Румяна Нейкова: Парите за спорт у нас са много малко

Като треньор съм много по-взискателна към моето дете, заяви олимпийската шампионка

Румяна Нейкова: Парите за спорт у нас са много малко
На 6 април олимпийската ни шампионка Румяна Нейкова празнуваше рожден ден. Заради това тя бе гостенка в рубриката "Денят на" в сутрешния блок на NOVA. 
 
В него тя говори за кариерата на треньор, за семейството и за трудностите пред спорта в България. По случай празниците пък Руми си пожела: 
 
"Много здраве, късмет и много щастие. Щастливи моменти, каквито съм изживяла и като състезател. Надявам се да ги изживея и като треньор, защото тези моменти са незабравими".
 
За великденските празници, тя сподели:
 
"Това са хубави празници, семейни, радвам се, че отново се събрахме цялата фамилия, цялото семейство. Децата да се събраха. Моят вуйчо приготви основното ястие, а аз с децата правихме яйца, козунаци", разкри Нейкова.
 
Тя добави, че големият й син Емил вече се е запалил по спорта на майка си и баща си - бившият министър на спорта Свилен Нейков.
 
"Големият син Емил избра пътя на майка си и баща си. Той на 1 август ще направи 17 години, а на 13 юни малкият ще навърши 10 години. Вече са големи деца, избират своя път. Имат опция, всеки има право да си избере сам, каквото иска.
 
Малкият играе волейбол, но с едното око гледа към водата. Големият вече тренира гребане. Тренирам го заедно с баща му.
 
Много по-взискателни сме към него. Надявам се това да не го стресира, защото спортът ще му даде много. Ще му даде възможност да бъде по-мотивиран и дисциплиниран. Към нашето дете сме много по-взискателни отколкото с другите", разкри олимпийската шампионка.
 
 
 
"Всяко едно дете има шанс, зависи от вътрешната нагласа и мотивация. Спортът има голяма конкуренция, която е много по-лесно достижима. Това са изкушенията на нашето ежедневие и на поколението сега. Много силна е конкуренцията и спортът остава на заден план. Затова сега е много по-трудно да се реализира сегашното поколение", обясни треньорката.
 
"Всичко това е свързано как ще бъде мотивиран младият човек. Материалната база е много остаряла и когато видят на международните състезания, че техните връстници карат много по-модерни лодки, това нещо малко ги демотивира.
 
Спортът, не само гребането, става неатрактивен за нашето поколение и бъдещи шампиони. Държавата трябва да инвестира в децата. Те са бъдещето, талантливите деца още от малки се вижда техният талант, вижда се в каква насока ще вървят. Още от детската градина трябва стъпаловидно да се инвестира в поколението, от което ще чакаме някакви резултати в бъдещето", убедена е Нейкова.
 
А мислела ли е да се занимава с политика като съпруга си?
 
"Никога не съм имала такова желание. За да се занимаваш с политика, трябва да си наясно детайлно с проблемите в спорта. Оттам нататък всичко става сложно. Парите в България за спорт са изключително малко. Всички държави в челото на Олимпийските игри са държави с много силна политика за спорта. Има училищен спорт, има университетски спорт. При нас това го има, но не е на необходимото ниво", допълни шампионката.
 

"Докато един човек е малък, дете, нека мечтае, тренира, но да се труди много, защото мечтите се сбъдват. Всяка една мечта се сбъдва. С каквото и да се занимава, с труд мечтите се сбъдват", завърши рожденичката. 

Министър Глушков подкрепи кандидатурата на България за ЕП по спортна стрелба

Вижте подробности

Изкуствен интелект ще предпазва олимпийците от атаки в интернет

Вижте какво разкриха от МОК в навечерието на игрите в Париж

Назарян пропуска олимпийската квалификация в Истанбул

Вижте причината

Олимпийските игри в Париж изправени пред голямо предизвикателство

Вижте какво е то

Британски състезател по скокове във вода с пета Олимпиада

Вижте подробности

Българин е европейски шампион по културизъм

Йоан Драганов донесе титла на страната ни в категория до 90 килограма

България с 11 медала на Европейската купа по художествена гимнастика

Вижте подробности

Два бронза за Дара Малинова от Европейската купа в Баку

Вижте подробности

Българин с два златни медала от международен турнир по скокове във вода

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки