Коце Маца въртял световното черно тото, според италианската прокуратура

Най-издирваният за манипулиране на мачове бил с българска лична карта

Коце Маца въртял световното черно тото, според италианската прокуратура
Българска лична карта на името на Валентин Цветанов Димитров от Бургас, който живее в столичния квартал “Овча купел”, притежава прокуратурата в Кремона. Тя е била използвана от най-търсения в Италия участник в договарянето на мачове Християн Илиевски. Страховитият македонец е основният участник при подкупването на играчи, които бяха арестувани в операция “Последен залог”.

Илиевски е издирван с червена бюлетина от Интерпол. Всички участници в скандала го сочат като човека, който е нареждал как да завършат мачовете. Навсякъде показвал, че ходи въоръжен.

 
Адресът, посочен в личната карта, е напълно фалшив. Проверка на “24 часа” показа, че дори няма блок с такъв номер. На електронната карта въвеждането препраща към автосервиз, който няма нищо общо с историята.

Според някои източници Илиевски е роден в България. Същото се отнасяло и за съпругата му Олгица, която също дълго време пребивавала у нас. Християн имал и лична карта на името на словенеца Виктор Кандич.




 

Като Валентин Илиевски купува 6 карти на мобилния оператор TIM от магазина 4G Retail Srl, който се намира на улица “Адиаджо” в Комо. Това става на 18 февруари миналата година. Точно те са били използвани за връзка на групата с футболистите.

Засечени са над 200 разговора с играчите, които попаднаха зад решетките. В тях се нарежда точно какво да се случи в мачовете.
След началото на арестите Илиевски, който има и италианско име, изчезва веднага заедно с дясната си ръка Раде Трайковски. Трайковски бил негов шофьор и също бил засичан с пистолет на кръста. 

Преди няколко месеца списание “Република” успя да открие Християн в Скопие, където той живее в луксозен апартамент. Македонецът твърдо отрича, че е замесен в уговорянето на срещи, а само помагал на играчите да дават своите залози. Според него нямало проблеми да се яви пред съда, стига да бъде поискано екстрадирането му. 

Според прокуратурата обаче всички нареждания идвали от международния синдикат, който се оглавява от сингапуреца Дан Тан Сет Енг. В него участва и българинът Коста, както бил наричан бившият президент на “Беласица” Костадин Хаджииванов.

Унгарецът в синдиката е Золтан Кенесей. Той изчезва след показанията на сингапуреца Уилсон Радж Перумал, който първи бе арестуван за аферата във Финландия. Перумал разкрива цялата престъпна схема и участниците в нея.

Кенесей е човекът, който е ангажирал рефера Карлош Ландиел за контролата България - Естония в Анталия, завършила 2:2 след четири дузпи.

Естонската федерация обаче се усети и подаде сигнал до ФИФА за компанията на Антони Сантия Радж, която организирала мача. След разследване световната централа изтри цялата статистика от срещата, защото била организирана единствено за нуждите на черното тото. Ландиел имал право да съдийства само в трета унгарска дивизия и бил от наетите от мафията рефери. Сред тях имаше и пловдивска тройка, начело с Лъчезар Йонов. Помощници му бяха Петър Тарълов и Емил Митев. Те първо се прочуха с турне в Южна Америка, където били в тройка с Ландиел, а миналото лято се появиха отново в Турция, за да ръководят скандално “Вердер” срещу “АЗ Алкмаар”. 
 
До момента въпреки сигнала на БФС  скандалните рефери дори не са разпитани, разбра “24 часа”. Българските власти не са искали документи и съдействие от прокуратурата в Кремона по случая. Същото се отнася и до Уилсон Радж Перумал, който бе екстрадиран в Унгария заради показанията. Финландия призна, че няма как да откаже искане от друга страна в ЕС. България също можеше да го поиска.
 
КОСТАДИН СТРАХИЛОВ ХАДЖИИВАНОВ Е БЪЛГАРИНЪТ В СИНДИКАТА

“Ядрото на нашата организация са Дан Тан Сет Енг, Золтан Кенесей, Амир Сулич, Дино Лалич и Коста”, свидетелства арестуваният във Финландия Уилсон Радж Перумал. Коста е Костадин Страхилов Хаджииванов, или Коце Маца, пишат италианските магистрати.
Така стават ясни и т.нар. акционери, за които “24 часа” писа преди около година. Миналата седмица пък излезе саморъчно нарисуваната от него схема на фирмата, като те бяха посочени само като държави - България, Унгария, Словения и Сингапур. 
Бившият президент на “Беласица” отдавна изчезна в Азия и до момента няма никакви данни за местопребиваването му. Въпреки това мистериозно се явява на общи събрания на фирмите си, като много от тях са запорирани заради искането на германските митници за 1,3 милиона евро.

Коце Маца е бил и в колата, която италианската полиция спира на границата със Словения, за което “24 часа” вече писа. Тя е била собственост на Боян Настран, роден на 5 април 1985 година в Любляна, и с регистрационен номер LJ661CB.

Зад волана е бил Дино Лалич, а в колата са били Дан Тан, Коце Маца, Бен Хуат Чо и Сулич. Бен Хуат Чо е сочен за човека, който е предавал парите за подкупването на футболистите. Той е бил засечен на летището в Милано в два полета през 3 часа, като за това време от багажа му изчезват около 2 килограма. Според разследващите това са били точно пачките.

“Краун Плаза” на летище “Малпенза” край Милано е мястото, където са се събирали всички участници в манипулацията на мачове. Там на три пъти е бил и Хаджииванов, като за последно това е станало през октомври 2010 година. В съседните стаи са били останалите участници. 

Стая в хотела струва над 400 евро, като всичко е било платено с кредитни карти. Парите за подкупите обаче винаги са били плащани на ръка, за да не се засекат преводи. Част от транзакциите обаче са разкрити от прокуратурата.


КОЦЕ МАЦА С АКТИВНИ ФУРМИ У НАС

Поне 10 са активните фирми, в които участва Костадин Хаджииванов-Коце Маца, показва справка в системата Daxy Global. Според нея той е и едноличен собственик на 58,824% от акциите на “Вихрен” (Сандански), но без да развива дейност. По искане на германската митница под запор са дяловете му в ЕМКО ООД, където половината е на футболната легенда Емил Костадинов, но без да има данни за дейност, “Саут стар холдинг” ЕООД, “Юсат-Европа” ООД и “Рондия Спорт” ЕООД, където държи 100% от капитала, и “Калисто” ООД, където е съдружник с Антоанета Тушинова, Георги Калибацев, Николай Арабаджиев и Христо Ламбрев. Справката сочи, че Хаджииванов има още две компании, които са активни. Това са “Хемус Консулт М”, където съдружници са му бившият волейболист Петьо Петков, Мирчо Петков или Мирчо Циганина, съден за източване на държавния резерв, и адвокатът му Димитър Бухларски.

"БЕЛАСИЦА" ТРЪГНА ОТ ДЪНОТО

“Беласица” отново се опитва да се измъкне от дъното след ерата “Хаджииванов”. В момента отборът е в четвърта дивизия и е общински. Преди началото на сезона той се отказа от участие в Югозападната “В” група, след като в миналото първенство завърши на 10-о място.

Петричани излетяха при аматьорите през 2009 година, когато Хаджииванов бе предаден на Германия за контрабанда. След това след два баража успяха да се върнат на третото ниво на футбола ни, но за кратко.

 
Коце Маца бе дълги години президент на “Беласица”, като се появи там след преместването на “Хебър” (Пазарджик) в града и убийството на Димитър Димитров-Маймуняка. Борческият тим тръгна от столичния квартал “Дружба” с името “Искър”, мина през Пазарджик, за да се окаже в Петрич, когато БФС позволяваше подобни врътки.

ФИРМАТА НА УБИТИЯ ДИНОВ УСЕТИЛА ИЗМАМА

Фирмата на убития в София Йордан Динов Planet365win е цитирана от прокуратурата на Кремона за сигнал за уреден мач на “Лече”. И у нас компанията, която действаше с австрийски лиценз, на няколко пъти сигнализира за нередности. Единият от мачовете бе между “Литекс” и “Локо” (Пд), като необходимият гол падна в допълнителното време от дузпа.

Динов бе разстрелян пред юни на столичната ул. “Кирил и Методий”, когато отивал на среща с бившия кмет на Благоевград Костадин Паскалев. У него бе открито огромно количество пари. За убийството му бяха задържани двама. Кирил Кирилов-Кико се счита, че е физическият убиец. Той е съпруг на фолкпевицата Ева и най-близък приятел на другия участник в убийството - Николай Савов-Дългия. Кико бе задържан и за убийството на Георги Стоев, но след това не бяха намерени достатъчно доказателства. 

Експертизата установила, че докато пътувал из София, Динов е бил плътно следен от лек автомобил “Субару”. Преследвачите го изпратили до улиците “Кирил и Методий” и “Будапеща”, на кадрите се вижда как Ники Дългия слиза и оставя в автомобила Кирил, който извършил убийството. От близко разстояние Динов е пронизан от 5 куршума и загива на място. 

Етър съобщи имената на още звезди за юбилея

Вижте кои ще участват в празника по случай 100 години футбол във Велико Търново

България U15 с реми срещу Косово (ВИДЕО)

Две дузпи и 1:1 в контрола, играна в Прищина

Разкритие: БФС помага на Етър

Централата ще финансира поставянето на осветление на новия тренировъчен

Козирката на „Армията“ вече е в историята (ВИДЕО)

Вижте подробности

Левски обяви програмата си до дербито

Вижте какво съобщиха „сините“

Двама основни футболисти се връщат в строя на Локо (Сф)

Валентин Николов и Мики Орачев подновиха тренировки

Официално: Глобиха Пирин и Хебър с по 2 бона

Вижте всички решения на Дисципа

Крумовград с контрапозиция: До персоната с изявен статут...

"Недоумяваме каква е тази драма заради желанието ни да играем по-близо“

Митков в Левски до 2027 година

"Сините" се обвързаха с големия си талант

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки