Нов исторически мач предстои на Левски

"Сините" с гостуванe номер 1000 срещу Септември

Нов исторически мач предстои на Левски

 През миналата седмица на някои места погрешно се обяви, че Левски е изиграл мач номер 2000 в елита. Както вече ви информирахме, „сините“ изиграха този юбилеен мач, още в края на миналата година срещу Славия. Причината за разминаването е, че някои хора не броят служебната победа над Локомотив (Сф) от пролетта на 1969 година, пише „Меридиан мач“. Тогава в средата на сезона „железничарите“ са обединени със Славия и новосформираният тим (ЖСК Славия) продължава през пролетта с актива на „белите“. На „червено-черните“ пък са присъдени 15 служебни загуби. Те са факт, и ги има в крайното класиране. А не са и отменени в следващите години от БФС (тогава БФФ). Така че при това положение, няма съмнение, че мачът с Ботев беше номер 2001 за Левски в елита.

 

 
А предстоящият срещу Септември сблъсък се явява гостуване номер 1000 на „сините“.
В изиграните до момента от тях 999 двубоя активът е 438 победи, 309 равенства и 252 загуби, при голова разлика 1456-1042.
 
 
Левски е единственият тим, участвал в елитната дивизия във всички проведени досега първенства на България. Поради това е и логично, че достига първи до кота 1000 навън. Специално по брой победи и равенства на чужд терен „сините“ са номер 1 в елита.
 
 
Фактите и цифрите от досегашните 999 визити на Левски са доста интересни. Първата загуба идва година и половина след официалния старт на „А“ група – чак през май 1950 година от Спартак (Вн) с 3:4.
 
 
Най-малко победи далеч от дома „сините“ записват през сезон 1980/81. Тогава печелят само веднъж – срещу последния Пирин с 3:0. Пораженията навън бяха най-много през 2013/14, когато „сините“ празнуваха 100-годишния си юбилей. Тогава навръх него паднаха цели осем пъти на чужд терен.
 
 
Най-често пък триумфираха през 1994/95, когато спечелиха 12 от 15-те си гостувания. Единственият сезон, в който не губят нито веднъж, е 1948/49.
 
 
Два са тимовете, срещу които Левски все още няма вкаран гол като гост – Металург (Пк) и Витоша (Бистрица). Те имат само едно домакинство на „сините“, като за „тигрите“ то беше през настоящия сезон и завърши 0:0. Същият резултат се получи и срещу Металург (Пк) през 1997/98. Година по-късно Левски спечели в Перник с 3:0, но мачът беше анулиран и заличен от историята.
 
 
Берое се очертава, като най-неприятният тим за „сините“ при гостувания. Срещу „зелените“ от Стара Загора левскарите са стигали до 15 поредни мача без победа и до 21, в които неизменно пускат поне по един гол.
 
 
Най-дългата серия от поредни победи пък е записана срещу Спартак (Вн). „Соколите“ са победени в 9 последователни срещи от 12 март 2000 година насам. Тази серия още не е приключила.
 
 
Специално срещу следващия си съперник в елита – столичния Септември, Левски няма загуба нито като домакин, нито като гост.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки