Ледените Исландци ще търсят ново чудо

Нигерия се надъхва с видео от победата над България с 3:0 през 1994-а

Ледените Исландци ще търсят ново чудо
Знаете ли, че исландците имат над 60 думи за сняг? Вероятно не. Възможно е обаче да сте чули често разказваната история за ролята, която закритите терени имат за футболния успех на страната през последните няколко години.
 
Наред с появата на високо образовани треньори тези съоръжения са смятани за ключови за историческите постижения на ледените скандинавци. И с право, но до известна степен.
 
Футболните добродетели на Исландия досега са добре документирани - организация, физика, атлетика, страхотен тактически усет и самосъзнание за силните и слабите си страни. Но това, което често е пренебрегвано, е способността на тима да не разчита на миналите си успехи и да очаква с нетърпение новата задача пред тях.
 
А срещата с Нигерия ще бъде сред най-големите предизвикателства за най-малката страна в историята на световните първенства. 1:1 срещу Аржентина е последният впечатляващ резултат на островната нация, а отборът получи заслужени похвали за това, че се върна в срещата и успя да се справи с Меси и компания. Но голямата цел пред ледените скандинавци е излизане от групата, а това минава през задължителна победа над суперорлите.
 
"Вече забравихме двубоя с Аржентина. Ако не постигнем резултат срещу Нигерия, то тогава тази точка няма да ни бъде полезна", категоричен е капитанът Арон Гунарсон. 
 
За щастие на Исландия изглежда повечето им звезди са в добро физическо състояние за предстоящия сблъсък. Арон Гунарсон и Гилфи Сигурдсон дълго време лекуваха травми, но се справиха чудесно срещу гаучосите, вратарят Ханес Халдорсон е на върха на вълната, след като отрази дузпа на Лео Меси.
 
Загубата на суперорлите от Хърватска с 0:2 пък означава, че африканците ще търсят головете и победа задължително. 
 
"Нигерия трябва да спечели, което прави срещата доста по-психологическа. Тази група очаквам да бъде решена в последните минути на последните срещи. Всеки детайл може да се окаже решаващ", заяви селекционерът на Исландия Хеймир Халгримсон.
 
51-годишният специалист вероятно очаква с нетърпение сблъсъка, тъй като суперорлите показаха слабост там, където неговите момчета са най-силни. Едната са статичните положения. И двата гола на Хърватска дойдоха след ъглови удари, а и като цяло 14 от 27-те допуснати попадения на световни финали за африканците са именно след статични положения (52%).
 
 
Освен това Нигерия загуби и физическите битки с шахматистите, а исландците са далеч по-здрави от балканците. Момчетата на Гернот Pop също така страдаха в моментите, в които Хърватска играеше директен футбол. На няколко пъти дългите подавания на шахматистите се получиха. Така че спокойно може да заложите, че Исландия е забелязала всички недостатъци в играта на нигерийците и ще планира да се възползва от тях.
 
Ако суперорлите искат да спечелят, те трябва да намерят начин да развият най-добре силното си оръжие - контраатаката. Това може да стане единствено ако тимът се прибере в своята половина и подкани исландците напред. Но за да проработи това, Нигерия трябва да покаже много повече агресия, отколкото в първия си мач на Мондиал 2018. 
 
"Готови сме и искаме да спечелим, трябва да спечелим", настоя капитанът Джон Оби Микел.
 
Нигерия вчера се надъха за предстоящия сблъсък с клипчета на победата на националния отбор над България с 3:0 на световното в САЩ през 1994-а. Именно на 21 юни се състоя този двубой в Далас, който бе първи за суперорлите на Мондиали. Това е и най-успешният дебют в историята на африканския футбол, което е вдъхновяваща история за момчетата на Гернот Pop.

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки