Мексико може да мечтае, но трябва да се фокусира

Завоевателите на Германия обръщат ролята си срещу Южна Корея

Мексико може да мечтае, но трябва да се фокусира
Xaвuep Ернандес не можа да сдържи сълзите си. След последния съдийски сигнал при неделната победа над Германия Чичарито плачеше от радост и прегръщаше всичките си съотборници.
 
Селекционерът Хуан Карлос Осорио бързо забеляза огромното влияние, което може да има този успех срещу световния шампион. „Това е много важно за бъдещето на мексиканския футбол". 
 
Местният вестник "Рекорд" може би го каза най-добре, след като изкрещя от първа страница: "Историята ни се промени".
 
Ясно е, че победата над Германия няма да бъде забравена никога от феновете на ацтеките, но предизвикателството е да се надгражда върху нея, за да има истинско значение.
 
Преди празненствата в северноамериканската страна да продължат, днес тимът ще се изправи срещу Южна Корея, която е отчаяна за точки след загубата от Швеция с 0:1.
 
Настроението е на ниво в лагера на Мексико, но селекционерът е поляризираща фигура заради тенденцията си да върти играчите и техните позиции. И докато някои виждат в негово лице внимателно подготвен специалист, то други го възприемат като луд учен, който премисля всеки сценарий. Осорио спечели голям брой свои скептици през последните няколко години, но притеснения относно избора му на тактика все още има.
 
С всеки изминал ден великата победа над Бундестима постепенно се изменя в тревога у привържениците за предстоящата битка с Южна Корея. Човек не трябва да търси далеч в миналото, за да открие случаи, в който той взима странни решения на голям международен форум. На Копа Америка 2016 наставникът разгневи феновете, след като използва трима различни вратари в груповата фаза.
 
Критиците също извадиха факта, че той е използвал 49 различни единайсеторки в 49-те си мача начело на ацтеките. Дори и да направи доста промени по състава, запалянковците на Мексико може да са спокойни, тъй като играчи като Хонатан дос Сантос, Хесус Корона, Марко Фабиан и Едсон Алварес са способни да свършат работата срещу Корея.
 
По-притеснени трябва да бъдат азиатците, които не показаха почти нищо срещу Швеция и загубиха с 0:1. Тимът нямаше добри възможности за гол, а звездата на Тотнъм Хюн Мин Сон не се забелязваше на терена. Двата отбора няма да играят за първи път на световно първенство. През 1998-а те се сблъскаха на турнира във Франция, където ацтеките категорично спечелиха с 3:1.
 
Любопитното е, че северноамериканците не са губили втория си мач на Мондиал от далечната 1978-а. Дори и преди 4 години срещу домакина Бразилия тe удържат 0:0. Точно на противоположния полюс е Южна Корея, която никога не е печелила втория си двубой. На Мондиал 2014 азиатците загубиха от Алжир с 2:4. Вчера пък се навършиха точно 16 години от деня, в който Войните на Таегук удариха Испания с дузпи на ¼-финал и успяха да се класираха сред най-добрите 4 на домашното световно първенство.
 
Мексико има дълъг път пред себе си, но след блестящото представяне в първата среща е трудно да ги обвиниш, че мечтите им са големи. Така или иначе ще бъде интересно да се види дали ще могат да запазят своя импулс...

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки