Сензациите в пресата: Янев довършва сезона на "Армията", ЦСКА иска Мораеш, а Левски откупува Тиам

Иван Минчев подписал с Берое, Черно море взима играч от Дунав и Виданов, Славия няма да взима нов вратар след продажбата на Стергиакис и още…

Сензациите в пресата: Янев довършва сезона на "Армията", ЦСКА иска Мораеш, а Левски откупува Тиам

Сензациите в пресата днес, вторник, 01 май 2018 година:

„Тема спорт“: Левски започва преговори за Тиам

Ръководството на Левски започва преговори за придобиването на правата на халфа Кали Тиам. В момента сенегалецът играе на „Герена" като преотстъпен от лидера във втора унгарска дивизия МТК. Клубът от Будапеща е заложил в контракта на играча откупуваща клауза. Тя е в размер на 300 хиляди евро. Треньорът на сините Делио Роси държи да има играчите в редиците си и след лятото. Той държеше за привличането на Тиам. Италианецът харесва много работоспособността на играча в дефанзивен план - Кали е човекът, който отнема най-много топки. Тиам бе привлечен през месец февруари тази година, след като преди това бе играл под наем от МТК в Динамо Москова. Освен в руския клуб футболистът е бил преотстъпван на турския Газиантепспор и Чикаго Файър. В Унгария сенегалецът е играл и в Капошвар. Кали пасна като дялан камък в Левски. Той вече има на сметката си 9 шампионатни мача, като във всеки от тях е започвал като титуляр. Тиам не взе участие във визитата на Берое (4:0), защото бе наказан. Той получи червен картон в полуфинала реванш за Купата на България срещу ЦСКА (2:2) заради зверско влизане в краката на Каранга (след това бразилецът напусна контузен), пише „Тема спорт“. Полузащитникът ще се върне в състава на сините за петъчното домакинство на Ботев. Той обаче ще трябва да внимава много срещу пловдивчани, защото има 4 жълти картона на сметката си. Ако получи нов, то ще пропусне финала за Купата на България срещу Славиял

„24 часа“: Христо Янев довършва сезона в ЦСКА

Има голяма вероятност Христо Янев да довърши, сезона като наставник на ЦСКА. Доверието на феновете към Стамен Белчев рухна окончателно след загубата от „Ботев“, която коронова „Лудогорец“ като шампион. От един месец „червените“ са в уникална криза. Оставането на Белчев се приема като тотално примиренчество и подклажда слуховете за някакви задкулисни действия. Няма треньор в историята на ЦСКА, който да е запазил поста си след подобен чутовен провал. От кандидат за титлата и купата „червените“ останаха с празни ръце. В момента се търси нов треньор, който да поеме отбора от лятото, но много от феновете настояват Белчев да бъде махнат светкавично. Главната причина за провала е разделението между българи и чужденци в съблекалнята. Белчев открито подкрепил българите след загубата от „Лудогорец“ и заради това имало ответна реакция. Христо Янев е на работа в ЦСКА заедно с целия си щаб от сезона, когато тимът спечели купата на България от трета дивизия и няма проблеми да води тима в оставащите четири мача, които са без значение за крайното класиране. ЦСКА трудно ще изпусне второто място в класирането. Футболистите получиха един ден почивка след загубата в Пловдив и се събират за първа тренировка преди двубоя с „Лудогорец“ във вторник, когато може да стане и треньорска рокада. Има идея да се картотекира Христо Стоичков за двубоя с „Лудогорец“ на 5 май. Камата със сигурност ще присъства, но ще надъха агитката с място на пейката. Той е свободен агент и може да бъде регистриран по всяко време. Неговият приятел Иван Саморано изпрати специални поздрави към запалянковците за юбилея на клуба в официалния сайт на ЦСКА. „Само ЦСКА!“, завършва обръщението на легендарния нападател, който направи невероятна кариера в „Реал“ (Мадрид). Един от спонсорите на клуба „М-тел“ пък прави игра за юбилея, като наградата е последен модел смартфон.

„Меридиан мач“: ЦСКА ще опита да си върне Мораеш

От ЦСКА ще се опитат да направят силен удар на пазара, като си осигурят услугите на Жуниор Мораеш през лятото. Бразилецът е смятан за един от най-големите любимци на Сектор Г през последните години. Мораеш игра в ЦСКА 2011-2012 и бе на път почти сам да направи „армейците“ шампиони, но отборът изпусна в края изключително комфортен аванс само за 4 мача. Въпреки това обаче бразилецът бе избран за най-добър футболист в родното първенство. Нападателят винаги се раздаваше с червената фланелка, което му гарантира безрезервното уважение и подкрепа на феновете. Жуниор Мораеш изглежда съвсем подходящ наследник на Каранга, който сигурно ще бъде продаден, тъй като няма да се нуждае от адаптация. Дори след напускането си на „Армията“, той не е спирал да се интересува от отбора и да го подкрепя за дербитата в социалните мрежи. Бразилецът поддържа връзка и с много от „червените“ привърженици. Той не пропуска да спомене любовта си към ЦСКА във всяко изявление, което дава за българските медии. Договорът на Мораеш с Динамо Киев изтича на 30 юни и той вероятно няма да бъде подновен. Едва ли ще липсват оферти към 31-годишния футболист, но той без съмнение би изслушал оферта на ЦСКА.

„Тема спорт“: Берое с първо лятно попълнение

Берое може да се похвали с първото си лятно попълнение. Предварителен договор с клуба е подписал атакуващият халф на Славия Иван Минчев. Контрактът му с белите е до 31 май и от 1 юни той вече ще е част от заралии. Минчев е получил предложение за нов договор от ръководството на столичани, но е решил да опита ново предизвикателство. Като част от Славия той стигна до националния отбор. Минчев премина на „Овча купел“ малко след началото на сезона 2016/17. Досега е изиграл 54 мача и е вкарал 11 гола 8 елита за белите. Има и 13 асистенции. Настоящата кампания е втората му най-силна в Първа лига. През 2015/16 вкара 6 попадения за Монтана в 27 срещи. Това му донесе и трансфер в ЦСКА. Той обаче не успя да се наложи и бе пратен в Славия. В кариерата си е носил още екипите на Любимец и Спартак Варна. За привличането му в Берое силно е настоявал старши треньорът Александър Томаш. Преди време той го е желал и във Верея. "Предложили сме му нов договор. Но решението си е негово. Не можем да го спрем, ако иска да отиде в Берое", коментира президентът на белите Венцеслав Стефанов. Очаква се заралии да обявят трансфера след финала за Купата на България на девети май. Самият Минчев е заявил, че ще играе в битката за трофея с Левски. Очаква се Берое да се подсили и с трима играчи от Португалия. Ляв бек, вътрешен халф и централен нападател. Само полузащитникът все още не е договорен на сто процента, тъй като има леки разминавания около личните му условия.

„Тема спорт“: Павел Виданов може да подсили Черно море
Централният защитник на Берое Павел Виданов може да подсили Черно море от новия сезон, разбра „Тема спорт“. Наставникът на моряците Илиан Илиев иска да вземе бранител, с който да засили конкуренцията. От началото на кампанията Виданов има 20 мача за „зелено-белите“, но рядко се ползва с доверието на Александър Томаш да е титуляр. Той дойде под Аязмото през лятото, след като се оказа ненужен в Локомотив Пловдив. Преди това е носил екипите у нас още на ЦСКА и Вихрен Сандански, бивш национал. Варненци вече са се свързали с него, като централният защитник е бил склонен да подпише предварителен договор.

„Тема спорт“: Илиан Илиев взима играч на Дунав Русе
Старши треньорът на Черно море Илиан Илиев вече работи усилено по селекцията. Централният защитник на Дунав (Русе) Ивайло Марков също е пред трансфер във варненския тим. Младият бранител е юноша на Славия.  Първи минути в професионалния футбол записва с екипа на Царско село, където изиграва 12 срещи. През това лято започна подготовка с Локомотив Пловдив. За смърфовете записва 9 двубоя. През зимата стана част от драконите, където обаче не изигра нито една минута.

„Тема спорт“: Славия няма да привлича нов вратар
Славия няма да привлича нов вратар след продажбата на Стергиакис с Олимпиакос. Вчера пред "Тема Спорт” босът на белите Венцеслав Стефанов потвърди трансфера. Срокът на контракта е за 5 години, като в клубната каса на "Овча купел" ще влязат около 1,5 милиона лева. Както е известно, италианският страж Емануеле Джерия е контузен и аут до края на сезона, но от лятото ще е на линия. Във финала за купата с Левски и в оставащите мачове в плейофите ще се разчита на ветерана Георги Петков и младоците Ивайло Василев и Лука Наков. Преди години Славия продаде в Ювентус Марио Кирев. Така за по-малко от година белите изкараха от продажбата на Стергиакис, Калоян Кръстев (Болоня) и Петко Христов (Фиорентина) близо 6 милиона лева.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки