ДС подслушвала ЦСКА (+документи)

Скандални разкрития за действията на МВР срещу ЦСКА се съдържат в протокол №410 от заседанието на Политбюро на ЦК на БКП от 13 юли 1971 година

ДС подслушвала ЦСКА (+документи)

Скандални разкрития за действията на МВР срещу ЦСКА се съдържат в протокол №410 от заседанието на Политбюро на ЦК на БКП от 13 юли 1971 година, информира "24 часа". Документът бе разсекретен от Държавния архив.

 
На заседанието се обсъжда освобождаването на Ангел Солаков като член на ЦК и вътрешен министър. Мирчо Спасов директно го обвинява, че месец и половина е бил подслушван телефонът на треньора на футболния ЦСКА, след което материалите са били унищожени. Всичко това е станало преди вечното дерби. Има и обвинения, че са били отклонявани пари от секретните фондове на ведомството, за да се плащат по-големи заплати на играчите от "Левски-Спартак".
 
По това време треньор на ЦСКА е легендата Манол Манолов-Симолията.
Атаката срещу Солаков идва лично от Тодор Живков, който първо го критикува за посещение в СССР, а след това го хока за погребението на Георги Аспарухов и Никола Котков, което било по-грандиозно от това на Георги Димитров.
"Спортистите наистина са били прекрасни момчета, но е прекалено да се лепят плакати, за да се ходи на погребението им", отсича Тато.
 
Фенове на ЦСКА приеха с огромно задоволство архивното разкритие.
 
"Рухна и последният мит за някакъв отбор на народа. Всички виждат, че става въпрос за отбор на властта. Пуснахме подписка за отварянето на досиетата във футбола, но всички, включително и сегашните управляващи, си правят оглушки. Със сигурност ще има доста интересни имена", казва привърженик на "червените", които веднага изпълниха форумите с факсимиле на документа на Политбюро.



ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки