Реал М тръгва срещу Ливърпул за уникално постижение в Шампионска лига

Мохамед Салах ще доказва класата си пред Роналдо

Реал М тръгва срещу Ливърпул за уникално постижение в Шампионска лига
До сблъсъка в Киев (Украйна) между Реал Мадрид и Ливърпул остават броени часове. Двата  най-резултатни гранда в Шампионската лига, ще се изправят един срещу друг във финала на турнира на УЕФА. Двубоят ще бъде излъчен по bTV Action от 21:45 часа българско време.
 
Най-много  титли в Шампионската лига има отборът на Реал Мадрид, който е печелил отличието 12 пъти, пет от които са в първите пет години от създаването на турнира, който първоначално е с друго име - КЕШ. “Кралският клуб“ има само 3 загубени финала, като един от тях е именно срещу Ливърпул - през 1981 г. с 1:0.
 
Откакто Милан успешно защитава титлата си през 1990 г., до 2017 г. нито един отбор не е успял да спечели трофея в две поредни години. През 2016 и 2017 година Реал Мадрид става първият отбор, успял да постигне това, откакто формата е преименуван на Шампионска лига. “Белият балет“  е печелил първите пет поредни издания на турнира на КЕШ - от 1956 до 1960 година. От тогава тимът има още 7 титли.
 
“Кралският клуб“ ще бъде воден от Зинедин Зидан, който обаче ще има достоен опонент в лицето на Юрген Клоп. Грандиозен ще бъде сблъсъкът, между голмайсторите на двата гранда, а именно суперзвездата на Реал Кристиано Роналдо и египтянина от Ливърпул Мохамед Салах.
 
Мърсисайдци, които ще излязат на Олимпийския стадион в Киев в борба за отличието в най-титулувания турнир по футбол, са спечелили до момента 5 отличия. Те имат два загубени финала, като и двата са срещу италиански грандове. Наставникът на тима Юрген Клоп също е губил финал - през 2013 г. с отбора на Борусия Дортмунд.
 
Предимството на „белите“ е че имат повече опит във финалната фаза. Ливърпул обаче ще се опита да надиграе „кралския клуб“ и да вкара напрежение в играта на Реал. Ако спечели, тимът ще укрепи позицията си на евробоец №1 на английския футбол за всички времена. И тези, които го считат за най-велик на Острова, ще имат още повече основание и аргументи да поддържат тезата си.
 
В същото време пред този състав на мадридчани се открива големият шанс да стане епоха във футбола. С три поредни титли в ШЛ момчетата на Зидан ще се наредят до великите поколения на Аякс (1971, 1972, 1973) и Байерн (1974, 1975, 1976), които за последно вдигнаха КЕШ три пъти поред. 
 
Ако съдим по видяното до момента, финалът е гаранция за галавечер на атакуващия футбол. В Киев се срещат 2 отбора с подчертано офанзивна философия. Ливърпул отбеляза рекордните 46 попадения в 14 мача (средно по 3.29), с което счупи постижението за най-много голове в една кампания. Преди това той бе притежание на Барса.
 
Реал пък наниза 30 гола в 12 мача досега (средно по 2.5), половината от които са на сметката на Роналдо. Освен че бележат много, Реал и Ливърпул същевременно и допускат доста голове. Мадридският гранд успя да запази мрежата си суха само в 3 случая през тази кампания (2 пъти срещу кипърския АПОЕЛ и веднъж при визитата си на Юве).
 
От своя страна мениджърът на мърсисайдци Юрген Клоп категорично отхвърли варианта да променя своята тактика, така че най-вероятно ще видим червените в обичайния им стил с много агресия, преса по целия терен, високо темпо и мълниеносни атаки.
 
Реал също не е отбор, който ще стои отзад, така че всички предпоставки са за отворена игра в двете посоки и изобилие от създадени положения.
 
Белия балет излиза като фаворит не само заради 12-те си отличия от турнира на шампионите, но и заради двете поредни титли, които спечели под ръководството на Зидан. 

 

Халф на Челси претърпя успешна операция

Вижте подробности

Клоп отписа титлата: Ливърпул трябва да преоткрие себе си

Вижте какво каза треньорът

Луис Енрике: ПСЖ е във великолепен момент

Вижте какво каза треньорът на парижани

Коул Палмър се връща за Челси

Вижте какво каза треньорът Маурисио Почетино

Шведският футбол отказа да въведе VAR

Вижте подробности

Търсенето на треньор не може да разсея Байерн преди мачовете с Реал М, смята Тухел

Вижте какво каза треньорът на баварците

Клоп одобри евентуалния си наследник

Немският специалист похвали работата на Арне Слод във Фейенорд

Обрат: Феновете на Байерн Мюнхен с петиция за оставането на Тухел

Привържениците не са убедени от слуховете за назначаването на Ралф Рангник

ОФИЦИАЛНО: Айнтрахт откупи нападател от ПСЖ

Екитике ще струва на немския тим 16 милиона евро

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки