Хърватска и Дания мечтаят за подвиг

Балканците са фаворити, но Червения динамит може да накаже всяка грешка

Хърватска и Дания мечтаят за подвиг
Вторият от трите изцяло европейски сблъсъци от  осминафиналите  на Мондиала ни очаква днес от 21:00 часа в Нижни Новгород.
 
След като спечелиха всички мачове в групата като фаворити в двубоя влизат хърватите. Дания пък се представя стабилно в отбрана, но дали ще успее да спре техничните шахматисти? Битката за място в Топ 8 обещава да ни предложи доста емоции, а победителят ще срещне спечелилия мача между домакина Русия и Испания.
 
Надеждите на Хърватска на първенството бяха големи и засега се оправдаха. За да стигнат до елиминациите, шахматистите надиграха Нигерия (2:0), Аржентина (3:0) и Исландия (2:1). Капитанът Лука Модрич е големият лидер и вече все пo-смело мечтае за големия подвиг - да повтори постижението на тима от Мондиала през 1998-а, когато хърватите станаха трети в света. Храбрите балканци достигат до втората фаза за втори път в петте си участия на СП. Когато за последно минаха групите, те извървяха пътя до бронзовите медали. 
 
"Успехът през 1998-а бе голяма реклама за Хърватска, целият свят научи за нашата страна. Още тогава започнах да мечтая един ден и аз да достигна това ниво", призна Модрич. Съотборникът му - Деян Ловрен, е убеден, че Лука заслужава много по-голямо признание за класата си. 
 
Дания също показа класа. Водени от звездата на Тотнъм Кристиан Ериксен, датчаните също дойдоха в Русия с амбиции за добро представяне. Червения динамит записа 1 победа и 2 ремита в своята група, които бяха достатъчни за второто място. Вратарят Каспер Шмайхел спаси 12 от общо 13 точни удара, а допуснатият гол бе от дузпа (срещу Австралия). Червеният динамит влиза в сблъсъка от позицията на аутсайдер, но нападателят Мартин Брайтвайте демонстрира самочувствие:
 
"Ако се окажем в положение, в което нещата не ни се получават, няма да се изненадаме, защото вече сме минали през това и сме го преживявали. Ако хърватите обаче влязат в същата ситуация, не се знае дали ще могат да се измъкнат", завърши Брайтвайте. 
 
Двата отбора никога не са се срещали на световни финали, но пък имат мач на европейско - 3:0 за Хърватска през 1996-а. Общо са се играли 5 мача помежду им. В тях те си размениха по 2 успеха, а 1 среща е завършила без победител.
 
В последния двубой, който датира от 2004 г. и е приятелска среща, Хърватска печели с 2:1. В квалификациите за Мондиала във Франция през 1998 година Дания спечели четири точки.
 
Ако съдим по очакванията и показаното до момента, хърватите би трябвало да спечелят, но датчаните също не са за отписване и ще дебнат за всяка грешка на съперника. Ако продължи напред, Червения динамит ще изравни най-силното си постижение на Мондиал в историята - четвъртфинала от Франция през 1998-а. През същата година е и най-големият успех на хърватите - трето място в света.

 

Предпоследният Гранада си тръгна с точка от Билбао (ВИДЕО)

След равенство 1:1

Късен автогол спаси Юве срещу Каляри (ВИДЕО)

Лацио удари Дженоа

Айнтрахт спечели с обрат битката за Европа (ВИДЕО)

Аугсбург падна с 1:3 във Франкфурт

Мениджърът на Ковънтри: Срещаме най-големия клуб в света

„За Манчестър Юнайтед е нормално да играе на това ниво“, смята Марк Робинс

Тен Хаг се прицели във ФА Къп

Вижте какво заяви мениджърът на Манчестър Юнайтед

Клоп: Имаме шанс, ако спечелим оставащите мачове

„Ливърпул е длъжен да покаже отново глад за победа срещу Фулъм“, смята мениджърът

Гуардиола: Не сме машини

Ерлинг Холанд е под въпрос за полуфинала с Челси

Александър-Арнолд: Ще се раздадем в оставащите мачове

„Нещата не зависят само от нас, но ние ще се постараем“

От Байерн: Гнабри и Сане са под въпрос за Реал

"Имам споразумение с клуба, то е съобщено и е в сила", посочи Тухел

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки