Конната база в Бургас с празник за Тодоровден

Едни от най-добрите състезали демонстрират майсторството си

Конната база в Бургас с празник за Тодоровден

 Вълнуващ празник, вдъхновен от Тодоровден очаква бургазлии и гостите на града тази събота на конната база в Парк „Езеро“. Един от най-тачените празници за българите, наречен за здравето на конете, ще ни даде възможност да се докоснем до прекрасните и грациозни животни, и дори да ги пояздим. Базата отваря врати след 10 часа. Домакините от Клуб по конен спорт „Кан Крум“ с председател Георги Базотев ще покажат на публиката едни от най-добрите коне на България, представили ни достойно в страната и в чужбина. Тандем с тях ще станат местни състезатели, които ще демонстрират спортните си умения и майсторство.

Първи на манежа ще излязат най-малките, които ще преодолеят препятствия на Х-паркур. Това са кръстообразно наредени бариери за по-лесно преодоляване. За големите са предвидени препятствия на височина 0,9 м и 1,10 м. „Това са първите състезания за годината, прескачат се минимални височини за началото на състезателния период. Надяваме се на здраво време. Засега прогнозите в Бургас са за температури от 6-8 градуса. В Плевен надскачанията са отменени, за да не постави на изпитания здравето на състезатели, коне и публика“, споделят от клуб „Кан Крум“. Началото в Бургас ще е между 10 и 11 чака, което ще се уточни в петък, в зависимост от метеорологичната прогноза. По програма, най-забавната и вълнуваща част от празника е запазена за финал, когато на манежа ще могат да излязат и децата от публиката. Разбира се, на гърба на симпатичните понита, а по-смелите - на седлото на атрактивните коне на клуба. Ездата е безплатна и обещава много емоции и незабравими спомени за всички любители на този спорт.

От общинското предприятие „Спортни имоти“ са подготвили награди за участниците. Доведете семейството си или елате с приятели, за да се докоснете до енергията и силата на внушителните животни, почитани още от древни времена. Традицията повелявала на Тодоровден да се извърши пролетен преглед на войската. От нейното състояние зависели военните планове на българската държава и сигурността на населението й. Смята се, че на този ден Светецът- покровител на конете Теодор Тирон съблича своите девет кожуха, качва се на белия си кон и се запътва към Бога с молба. Когато стига при него, светецът слиза от коня, забива копието си до животното, а самият той влиза в божите покои, за да помоли Бог да изпрати лятото към земята. Приема се, че с този ден природата се подготвя за своето преобразяване и раждането на нов живот. А вие се подгответе за релаксиращ празник с развяти конски гриви и много приятни изненади!

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки