Демирева остана шеста в Бирмингам, Тихомир Иванов - девети

Родните лекоатлети не успяха да покажат най-доброто от себе си и останаха извън разпределението на медалите

Демирева остана шеста в Бирмингам, Тихомир Иванов - девети

 Мирела Демирева не успя да стигне до битката за разпределението на медалите в скока на височина на Световното първенство по лека атлетика в зала в Бирмингам.

Седмата от планетарния шампионат на открито в Лондон през 2017-а този път зае шестото място в Бирмингам. Сребърната олимпийска медалистка от Рио де Жанейро 2016 започна отлично състезанието и премина от раз 1.84 метра. Последваха известни трудности на 1.89 м, но все пак успя да се справи от третия път. Това обаче се оказа крайната височина за Демирева в днешния ден. Българката направи три опита и на 1.93 м, като беше близо до успех във втория опит, сметка не се получи. 

Сребърната медалистка от Световното първенство в Лондон през миналата година Юлия Левченко (Украйна) също приключи състезанието с 1.89 м, но зае петото място, тъй като преодоля височината от втори опит. 

За разлика от финала при мъжете, където имаше изненадващ победител, при дамите това не се случи. Със златото триумфира двукратната световна шампионка на открито Мария Ласицкене, която се състезава като неутрална атлетка. Рускинята стигна до поредната си титла с постижение от 2.01 м, които преодоля от втори опит. Ласицкене премина от 1.84 м до 1.96 м от първи опит. Тя опита да атакува и рекорда на шампионатите на Стефка Костадинова от 2.05 м от 1987 г., след като качи летвата на 2.07 м, но не успя в нито един от трите си опита. 

Тихомир Иванов завърши на девето място във финала в скока на височина. В първия ден от програмата на планетарния шампионат 23-годишният плевенчанин започна трудно състезанието и се справи с началната височина от 2.20 метра от третия опит. Това беше и единствената преодоляна височина от възпитаника на Георги Гетов в Бирмингам. 

Иванов отпадна на следващата височина от 2.25 метра, където записа три грешки. Българинът, който през сезона изравни личния си рекорд в зала с 2.28 м, раздели деветата позиция с Джамал Уилсън (Бахама) и бронзовия олимпийски медалист от Лондон 2012 Роби Грабарц (Великобритания), които имаха абсолютно същата серия като Иванов. Грабарц беше сребърен медалист на предишното Световно първенство в Портланд през 2016 г., но този път не стигна до място на почетната стълбичка и не успя да донесе усмивки на домакините. 

Още трима състезатели приключиха участието си на 2.20 м, но се класираха по-напред от Иванов, тъй като имаха по-малко грешки на тази височина. Максим Недасекау (Беларус), Доналд Томас (Бахама) и Ю Уан (Китай) разделиха шестата позиция, след като преминаха от първи опит на 2.20 м, но след това направиха по три грешки на 2.25 м. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки