Българските щангисти с 3 медала от европейското

Георги Шиков и Стилян Гроздев се окичиха със сребро, а Даниела Пандова – с бронз

Българските щангисти с 3 медала от европейското

Българинът Георги Шиков спечели първите си медали от голямо първенство във вдигането на тежести, след като в категория до 105 кг на Европейския шампионат в Букурещ взе сребърното отличие в двубоя, както и два "малки" сребърни медала във всяко от отделните движения.

Шиков направи двубой от 388 кг (176 кг в изхвърлянето и 212 кг в изтласкването), като пред него се нареди единствено полякът Аркадиуш Михалски, който събра двубой от 396 кг (175 кг + 221 кг).

Трети в класирането се нареди арменецът с австрийски паспорт Саргис Мартиросян с двубой от 384 кг (182 +202).

Мартиросян беше най-добър в първото движение и там получава златото, но силният резултат на Михалски в изтласкването му осигури крайната победа.

Шиков, който на Европейското първенство през 2016-а година завърши 6-и, а миналата година 9-и, сега постигна най-добрия си резултат, при това в новата му категория до 105 килограма.

След първите два успешни опита на 172 и 176, той опита трети на 179, но не успя.

Във второто движение Шиков влезе в борба за златния медал с поляка, но Михалски вдигна 221 кг с което спечели златния медал както в движението, така и в двубоя.

Роденият през 1993-а година в Пловдив Шиков е златен медалист от Младежките олимпийски игри в Сингапур през 2010-а година, а това е най-големият му успех досега при мъжете.

Така България завършва европейското първенство в Букурещ с два сребърни медала в двубоя на Стилян Гроздев и Георги Шиков и бронзов на Даниела Пандова.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки