Павел Панов: Говори се и за други съмнителни мачове при юношите, но трябват доказателства+ВИДЕО

БФС е на нож с тези прояви и не беше трудно да заловим Спартак (Пл), каза шефът на Комисията за детско-юношеския футбол

Павел Панов: Говори се и за други съмнителни мачове при юношите, но трябват доказателства+ВИДЕО
Шефът на Комисията за детско-юношеския футбол Павел Панов призова онези, които имат доказателства за манипулирани мачове, да ги извадят, за да се вземат още мерки след изхвърлянето на Спартак (Пл) от Елитната юношеска група до 19-годишна възраст за този сезон. Щом било ясно, че има такива мачове, то нека хората да бъдат така добри да се подготвят, защото трябва доказателства, каза легендата на Левски.  
 
„Отборът на Спартак Пл беше изваден от юношеската група за симулативна игра по простата причина, че това не е първият такъв резултат. Има неща, които са видими с просто око – като автоголове и т.н. Всички представители на клубовете бяха предупредени, че тази година ще бъдат строго наблюдавани”, отсече Панов, предаде репортер на Novsport.com.
 
„Освен това има и други отбори в юношеската група, за които се говори, че са участвали в такива срещи. След като не е тайна, да бъдат така добри хората да се подготвят, защото трябва доказателства. И вие, медиите трябва да наблюдавате и вече с готови материали да се действа. Хората трябва да излязат и да кажат, след като било ясно, че има такива мачове”, добави Панов.
 
„Юношите трябва да бъдат готови за първия отбор, а не да играят в симулативни срещи. Затова БФС е на нож с тези прояви и тази година не се изчака и дълго време, за да се провери. Има си делегати, наблюдатели и т.н., които установиха нередности”, каза още той.

 
Бившият нападател подчерта, че БФС осъществява разнообразни дейности, свързани с развитието на детско-юношеския футбол.  
 
„Правят се доста неща от страна на БФС”, каза той. „Едно от основните неща, засегната в програмата за работа с подрастващите, е работата с клубните отбори, които са отговорни за работата с подрастващите – осигуряване на условия и т.н. Защото търсенето на таланти не е лесна работа.”
 
Едно от нещата, които са направени, е изготвянето на една концепция за работа с подрастващите – от елита до зоналните клубове. Също така знаете за Стратегията за развитие на детско-юношески футбол. На доста места започнаха да се изпълняват програмите. Имаше и един турнир между софийските отбори. Това са подготвителни групи. Турнирът премина при голям интерес. Ще бъдат сформирани групи с деца, които ежегодно да провеждат турнир.”
 
Шефът на Комисията за детско-юношеския футбол към БФС обяви, че ще бъдат наети и специалисти, неангажирани с клубовете, които ще наблюдават деца от 8 до 12-годишна възраст в училищата по места. Това била градска програма от УЕФА.
 
„БФС ще наеме специалисти, които да наблюдават тези момчета. Тук говорим за работа извън клубовете. Това са групи, които ще бъдат сформирани съвместно с училищата, общините и т.н. Специалистите (които ще ги наблюдават) нямат нищо общо с клубовете”, каза той.
 
„С тази програма целим да създадем интерес в децата към спорта, респективно футбола.”
 
„Практиката е, че до 11-годишна възраст децата не се делят на момчета и момичета.”

 
България има талантливи деца, но както казва Здравко Здравков, когато те излязат от юношеска група, ги пращат във В група, където много бързо се отказват. За сметка на талантите, се привличат чужденци със съмнителни качества. Не можем да ограничим привличането на чужденци, но трябва да бъдем прецизни при селектирането им, посъветва Панов профи клубовете.
 

Заплатите трябва да бъдат по-високи, защото за 500 лв. някои футболисти трудно преживяват и дори във В група някои дори не могат да си купят футболни обувки, завърши той.  

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки