Бегачи ще тичат покрай морето по новото трасе на маратон Варна

Победителите прибират по 8000 лв., стартът е на 13 май

Бегачи ще тичат покрай морето по новото трасе на маратон Варна
Маратон Варна очаква участниците в тазгодишното издание с ново много по-атрактивно и  наскоро лицензирано трасе.
 
Сертификатът бе получен от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) преди месец и позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите.
 
За получаване на регистрацията, самото трасе бе леко променено, което го направи още по-привлекателно за участниците. Старт/финалът отново е на площад „Независимост“ пред Операта, но след преминаването по централната пешеходна зона, маршрутът навлиза в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг. Така бегачите отново ще бягат сред зеленината на парка, но този път пред очите им ще бъде и морският хоризонт.
 
Маратон Варна е насрочен за 13 май със старт точно в 9.30 ч. от площад Независимост. В новото лицензирано трасе за първи път е включен и полумаратон. Промените са в две от дистанциите, като сега участниците имат следния избор:
 
- 2 км градски крос (без възрастови ограничения)
- 10.5 км една обиколка (без възрастови ограничения)
- 21 км полумаратон две обиколки (без възрастови ограничения)
- 42.195 км маратон четири обиколки (право на участие имат само навършилите 18 години към деня на състезанието).
 
Състезатели с картотека за 2017 г. към БФЛА са освободени от такса участие за дистанцията 42.195 км. Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа, подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени на всеки 5 км и на старт/финала според изисквания на ИААФ.
 
Сроковете и начините за регистрация, както и условията за участие могат да се видят в интернет страницата на маратона, в която онлайн формулярите са отворени и приемат заявки : http://marathonvarna42km.com/.
 
Атрактивният общ награден фонд отново е 49 000 лв., разпределен в 44 индивидуални награди, съобщават организаторите от Община Варна. За победителите в класическия маратон са предвидени по 8000 лв. при мъжете и при жените, което отново със сигурност ще привлече елитни маратонци от водещи световни школи и е предпоставка за нови рекорди и върхови постижения.
 
Парични премии има и за призьорите в останалите дистанции без градския крос, където обаче са подготвени много награди: спортни сакове, анцузи, шапки и др.
 
Маратон Варна отново е част от получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот“. Поредицата от маратони стартира на 1 април в Стара Загора и ще завърши есента с Wizz Air София Маратон на 14 октомври.
 
Тази година нов регламент улеснява спечелването на 20-хилядния джакпот. 

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки