Савченко и Масо триумфираха на световното

Дуетът записа два световни рекорда

Савченко и Масо триумфираха на световното
Олимпийските шампиони от ПьонгЧанг 2018 Альона Савченко и Бруно Масо (Германия) спечелиха титлата при спортните двойки на световното първенство по фигурно пързаляне в италианския град Милано.
 
Германският дует стигна до златните медали с два нови световни рекорда - за най-висока оценка за волна програма 162.86 точки и за общ сбор от двете изпълнения 245.84 точки.
 
Предишното върхово постижение за волна програма отново беше на Савченко и Масо - 159.31 точки от олимпийските игри. Рекордът за сбор досега беше 237.71 точки от Гран При в САЩ през 2013 година, поставен от руснаците Татяна Волосожар и Максим Транков.
 
За Санчевко и Масо това е първа световна титла като дует и втори злато за сезона след олимпийското преди месец. Те са заедно от сезон 2015, но имат общо шест медала до момента - олимпийска и световна титла, два сребърни медала от европейски първенства, и сребро и бронз от световни шампионати.
 
34-годишната украинка, която се състезава за Германия, завоюва общо шеста световна титла в кариерата си. Другите пет са с Робин Шолкови, с когото се разделиха като спортна двойка през 2014 година.
 
За Савченко това е 11-и медал от шампионати на планетата и така тя изравни рекордното постижение на легендарната норвежка Соня Хени за завоювани отличия от фигуристки.
 
Савченко и Масо единствени изпълниха без грешки волната програма, която включваше много сложни технически елементи. Сред тях са троен туист, троен флип от изхвърляне, комбинация от троен салхов - двоен тулуп - двоен тулуп, паралелен троен тулуп, троен салхоф от изхвърляне и красиви поддръжки.
 
Двукратните европейски шампиони Евгения Тарасова и Владимир Морозов (Русия) спечелиха сребърните отличия с 225.53 точки, а трети са Ванеса Дежймс и Моргас Сипре (Франция) с 218.36 точки, за които това е първи медал от световно първенство. И двете двойки допуснаха грешки в изпълненията си.
 
В челната шестица са още Наталия Забияко и Александър Енберт (Русия) с 207.88 точки, Никол Дела Моника и Матео Гуаризе (Италия) с 206.06 точки и Кирстен Муур-Тауърс и Майкъл Маринаро (Канада) с 204.33 точки.
 
Световното първенство продължава днес с краткия танц при танцовите двойки и с волната програма при жените. Надпреварата при танцовите дуети започва в 12.00 часа, а с първи стартов номер са българите Теодора Маркова и Симон Дазе.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки