Контузии и неизплатени премии попречили на подготовката на джудистите

Федерацията дължи пари на състезателите, обещават им до 5 дни да има решение

Контузии и неизплатени премии попречили на подготовката на джудистите
Най-добрите ни състезатели по джудо Янислав Герчев и Ивайло Иванов са удовлетворени от представянето си на европейското първенство в Тел Авив (Израел), въпреки че в хода на подготовката са имали проблеми с контузии.
 
В Израел Герчев спечели за втора поредна година сребърния медал при 60-килограмовите, а Ивайло Иванов отпадна във втория кръг в категория до 81 кг. Герчев е получил травма на корема в началото на февруари на турнира "Освобождение", а Иванов е бил със фрактура на пръст на крака.
 
Треньорът на състезателите Атанас Герчев каза, че проблемите са оказали влияние при представянето им на европейското първенство.
 
"Започна една много тежка година за нас. Имахме проблеми и пропуски в подготовката. Още в първото състезание в София Янислав се контузи. С Ивайло също не тръгнаха добре нещата. Той участва на две състезания, където завърши седми. На самото европейско първенство Янислав беше много мотивиран и си взе своето. За втора поредна година той потвърди, че е в елита в Европа на тази категория.
 
Ивайло за пореден път показа, че е уникален мъж. Победи в първата си среща много силен съперник от Грузия, но след това направи грешка във втория мач и загуби. Все пак идва световно първенство и аз се надявам, че може да се намесим в резултатите", каза Герчев на пресконференция днес.
 
Треньорът и състезателите обаче са огорчени, че не са получили обещаните им премии от БФДжудо. Централата е заложила в договорите им финансови стимули за класиране от първо до трето място на европейски и световни първенства. Герчев има неизплатени премии от 2014 година насам, а състезателите не са си получили парите и от 2015-а.
 
Тримата благодариха на Министерството на спорта и лично на министър Красен Кралев за подкрепата към тях и към спорта.
 
"Има премии, които не сме си получили от федерацията. Аз лично от 2014 година, а състезателите от 2015-а. Все пак живеем с пари и това е сериозен проблем", добави Атанас Герчев, който е баща на Янислав Герчев.
 
Двамата състезатели също коментираха представянето си на европейското първенство и проблемите с неизплатените премии.
 
"Първата ми среща на европейското първенство беше тежка, но успях да я взема. Във втората обаче направих грешка и загубих с "ипон" от турчина Илкер Гюлдюрен. Преминахме през доста препятствия в подготовката и с контузиите и това си оказа влияние. Но аз не обичам да се оправдаваме. Ще продължим подготовка, ще участваме на турнири и на световното първенство, и дано повече да няма травми", каза Ивайло Иванов.
 
"Отидохме на Евро 2018 с много смесени чувства, тъй като се контузих още през февруари. Едва 15 дни преди шампионата започнах да се боря, но в Израел имах хубав ден и успях да спечеля медал. Доволен съм от представянето си. Единствено на финала загубих от руснака Ислам Яшуев след продължение, но в нашия спорт трябва и малко късмет. Надявам се догодина да е златен медал", коментира Янислав Герчев.
 
"Това, което Янислав направи, не се е случвало досега в джудото. Два пъти е на финал на европейско първенство и да няма подкрепа от федерацията и медиите е жалко", добави Иванов.
 
"Министерството каквото ни е обещало, ни го е дало. Втора година не съм получавал премии от федерацията. Беше ни обещано, че ще си вземем парите на турнира "Освобождение", но не стана. Получавам заплата от Министерството на спорта, военизиран съм и от клуба ми помагат. С тези средства живея", допълни още Ивайло.
 
Генералният секретар на БФДжудо Асен Коруджиев се ангажира до пет дни да бъде свикан Управителен съвет и да се решат проблемите с неизплатените премии. Той нарече "подвиг" представянето на Янислав Герчев на Европейското първенство. 
 
Тази година България е домакин на европейско първенство за кадети, а световният шампионат по джудо за мъже и жени ще се проведе от 16 до 23 септември в Баку (Азербайджан).

 

Рами Киуан осигури 11-и медал за България от ЕП по бокс

Националът ни се справи с поляк и се класира за полуфиналите в Белград

Отлично: България с 10 медала от Европейското по бокс

Ясен Радев и Радослав Росенов увеличиха броя на отличията в Белград

Още 2 медала за България от ЕП по бокс

Ергюнал Себахтин и Хавиер Ибанес с категорични победи в Белград

Пети медал за България от Европейското по бокс

Аслъхан Мехмедова осигури перфектния завършек на деня

Светлана Каменова и Венелина Поптолева с медали от Европейското по бокс

Станимира Петрова не се качи на ринга

Нови 2 медала за България от Европейското по бокс в Белград

Осигуриха ги Севда Асенова и Златислава Чуканова

Още един четвъртфинал за България на Европейското по бокс

Хавиер Ибаниес без проблеми срещу грък в Белград

Бойните звезди на SENSHI 21 преминаха успешно официалния кантар преди галавечерта

Варна ще бъде свидетел на 14 титанични двубои със сътезатели от 17 държави

Европейското по бокс в Белград започна с български победи

Един успех дели Рами Киуан от медал, Радослав Росенов с летящ старт

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки