24-часов маратон по планинско колоездене събира над 100 участника в с. Мътеница

Състезанието "24 часов маратон по планинско колоездене" събира днес над 100 участника в село Мътеница, община Хисаря. Това съобщи Валентин Конушлиев от велоклуб "Крива спица", организатор на събитието

24-часов маратон по планинско колоездене събира над 100 участника в с. Мътеница

Състезанието "24 часов маратон по планинско колоездене" събира днес над 100 участника в село Мътеница, община Хисаря. Това съобщи Валентин Конушлиев от велоклуб "Крива спица", организатор на събитието. Стартът е на 700 метра от центъра на село Мътеница в 13:00 часа, а финалът - в 13:00 часа утре на същото място, обясни Конушлиев. Тази година за 6-ти път организираме състезанието, което е много изпитателно и едно от най-тежките в българския байк календар, каза Конушлиев. 

По думите му форматът е изключително предизвикателен, тъй като състезателите карат денем и нощем в продължение на 24 часа по планинско трасе. Има две контроли - старт/финал и в най-високата точка. Победители са тези, направили най-много обиколки за едно денонощие. Трасето около село Мътеница е сумарно с почти 25 процента по-малко денивелация и осезаемо по-бързо. Дължината му е 11,1 км. , като надморската височина е между 425 м. и 575 м. Липсват участъци - "душевадки", уточни Конушлиев. Районът на Средна Гора е познат с песъчливата си почва, която по думите на организаторите, преобладава и в случая. Участъците с пътеки са в гора, черните пътища са отчасти в широколистна гора, отчасти по открити места. Спускането не е толкова стръмно, но е достатъчно игриво, че да ви държи будни, каза още Конушлиев.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки