Клубът на Лили: Бяхме готови да я пуснем, но тя прекрачи границата

От СКЛА Тракия категорично отхвърлиха обвиненията за младата атлетка, която пожела да си тръгне

Клубът на Лили: Бяхме готови да я пуснем, но тя прекрачи границата

Ръководството на пловдивския клуб по лека атлетика Тракия категорично отхвърли обвиненията относно младата надежда Лиляна Георгиева, съобщи "Тrafficnews".

Тя отказа да тренира при треньорката си Радмила Станкович и пожела да премине в СК Актив 2013, но не получи разрешение от Тракия, за който е картотекирана за настоящата календарна година.

На 19 февруари Лили Георгиева напусна треньорката си без обяснение, нарушавайки договорите, които имаше с  Министерството на спорта, федерацията ни по лека атлетика и треньорката и. В този договор бяха заложени резултати и класирания, които двете трябваше да постигнат, разясни председателят на СКЛА Тракия Лиляна Томова. Заяви, че ще тренира при Недялко Боруков в СК Актив 2013, но той няма образователен ценз и няма как да и бъде треньор според наредбите. Това бе причината в началото на откажем да я пускаме на състезания от името на нашия клуб, за който има картотека – тя не беше повече под наш контрол и ние не водехме подготовката и.

Оттам нататък се започнаха едни публични изяви, едни писания по Фейсбук. Не искахме тя повече да е в нашия клуб и решихме да и дадем правата на СК Актив 2013. Постигнахме някаква договореност, но тя трябваше да направи публично извинение към треньорката си и нашия клуб, както и към Спортното училище. Това не стана, нещата ескалираха и дойде случаят на турнира „Пловдив“. Лили призна, че сама е направила заявка за участие от името на клуба ни, което на практика е фалшификация. Затова бе спряна от участие. На всички ви е известно какво последва – Лили направи добро бягане извън класирането на 800 метра – с 1 десета по-добър резултат от личното и постижение. След това започна да вика по пистата: Треньорко, къде си?, и да показва неприлични жестове към Радмила Станкович. Това е прецедент в леката атлетика, още повече, че Лили бе облечена в националния екип. Всичко се случи пред очите на състезатели, деца, родители, съдии.

Тук бе прекрачена една морална граница, продължи Лиляна Томова. Лили е национален състезател и така демонстрира неуважение към всички. Каза, че иска да напусне, защото била в застой. Какъв застой, като за 7 години постига върхове в атлетиката. 15 национални рекорда, най-прогресираща млада атлетка на Балканите, два сребърни медала от европейски форуми, добави Радмила Станкович. Като талантлива и популярна състезателка тя трябва да бъде за пример. Клубът застава категорично зад треньорката Радмила Станкович, която се е доказала многократно. След тази случка просто нямаше как да постигнем споразумение, каза още Лиляна Томова.

Адвокатката Антоанета Николова пък внесе яснота относно обвиненията на другата страна, че картотеката на Лили за тази година в Тракия е нередовна, както и за това, че клубът е блокирал предназначени за нея финансови средства. И Недялко Боруков беше наясно, че подписът от майката на Лили, необходим за картотеката за 2018 година в Тракия, е изписан от самата състезателка. Самият той изказа неодобрението си от този факт. Аз имам пълномощно от майката на Лили Георгиева от 18 януари 2016 година, с което тя ме е упълномощила да давам заместващо съгласие вместо нея по закона за лицата и семействата, когато се налага такова. Категорично заявявам, че не съм давала съгласие, нито съм подписвала молбата за картотеката, в каквото бях обвинена.  На 15 март, 2018 година, тук, в моята кантора Лили Георгиева сама призна пред още 4-ма души, че сама е изписала подписа на майка си. Обясних, че това представлява съставяне на документ с невярно съдържание. И във федерацията са и разяснили, че не може да подписваш майка си и после – от това твое деяние да искаш да извлечеш благоприятни последици. Носиш подписано от теб съгласие за картотека, след това казваш във федерацията, че картотеката е нищожна, защото подписът не е автентичен. След 20 дни последва и електронната заявка за участие на турнира Пловдив, който също е невалиден. И двете постъпки са в разрез с всякакви законови правила, обясни адвокатката.

Не е вярно, че пари са й теглени от сметка, продължи Антоанета Николова. На 15 март 2018 година в тази кантора й бяха предадени всички документи в оригинал за парите, които е получавала от наградни фондове и други източници. Тя каза, че предала документите на Недялко Боруков, който би трябвало да е наясно със ситуацията. Беше се натрупала една сума за Лили, която се съхраняваше в касата на слабо охранявания ученически стадион. Взе се решение парите да бъдат сложени в банкова сметка. Майката на Лили ми направи пълномощно да подпиша споразумение с г-жа Станкович, че тези пари ще бъдат внесени в сметка, открита на името на Радмила през 2016 г. Лиляна Георгиева не е имала банкова сметка на нейно име и никой не е теглил парите й. Когато атлетката навършеше 18 години, Станкович трябваше да ги изтегли и да й ги даде по силата на договора. Лили обаче си поиска парите, когато тръгна да напуска Тракия. Решихме да ги изтеглим и да и ги предадем, поясни адвокатката и показа банково извлечение, според което в сметката само са внасяни, а не са теглени средства. На 15 март парите бяха изтеглени от Радмила и тук, в моята кантора, парите бяха предадени на Лили – сумата бе 21 915.15 лева. Лили се подписа, че е получила тези пари.

Атанас Търев е давал ежемесечно средства на Радмила Станкович, за да ги използва за подготовка и лагери на Лили по пътя към олимпиадата през 2020 година. Това са 8600 лева, които към тази дата не са били оползотворени и са стояли в наличност. След като Лили изяви нежеланието си да се готви при Станкович, Атанас Търев е постановил тези пари да отидат за подготовка на друго дете от клуба. Лили подписа споразумение с Атанас Търев, в което признава, че тези пари не са оползотворени и че тя желае да ги върне, защото не е изпълнила условията за тяхното оползотворяване – да се готви в Клуб Тракия за олимпиадата и треньорката да й бъде Радмила Станкович. Изкарват Лили жертва, каквато тя категорично не е. Това, че е от дом, не и дава право да не спазва законите. А клубът е полагал за нея грижи, каквито не е полагал за други деца. Да те хулят по вестниците, да те изкарват по-черен от дявола и ти да подписваш споразумение – това са несъвместими неща. Споразумението предполага компромиси и от двете страни, каза още адвокат Антоанета Николова. Няма как да заявяваме Лили за участие в състезания от нашия клуб, при положение, че не водим подготовката й и тя не тренира при Радмила Станкович, завърши Лиляна Томова.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки