Грации от 54 държави идват у нас за световното първенство

Патрон на шампионата е министърът на младежта и спорта Красен Кралев

Грации от 54 държави идват у нас за световното първенство
София се готви за едно от големите спортни събития в света за тази година – световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе в зала „Арена Армеец“ между 10 и 16 септември 2018-а година.
 
За надпреварата в България ще пристигнат впечатляващите 886 души от 54 държави, като 176 ще са гимнастичките в индивидуалното и 215 гимнастички от 36 ансамбъла. Всички те ще покажат най-доброто от себе си за да имат шанса за медалите. 
 
„Историята датира от 1969 г., когато Варна за първи път е домакин на Световно първенство по художествена гимнастика. Второто Варненското издание на световната проява се състои през 1987г. С дългогодишния си опит, натрупан по време на тези две събития и следващите 8 последователни престижни състезания от серията за Световна купа на ФИГ, проведени в периода от 2011 до 2018 г., Българската федерация по художествена гимнастика гордо и успешно води кампания за завръщане на световното първенство у нас през 2018 г.
 
Днес, 49 години след първата българска премиера и 31 години след второто българско домакинство, световното първенство по ХГ продължава приключението си у дома със своето 36-то издание, което ще се проведе в София в рамките на 7 състезателни дни през септември. Златните момичета, нашите родни героини, ще се конкурират с техните директни съпернички, защитавайки позициите си на световен лидер. По време на финалите се очакват над 9000 български и чуждестранни зрители.
 
 
 
Нашата цел е да сътворим събитие, което трябва задължително да бъде гледано и на което задължително трябва да се присъства. То ще бъде прекрасна изява в сърцето на нашата страна, както за спорта и нашите партньори, така и за града домакин. Събитието ще бъде следващият изключителен успех за България и Международната федерация по гимнастика с грандиозно присъствие на живо и чрез телевизионни предавания“, заяви президентът на федерацията ни по художествена гимнастика Илиана Раева на официалната пресконференция днес.
 
На събитието присъстваха двете треньорки на националните ни отбори - Бранимира Маркова (индивидуално) и Весела Димитрова (анасамбъл), както и капитанките на отборите - съответно Невяна Владинова и Симона Дянкова. Вицепрезидентът на централата ни и едно от златнитемомичета от близкото минало Мария Петрова пък ще бъде посланик на световното. 
 
„Посланик на световно първенство се изразява в това, да вдъхновява в средата, в която работи, а именно световното първенство, като по този начин да насърчава и рекламира художествената гимнастика по света. За мен е изключителна чест да бъда избрана за Посланик на това така чакано световно първенство в София. Вярвам, че ще успеем да организираме един незабравим спектакъл. Желая от все сърце успех на нашите прекрасни и талантливи момичета“, сподели Мария.
 
 
Световното първенство ще има свой талисман - това ще бъде Радина Филипова, която е и „Златното момиче“ на първенството. 
„Много съм развълнувана от новата ми роля! Полетях когато ми се обади г-жа Раева. Разбирам важността да бъда обединителния образ на великите шампионки на България. Но най много се надявам да донеса късмет на нашите момичета“, разказа Радина.
 
„Огромният журналистически и обществен интерес определят събитието като едно от най-зрелищните за българския спорт за 2018 г. Художествената гимнастика, женски спорт номер едно, ще фокусира вниманието, обединявайки грация, естетика, блясък, публика и телевизионна аудитория и телевизионен интерес. Убедени сме, че ще оставим света с дълбоко впечатление от събитието“, завърши Росина Атанасова, генерален секретар на БФХГ.
 
Министър Глушков откри младежкия форум „Огласи визията си. Бъди информиран, подготвен, ангажиран“

С дейни хора като Вас ни очаква бъдеще, обяви министърът на младежта и спорта

WINBET с 50 лв. бонус при 50 лв. депозит за нови клиенти

Новите потребители на сайта winbet.bg ще могат да изтеглят сумата на бонуса след само три разигравания

WINBET предлага още възможности за по-високи печалби с новия VIP Bell Link джакпот

Още по-вълнуващо казино преживяване с избрани игри на EGT Digital на сайта winbet.bg

Салимова завърши с реми в Турнира на претендентките

Китайски сблъсък за световната титла, Нургюл 7-ма в дебютното си участие

Ансамбълът ни с 6-о място на обръчи на СК в Баку

Вижте подробности

България ще има финалисти във всички категории в Прага

На Открития шампионат по спортна аеробика

Ева Брезалиева с 2 медала от Световната купа в Баку

Елвира Краснобаева остана пета на топка и седма на обръч

България с финалисти във всички категории на ОШ по спортна аеробика в Прага

Вижте подробности

Нургюл с реми в предпоследния кръг на Турнира на претендентките (ВИДЕО)

Българката измъкна половин точка от трудна позиция

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки