Емил Костадинов: Ако се държа като Каранга в чуждо първенство, ще ме върнат с ескорт

ЦСКА играе по-слабо от миналата година, категоричен е бившият нападател на "червените"

Емил Костадинов: Ако се държа като Каранга в чуждо първенство, ще ме върнат с ескорт
Едно от най-големите и емблематични имена в историята на българския футбол - Емил Костадинов сподели пред ТОПСПОРТ мнението си за ситуацията в любимия му ЦСКА, Първа лига и националния отбор. Бившият футболист на Байерн (Мюнхен) и Порто разкритикува поведението на Фернандо Каранга след дербито с Левски. Костадинов загатна и че без насочена, правилна политика на клубно ниво в българския футбол, няма как да се надяваме на силен представителен тим, който в близко бъдеще да участва на голям международен форум.
 
- Г-н Костадинов, дербито мина, но емоциите остават. Темите за разискване след двубоя между ЦСКА и Левски сякаш са безкрайно много и продължават да вълнуват футболната общественост в България. Каква е оценката Ви за срещата? Ясно е, че неблагоприятните атмосферни условия не спомогнаха за подобряване качеството на предложения футбол?
 
- Така е. Всички видяхме колко трудно беше да се играе на този терен. Така че, до голяма степен, да се разискват техническите качества, умения и предимства на демонстрирания футбол по-скоро не е наложително.
 
- След време обаче никой няма да се вълнува и да помни тежкия терен. Помнят се и остават в историята само резултатите.
 
- Така е. Тук съм съгласен.
 
- А този резултат и въобще победата на ЦСКА идва в един ключов момент от надпреварата в Първа лига. От чисто психологическа гледна точка, това сякаш не са просто три спечелени точки.
 
- Виждаме колко напрегната е борбата в челото на класирането и въобще в шампионата. Но е истина това, което казват някои от треньорите - трите точки са си три точки. Победата си е победа. Вярно, зарядът е различен, но като цяло по-съществено е какво е спечелено. Защото победа срещу Левски, а след това записана загуба срещу по-непретенциозен съперник, би обезценила успеха. Пък бил той постигнат и в дерби.
 
- Какви са основните предимства на ЦСКА пред Левски? И въобще преимуществата на тима пред останалите съперници за призово класиране в шампионата на страната?
 
- Не съм запознат в детайли с това, което се случва в клуба. Не би следвало да се впускам в подробности, за да не прозвучи така, сякаш се опитвам да разкритикувам даден аспект от играта на отбора или пък да подчертая някакво предимство. Но мога да кажа, че според мен представянето на отбора е под това, което наблюдавахме през миналата година.
 
- Защо мислите така? Къде тимът бележи отстъпление, така да се каже?
 
- Чисто като ниво на представяне. Като степен на убедителност в мачовете на отбора. Да, има го характерът, безспорно.
 
- Това спечели и някои от последните мачове на тима.
 
- Да. Това искам и аз да отлича. Характерът присъства. Но има слабости и те са забележими и безспорни.
 
- Някои от специалистите заявиха, че това е така, поради натоварената програма в шампионата, но и заради изиграните тежки контроли, по време на подготовката за настоящия етап от първенството. Съгласен ли сте с една подобна теза?
 
- Вижте, когато искаме качество и възнамеряваме да се сравняваме с големите тимове в Европа, не можем да се оправдаваме. Какво ще рече "тежки контроли"? Нали искаме да сме сред големите? Не само ЦСКА. Всички наши водещи клубове. Значи не можем да се уморяваме от няколко контроли.
 
- Поведението на Каранга след дербито? Не можем да пропуснем този аспект от ситуацията, който сякаш превзе медиите ни напоследък.
 
- Искам да кажа, че ако аз съм чужденец в друго първенство и направя нещо подобно, ще ме върнат със специален ескорт в страната. И ще претърпя редица санкции за отношението и поведението си. Немислима постъпка. Няма начин да бъде оправдана. Отново подчертавам - ако става дума за български футболист зад граница, ще го сравнят със земята. И то съвсем оправдано. Класата и уменията му на терена са безспорни. Но това не би могло да го оправдае.
 
- Може ли да се каже, че и той попада в графата на тези, които медиите побързаха да "прехвалят", както се казва?
 
- Като цяло у нас го има проблемът с "величаенето", "възнасянето" на дадени футболисти, основно млади такива. За три мача го правите звезда. И след това нещата се провалят за него. Не мисля, че случаят с Каранга е такъв, но пък това е безспорно явление в медиите ни. То е негативно. Тъй като не влияе добре на психиката на младите футболисти. Те не могат да бъдат превъзнасяни след само два-три добри мача.
 
- Това им влияе негативно в дългосрочен аспект, предполагам?
 
- Точно така. И съответно след това се бележи значителен спад в представянето им на терена. Което е лошо както за самите тях, така и за клуба, а защо не и за целия ни футбол.
 
- Да обърнем поглед и към националния ни отбор. Отново ще гледаме световното по телевизията. Но сякаш сега, след заставането на г-н Хубчев начело на тима, има проблясък. Има надежда, че скоро можем да постигнем нещо значимо.
 
- Трябва да бъдем реалисти. Да погледнем безпристрастно, ако щете, на положението. Ние не сме фактор. Да, записахме няколко добри резултата, но това, на този етап, все още не значи нищо.
 
- А ще бъдем ли отново фактор? Ще имаме ли пак футболисти в Байерн (Мюнхен) и Барселона?
 
- Нищо не се знае. Но наистина трябва да не прибързваме с комплиментите към младите си таланти. За да не ги пречупваме. А да им дадем възможност да разкрият по-голяма част от потенциала си, преди да ги превърнете в звезди. Това за мен е грешка. И трябва да бъде коригирано. Но всичко е възможно. Медиите понякога не осъзнават колко важна е ролята им. За всичко. Подкрепата и отношението, които биха могли да окажат на футболистите ни, създаването на реален образ за тях, е съществено.
 
Чочев преди Танзания и Азербайджан: Няма слаби съперници

Халфът на Лудогорец остана трети в анкетата "Футболист на годината"

Десподов: Тази награда е огромна чест (ВИДЕО)

"Печеля за трета година, което значи, че има градация в представянето ми", заяви той

Локо София играе контрола с националите до 21 години

Проверката ще е на 21-ви март

Левски ще продължи с победите и след паузата

Вижте подробности

Националите ни с първо занимание преди Танзания

Илиан Илиев вече събра избраниците си на базата в "Бояна"

ЦСКА 1948 се похвали с още един младежки национал

Вижте подробности

Ето кога Билал Бари се връща в игра

Контролата със Спортист (Своге) е в събота

ЦСКА без контрола в паузата на шампионата

Вижте подробности

Крумовград за Гонзо: Вярваме, че ще върне успехите на българския футбол

Вижте какво написаха от клуба

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки