В Европа докладват: Престъпници са се внедрили в българския футбол, перат се милиони

Антимафиотите в европарламента откриха здрави връзки между футболните институции и криминалните организации у нас

В Европа докладват: Престъпници са се внедрили в българския футбол, перат се милиони

България е една от страните в Европа с най-голямо участие на криминални елементи във футбола, които използват този спорт за пране на пари и за уреждане на мачове. Такова унищожително заключение направи Емине Бозкурт от Института за международни отношения и стратегии пред Комисията към Европейския парламент, която се занимава с проблемите с мафията и организираната престъпност.

"Уговарянето на мачове е сериозен проблем в Европа. Това е престъпление, носещо огромни приходи, на което съответстват малки наказания, а разкриваемостта е нищожна. Открити са здрави връзки между футболните институции и криминалните организации най-вече в Източна Европа и Балканите. В държави като Русия, Украйна, България и Сърбия престъпниците са се внедрили в клубовете и федерациите и работят отвътре, като ги използват за прикриване на множество нелегални дейности", се казва в частта, която най-силно касае страната ни.

Преди дни Христо Стоичков алармира, че черното тото у нас върви с пълна сила и изтъкна, че щом държавата не се намесва, за да спре това, значи и висши държавни чиновници са замесени в корупционните схеми.

Напоследък се разшумя как мачове от "А" група с участието на Етър ще бъдат дадени на прокурор заради съмнения на собственика на клуба Фейзи Илханлъ, че отборът му е продал срещите. Треньорът Цанко Цветанов и набеденият футболист Костадин Гаджалов категорично отхвърлиха да са влизали в уговорки.

След това юношеският тим на Спартак (Плевен) беше изваден от първенството, а на президента на клуба Иван Динов бе временно отстранен от поста. Проблемът е много сериозен и в него г-жа Бозкурт вижда доходоносна ниша за организираната престъпност.

"В тези страни не е на ниво законовата регулация срещу подобни престъпления, а в същото време организираната престъпност има добра връзка с пазарите за интернет залагане. Хората, които се занимават с уговаряне на мачове, са преместили своята дейност точно в тези държави, защото там евентуалните присъди са леки. Някъде става въпрос за минимални глоби от 100 евро и максимални наказания от 4 години затвор. Трябва да действаме сега, преди целокупността на спорта да бъде разбита", изтъква холандката от турски произход.

Таня Файон, координатор в комисията по въпросите с организираната престъпност в Европарламента, допълва: "Спортните залагания все повече се превръщат в изгоден глобален бизнес, въвличайки още и още участници. От 16.3 млрд. евро през 2004 г. букмейкърският оборот в световен мащаб вече се е увеличил на 50.7 млрд. евро през 2012-а."

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки