Атлети от 15 държави пристигат за маратона във Варна

Спортен празник отново ще огласи центъра на града, промени в две от дистанциите за третото издание

Атлети от 15 държави пристигат за маратона във Варна

Атлети от 15 държави ще стартират във Варненския маратон тази година.

Организаторите очакват тези дни окончателните заявки, като със сигурност и сега в морската столица ще видим елитни атлети с резултати от световна величина във визитките си.

Третото издание на проявата е насрочено за 13 май със старт в 9.30 пред сградата на Операта на площад Независимост. Там по традиция около старт-финалната зона ще бъде организиран спортен празник, където всеки ще може да се включи в различни активности и ще участва в томбола с много награди (колела, раници, топки, спортна екипировка и др.)

Основен партньор при организацията на спортният празник са деца от ВТГ „Г. С. Раковски“ от клуб „Управление в спорта“, които допринесоха за изготвяна не сценария със своите идеи и ще помагат в реализирането на празничните събития на пл. Независимост“.

Наред с това, ще има една награда за училище с най-масово участие в дистанцията 2 км, оборудването за бадминтон е осигурено от Русе Спорт. Другият интересен бонус се дава от Спортен комплекс AquaLife (Кранево), който ще награди българката и българина с най-предно класиране в дистанцията 42.195 км с ваучери за уикенд в комплекса.

Много стилни са новите възпоменателни медали, които ще бъдат връчени на финиширалите във всички дистанции без масовия градски крос на 2 км. Отличията са произведени в Сърбия и ще бъдат уникален спомен за участието в Маратон Варна.

В новото лицензирано трасе за първи път е включен и полумаратон. 

Промените са в две от дистанциите, като сега участниците имат следния избор:
- 2 км градски крос (без възрастови ограничения) – със стартови номера с черни цифри
- 10.5 км една обиколка (без възрастови ограничения) – номера със зелени цифри
- 21 км полумаратон две обиколки (без възрастови ограничения) – номера със сини цифри
- 42.195 км маратон четири обиколки (право на участие имат само навършилите 18 години към деня на състезанието) – номера с червени цифри.

Състезатели с картотека за 2017 г. към БФЛА са освободени от такса участие за дистанцията 42.195 км. Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа, подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени на всеки 5 км и на старт/финала според изисквания на ИААФ.

На пл. Независимост ще бъде изграден информационен център с работно време от 06:30 до 09:00 часа, като стартови номера за дистанции 42 км и 21 км няма да бъдат раздавани в деня на състезанието. Сроковете и начините за регистрация, както и условията за участие могат да се видят в интернет страницата на маратона, в която онлайн формулярите са отворени и приемат заявки : http://marathonvarna42km.com/.
Атрактивният общ награден фонд отново е 49 000 лв., разпределен в 44 индивидуални награди, съобщават организаторите от Община Варна. За победителите в класическия маратон са предвидени по 8000 лв. при мъжете и при жените, което отново със сигурност ще привлече елитни маратонци от водещи световни школи и е предпоставка за нови рекорди и върхови постижения. Парични премии има и за призьорите в останалите дистанции без градския крос, където обаче са подготвени много награди: спортни сакове, анцузи, шапки и др.

Можете да се включите и като доброволец, организаторите набират желаещи да помогнат по обезпечаване на трасето, обща работа в базата, както и подготовка преди деня на старта – раздаване на листовки и подпомагане на записването. Записването на кандидатите ще е до 8 май чрез формуляр или чрез обаждане на телефона, предоставен в специалната секция на сайта на маратон Варна.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки