Томаш: Беше един доста луд сезон

"след мача с Лудогорец исках земята да се отвори и да потъна"

Томаш: Беше един доста луд сезон

Сезонът за Берое завърши и отборът отново се завърна на челните позиции в шампионата, заемайки 4-ото място в крайното класиране. Кампания 2017/2018 бе дебютна за наставника Александър Томаш, който сподели своята равносметка за годината, мнението си за представянето на тима, селекцията и подготовката за новия сезон в специалното интервю за клубния сайт.

 
– Г-н Томаш, да започнем с вашата оценка за сезона.  Веднага след последния двубой вие споделихте някои неща, но няколко дни по-късно какво е мнението Ви? Успешен ли бе сезонът за Берое?
 
– Винаги след мач е хубаво да премълчаваш повече неща, за да не кажеш нещо, което не трябва. След като преспахме два дни смятам, че това бе един доста луд сезон. Не започнахме много убедително, след това успяхме да намерим себе си. Спортно-технически се получиха доста хубави неща на терена. Успяхме да изградим един боеспособен отбор, който наистина можеше да направи много хубави неща през годината, но в момента, в който излязохме на трета позиция ние загубихме самочувствие, увереност. Това се дължи на много неща. На много фактори. Изпуснахме инициативата в нас самите и изпуснахме третото място. Като цяло обаче мисля, че имаше едно доста добро представяне на Берое през по-голямата част от шампионата. С изключение на 3-4 мача, в които наистина разочаровахме. Като цяло поддържахме добро ниво. Особено в началото на шампионата. особено когато търсихме основаната си цел – да влезем в първата шестица. Направихме го по категоричен начин. Добра игра. Мога да дам добра оцека на сезона.
 
– Кое бе основната характеристика на отбора през сезона? Най-вече като облик и начин на игра.
 
– Това, което аз и екипа бяхме замислили – да играем футбол с притежание на топката, широко по терена, да си подаваме, да правим флангови атаки, да завършваме – го направихме. В хода на шампионата успяхме да съберем добри момчета, да изградим добър колектив. В над 75% от мачовете бяхме доминиращ отбор – който притежава топката, който атакува, който иска да се надиграва. Даже и с т.нар. грандове. Сложихме една добра основа.
 
– Съжалявате ли за нещо през тази една година, в която сте начело на тима?
 
– Не, всеки един ден. Човек не трябва да съжалява за нищо . Всички решения сме взели аз и екипа. Всеки един ден сме били и продължаваме да бъдем отдадени за каузата на Берое. Работим от сутрин до вечер. Правим го с желание и любов. Щастливи сме. Има и негативи естествено и трябва да им обърнем внимание. Да си извлечем  нужните поуки и да се развиваме.
 
– Кога бе най-трудно на Вас и играчите през сезона? Имаше ли ключов момент в представянето?
 
– Нормално да имаме тежки ситуации и моменти. Не бяха един и два, но за мен лично като човек най-трудно ми бе след мача с „Лудогорец“. Исках земята да се отвори и да потъна. Но тези неща, които не ни убиват ни правят по-силни. Това са уроци, които трябва да преминем през тях. Ако беше лесно нямаше да сме ние.
 
– Вече е ясно, че през следващия сезон отново ще бъдете начело на Берое. Как виждате развитието на отбора?
 
– Аз имам договор с Берое и си го изпълнявам. За развитието остава това, което казах и миналото лято. Искам публиката да се върне на стадиона. Да напълним стадиона. Публиката да идва и да се радва на един отбор, който играе футбол. Създава положения, който не се притеснява срещу никой да излезе и да се надиграва. Знам, че трябва време, трябва футболисти и много неща, но когато си отдаден и работиш и пбликата дойде – ще бъда истински щастлив.
 
– Вие се опитахте да промените стила на игра. Смятате ли, че успяхте?
 
– До голяма степен да. Знам, че е много трудно. Винаги е по-лесно да научиш един отбор да играе във фаза защита. Или не е толкова лесно, но все пак по-лесно. Да, но тук идва и въпросът – всяка една страна има и Министерство на отбраната, но няма Министерство на атаката… Мисля, че пътят, който аз съм избрал и този, в който се развива футбола – това е пътят, който кара публиката да идва, феновете да обичат футбола. Затова той е една магия и една страст за феновете. По този начин разбирам фубола. Естествено, имам много, много грешки, които трябва да изчиствам, но няма да се променям. Ще отстоявам себе си и смятам, че съм на прав път.
 
– Да поговорим и за селекцията. Това вълнува много фенове. Не се съмнявам, че имате набелязани играчи, но бихте ли разкрил нещо повече? Има ли сигурни нови попълнения? Няколко думи за напускащите…
 
– Вчера се срещнахме за последно с отбора. Освободихме 6 човека или поне се разбрахме с тях. Винаги е трудно в такива ситуации, но по-добре да си кажем нещата в очите. Може да сме сбъркали и ние, но в крайна сметка оценката е наша и крайното решение също. Ще искаме да привлечем нови футболисти, естествено. Имаме предварителни договори, които не сме оповестили, с някои сме се разбрали, но изчакваме точния момент, а той не е сега. Сега трябва всеки да отдъхне, да се съсредоточи, да си направи анализ и самооценка. Да прецени къде е сгрешил и когато се съберем на 11 юни искам да видя у всеки пламък, амбиция, желание за развиване у абсолютно всички. Да се доразвием и бъдем по-силни. С нужните компромиси, но с по-голяма амбиция и по-голяма решителност.
 
– Какво е нужно за повишаване качеството на отбора според Вас? Повече нови играчи или само няколко, но класни състезатели?
 
– От всичко по-малко. Балансът е важен много. Най-трудното нещо е да правиш селекция. Ние, както и миналото лято, ще подходим внимателно. Ще контактуваме лично с всеки един играч, който искаме да привлечем. Нас не ни интересуват само футболните им качества, а и човешките достойнства, за да може да доразвием себе си не само спортно-технически, но и като характер. Имахме много мачове, в които проявихме характер – повеждаха ни, но ние обръщахме. Имаше обаче и много срещи, когато като ни поведат и ние се огъвахме. За да стане това ние трябва имаме момчета със силни характери, остри камъни, но когато става дума за нашата съблекалня да бъдат заоблени. Когато става дума за противника , за всеки който иска да накърни нашата чест и достойнство да бъдат остри. Това ще търсим. Надявам се да успеем.
 
– В тази връзка да се върнем малко назад. Смятате ли, че до някаква степен късата резервна скамейка и първите мачове на отбора през сезона се оказаха решаващи за топ3, защото Берое имаше тази възможност?
 
– Сега е точно времето за анализи. Но нещата са много, те се натрупват. В началото тръгнахме колебливо. Ние имаме 11 равни мача. В момента, в който преценихме, че шстицата е близо, подходихме в подготовката по различен начин, за да влезем в спортна форма по-рано. Да можем да си гарантираме влизането. Това обаче доведе до колебания в спортната форма, което е най-трудно – да се поддържа. Трябва ти равностойна скамейка и добри ротации. Нашите треньорски грешки, лично моите и когато навържем всичко – се получи точно това – имахме шанс за 3 място, но се видя, че не сме готови още. Много е труден процесът на изграждане. На начин на игра, стил. Да поддържаш това е трудна задача. Имахме мачове, в които наистина се представихме много добре, но имахме мачове, в които бяхме много под нивото си. Точно това ще искаме в следващия сезон. да минимализираме това. Да няма голяма разлика в представянето. Нужни са ни класни футболисти, които да ротираме и всеки да е доволен. Това също е сложно. Надявам се, че ще вземем точните решения в точните моменти.
 
– Не за пръв път казвате класни играчи, но през последните години Берое привлича предимно свободни агенти. Смятате ли, че така е по-трудно създаването на класен отбор и такъв, който да атакува челните места?
 
– Не съм тук да коментирам политиката на клуба. Това, което съм се разбрал с ръководството, те изпълняват на 100%. Политиката се задава от собствениците. Мисля, че Берое е едно от малкото места, където всеки един, който разботи в клуба се чувства оценен, но всеки трябва да дава още повече от себе си, да иска клубът да се развива повече. Не трябва да се чака само на собствениците. Това е политиката на клуба и ние трябва да се съобразяваме. Ние трябва да искаме и можем да доразвием всичко още повече. Абсолютно всички можем повече.
 
– Желана дестинация ли е Берое за играчите?
 
– Мисля, че да. С изключение на това, че всички, които са извън Берое очакват проект, който да надхвърля реалността. Това малко ме озадачава, но всеки има глава на раменете, за да взима точните решения. С начин на работа мисля, че е желана дестинация за доста футболисти, но не са в зенита на своята кариера. Има плюсове и минуси.
 
– Какъв е планът за подготовка?
 
– Събираме се на 11 юни. Първите три дни ще бъдат направени медицински изследвания. След това ще бъдем тук в Стара Загора една седмица и ще тренираме на нашата база. На 18 юни заминаваме за Банско, където ще бъдем на 14-дневен лагер. Но много зависи какви контроли ще направим, с какви отбори. Има неща, които трябва да се доуточнят.
 
– Какви са финалните Ви думи и към кого искате да се обърнете?
 
– Искам да се обърна към феновете. Да им благодаря за цялата година, в която бяхме заедно. Аз, екипа и всички от клуба живеем с идеята, живеем с това „Берое’ да бъде по-добър отбор. Искам да видя стадиона пълен. Тогава означава, че ние на тренировъчния терен и на официалния терен си вършим работата както трябва.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки