ЗАПОЧВА СЕ! ОТ ДНЕС СВЕТЪТ Е ФУТБОЛ!

21-ото Световно първенство стартира в Москва с мача Русия - Саудитска арабия

ЗАПОЧВА СЕ! ОТ ДНЕС СВЕТЪТ Е ФУТБОЛ!

 От днес до 15 юли светът е футбол и това няма да се промени, докато не бъде свирен и последния съдийски сигнал на стартиращото тази вечер в Москва 21-во световно първенство по футбол.

 
Честта да открият най-гледания спортен форум на планетата ще имат домакините от Русия и Саудитска Арабия, а преди това на стадион “Лужники” в Москва ще се състои церемония по откриването, на която ще пее британския изпълнител Роби Уилямс. Във форума ще участват 32 отбора, които ще изиграят общо 64 мача в следващите 32 дни. 21-ото издание на световното първенство ще се проведе в 11 руски града и 12 стадиона, разпръснати на територия от над 2000 км. Отборите са разделени в осем групи от по четири тима, като само първите два ще продължат във фазата на елиминациите.
 
Актуалният световен шампион Германия, който победи Аржентина на финала през 2012 година, ще се опита да стане едва първия тим с дубъл след Бразилия през 1962 година. В същото време “селесао” пък ще направи опит да вдигне за рекорден шести път ценния трофей.
 
Сред основните претенденти за титлата могат да се наредят още финалистите от Мондиал 2014 Аржентина, европейският шампион Португалия, първенецът от 2010 година Испания, традиционно силният тим на Франция. Повечето специалисти посочват отборите на Белгия и Хърватия като потенциални изненади, но ще защитят ли претенциите си предстои да видим.
Едно от популярните футболни клишета гласи, че за Германия световните първенства започват от полуфиналите и това действително е така. Бундестима достигна до топ 4 на последните четири световни първенства и е единственият тим от Европа, който стигна до Русия без да загуби и точка в квалификациите. Съперници на селекцията на Йоаким Льов в груповата фаза ще бъдат отборите на Мексико, Швеция и Република Корея и задачата класиране за елиминациите изглежда лесно постижима.
В същото време Бразилия не крие амбицията си да заличи позора от домашния Мондиал, когато претърпя унизителна загуба от Германия с 1:7. “Селесао” няма пропуснато световно първенство в историята си, но не е печелил титлата в Европа от 1958 година насам, а за последно стана шампион през 2002 година. Сега всички погледи са насочени към лидера на тима Неймар, като се очаква той да изведе Бразилия отново до триумф.
 
 Отборът на Испания не бива да бъде подценяван, тъй като в състава му блестят имената на победители в Шампионската лига с Реал Мадрид. Никой не може да предвиди как ще се отразят събитията от последните с уволнението на селекционера Юлен Лопетеги и светкавичната му смяна с Фернандо Йеро.
Франция излиза с най-скъпия състав на Мондиала, оценен на повече от 1 милиард евро. С интерес се очаква представянето на голямата световна сцена на суперталанта Килиан Мбапе, който е едва 19-годишен, а вече натрупа солиден житейски и футболен опит.
 
И ако бъдещето е пред него, то същото не може да се каже за две те най-големи световни футболни звезди в момента - Кристиано Роналдо и Лионел Меси. И двамата са прехвърлили 30-те и Мондиал 2018 почти сигурно ще бъде последен в кариерите им.
 
ако Роналдо може да се похвали с трофей от Евро 2016, то напрежението е у Меси, който така и не спечели значимо отличие с Аржентина и също ще жадува за реванш.
 
Традиционната сила Англия излиза с много млад състав в Русия и дори на Острова не очакват сензация от селекцията на Гарет Саутгейт.
 
На Мондиала ще има и двама пълни дебютанти - отборите на Панама и Исландия. Дебют на световни първенства ще направи и системата за видеопомощ на реферите VAR, като се очаква разговорите за съдийски грешки да бъдат изместени от такива за играта.
 
Субашич спаси Вида от сериозен инцидент

Защитникът за малко да се уреди с контузия по време на празненствата

Бивш френски национал: Оставка за Дешан, отборът ни играе грозно!

Това заяви Хатем Бен Арфа

Алекси Желязков: Очаквах Хърватия да бъде в Топ 4

Отборите с по 1-2 топ-звезди вече няма как да успяват, допълни спецът

ФИФА определи приятните изненади на Мондиал 2018

В класацията попада полузащитникът на Русия Денис Черишев

Париж осъмна с метростанция "Дешанз-Елизе Клемансо"

Столичната служба по транспорта временно преименува шест метростанции в чест на "петлите" и треньора им Дидие Дешан

Наградиха французите с ордени за титлата (ВИДЕО+СНИМКИ)

500 000 празнуваха с героите в Париж

Осъдиха първата от Pussy Riot за изцепката на "Лужники"

Тя и останалите трима се бяха преоблекли като полицаи и успяха да залъжат стюардите

Луда нощ в Париж, светлата и тъмната страна на една победа (СНИМКИ)

Вижте как празнуват във френската столица през погледа на една българка

Мбапе каза къде ще играе

Да имаш качества не е достатъчно. Вярата е над всичко, каза талантът

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки