Четиридесет и четири екипажа заявени за Мабанол Рали Сливен

Най-много ще бъдат екипажите от България – 27, следвани от турските представители - 8

Четиридесет и четири екипажа заявени за Мабанол Рали Сливен

Четиридесет и четири екипажа от девет страни са подали заявки за участие в Мабанол Рали Сливен, единадесети кръг от Intercontinental Rally Challenge. Сливенското състезание попада за първи път в историята си, като кръг от шампионата промотиран от медийния гигант Евроспорт.

Най-много ще бъдат екипажите от България – 27, следвани от турските представители - 8, след тях се нареждат Румъния и Тайван – 2, а с по един екипаж ще се представят – Украйна, Великобритания, Естония, Унгария и Гърция.

Въпреки, че лидерът в шампионата Андреас Микелсен няма да стартира в Сливен, конкуренцията в състезанието ще бъде на много добро ниво.

С първи стартов номер от стадион „Хаджи Димитър” ще потегли шесткратния шампион на България Димитър Илиев. Илиев ще разчита на добре познатата Шкода Фабия С2000. След него в списъка е победителят от рали Ялта Ягиз Авджи. Пилотът на Кастрол Форд Турция, който е шампион на страната си за миналата година, ще застане на старта с Форд Фиеста С2000.

Основни конкуренти на Илиев и Авджи за победата, ще бъдат Петър Гьошев (Пежо 207 С2000), Крум Дончев (Пежо 207 С2000) и победителят от рали „Стари Столици” Пламен Стайков (МицубишиЛансър Ево 9).

Всички лидери в IRC шампионатът за автомобили с един двигателен мост ще застанат на старта в Сливен. Своите заявки подадоха временния лидер в класирането Хари Хънт (Великобритания, Ситроен DS3 R3T), французинът каращ с украински лиценз Роберт Консани (Рено Меган RS) и естонецът Мартин Кангур (Хонда Сивик R3). Те ще срещнат сериозна конкуренция в лицето на българските състезатели Тодор Славов (Рено Клио R3), Антон Титов (Ситроен DS3 R3T) и Иван Ганчев (ФИАТ Пунто).

В другия поддържащ шампионат – IRC за серийни автомобили също се очаква интересна борба. Тук българските пилоти определено ще бъдат фаворити за победата – това са Пламен Стайков (Мицубиши Лансър Ево 9) и Игнат Исаев (Мицубиши Лансър Ево 9).  От лидерите в IRC се очакват да стартират Марко Темпестини (Субару Импреза WRX R4) и Роберт Консани (Рено Меган RS).

Мабанол Рали Сливен започва с церемониален старт в 18 часа в петък, който ще се проведе на стадион „Хаджи Димитър”. Супер специалният етап „Сливен” ще стартира в 20 часа същата вечер и ще бъде атракцията на състезанието.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки