Русенски ученици ще се срещнат с Йорданка Благоева

Лекоатлетката има 2 олимпийски медала и 5 световни рекорда

Русенски ученици ще се срещнат с Йорданка Благоева

На 13 април 2018 година, в 14 часа, ученици от Основно училище „Иван Вазов“ ще се срещнат с първата българска световна рекордьорка по лека атлетика Йорданка Благоева, съобщиха от общинската управа в града. Тя е родена на 19 януари 1947 г. и е емблематично име за българската лека атлетика за всички времена. Участвала е в четири олимпиади, има два олимпийски медала и пет световни рекорда на висок скок.



В програмата на посещението й е предвидена презентация на русенските лекоатлети Евгени Игнатов и Николай Раев, която ще се проведе във физкултурния салон на ОУ „Иван Вазов“. От 16:30 часа Йорданка Благоева ще спортува заедно с децата от училището на детска площадка на ул. „Муткурова“ до бл. "Съединение“. По-късно лекоатлетката ще се включи в обиколка на спортните обекти в СК „Ялата“ и градския стадион в Русе.



От 18 часа в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ ще бъде прожектиран филма „Отвъд скока“, посветен на 70 – годишнината от рождението на Йорданка Благоева.  Той е по сценарий на  проф. Златимир Коларов и Валентина Фиданова-Коларова, а режисьор е Валентина Фиданова-Коларова.



Филмът е  за волята да побеждаваш, за непоколебимия и непреклонен спортен дух, който вярва в силите и не се предава, дори когато травмата сковава и неистово боли, а условията на стадиона са трудни и неприемливи. Това е филм за патриотизма, филм-опит да се надникне и да разгадае формулата на успеха.



Визитата на Йорданка Благоева в Русе е по покана на ОУ "Иван Вазов" и във връзка с реализирането на проект „Спортната история на Русе“, който се осъществява по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“, с подкрепата на Фондация „Еконт“ и фирма „Ас –Строй“ и Фондация " Бистра и Галина". 



Проектът е насочен към русенската общественост и ще се изпълни в рамките на шест месеца. В него ще вземат участие 100 ученици и 6 учители от ОУ „Иван Вазов“, както и  бивши русенски величия в спорта като Любомир Ганев, Веселин Топалов, Анелия Нунева, Евгени Игнатов, Христо Марков, Таню Киряков, Валентин Йорданов, Нешка Робева.  Заедно те ще се включат в поредица от спортни празници. В резултат на задълбочено изследване на ученици и учители ще бъде издадена книга, която ще популяризира сред обществеността на Русе постиженията на местни спортисти, станали национална гордост.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки