Ваноли: Ще се върна като треньор на "Армията"

"Не съм притеснен за лиценза, напускам защото имам оферта за работа от Словения

Ваноли: Ще се върна като треньор на "Армията"
Спортният директор на ЦСКА Родолфо Ваноли си тръгна от клуба само три месеца, след като дойде на „Българска ар­мия". Той даде първото си голямо интервю тук, пред „Мери­диан Мач", и говори на изпра­щане също за читателите на първия футболен всекиднев­ник.
 
- Г-н Ваноли, защо си тръгвате от ЦСКА?
- Не ми беше лес­но. Получих предло­жение за треньорска работа от Словения -офертата е от Колер. Говорих с президента Димитър Борисов и се разбрахме бързо. Той е изключителен човек. Държа да му благодаря на него, както и на всички хо­ра в клуба - от серви­тьорката в ресторан­та до шофьора на ав­тобуса. За мен бе го­ляма чест и удоволс­твие да работя тук.
 
- Много хора ви критикуваха, че вашата работа в клуба не се забелязва...
-Така ли? Вижте, аз съм скромен и досто­ен човек. Никога не съм търсил реклама. Опитвах се да работя тихо в полза на ЦСКА. Където мога, съм по­могнал с контактите си за доброто име и имидж на клуба в Ев­ропа. Знаете ли, в Удине и в региона Фриули има много граждани, които стават сутрин, работят по цял ден и си лягат вечер измо­рени, но с чиста съ­вест. Аз съм свикнал на такъв режим. За мен не са важни при­казките, а резултатите.
 
- Напускането ви сбогуване ли е с ЦСКА?
- Не е сбогом, а до­виждане. ЦСКА вече е моята къща. Може би в момента още не съм готов да стана треньор на ЦСКА, но със си­гурност ще се върна начело на отбора. Ве­че знам много за бъл­гарския футбол.
 
- Има ли играчи на ЦСКА, които са гото­ви да играят в Ита­лия?
- Да. Мога да ви ка­жа, че съм препоръ­чал Бандаловски на няколко клуба. Освен това качества има и младият Карачанаков. Той обаче трябва да бъде много по-постоя­нен и силен психичес­ки. Млад е, но е нужно да осъзнае какво е футболът на високо ниво. Едва тогава мо­же да прави разлика­та. Но ЦСКА няма нужда да продава най-добрите си играчи, а да привлича от­лични футболисти, за да бъде абсолютният №1 в България.
 
- Защо избрахте Словения?
- Единствено от же­лание за професио­нално развитие. Не е от икономически съоб­ражения. Ще ви кажа - търсиха ме още пре­ди време от Копер. То­гава обаче президен­тът на ЦСКА Димитър Борисов отсъстваше и клубът имаше нужда от мен. Нямаше как да си тръгна. Сега г-н Бо­рисов се върна и пое нещата в свои ръце. Веднага се усети спокойствието. Аз вече няма и какво да дам като директор. Няма­ше да ми бъде удобно да вземам вече запла­тата си в ЦСКА, след като не мога да помог­на с нищо.
 
- Липсваше ли ви треньорството?
- Много. В тази про­фесия е твърде много да загубиш една годи­на - оставаш извън иг­рата и бързо те забра­вят. Затова исках да се захвана отново с работа.
 
- Ще си вземете ли италиански екип в Копер?
- Със сигурност ще потърся кондиционен специалист от Удинезе.
 
- Остава ли Роко Перота в ЦСКА?
- Разбира се, той бе тук преди мен и вър­ши страхотна работа. Всички го уважават.
 
- Как приехте въз­можността за смяна на собствеността в ЦСКА?
- Много тежко. Не обръщах внимание на многото слухове и клюки. Но ми бе обид­но и тъжно, че от една страна е Димитър Бо­рисов, който застава с лицето и парите, кои­то вади за клуба, а от другата - хора, които само си правят рекла­ма.
 
- Притеснен ли сте за лиценза на ЦСКА?
- В никакъв случай. Откакто се е върнал Димитър Борисов, той не правеше нищо дру­го, освен да покрива задълженията. Вече всичко е наред. 
 
- Защо се стигна до слабите мачове в първенството и про­вала с Мура?
- Най-болно ми е за Мура - отбор, който многократно превъз­хождахме. Първенст­вото започнахме с проблеми, но посте­пенно нещата се нареждат и вярвам, че Стойчо Младенов ще навакса изоставането. ЦСКА има нужда от обединение в момен­та. Сигурен съм, че проблемите на клуба трябва да се решават в съблекалнята, а не да излизат по медиите. ЦСКА няма нужда от хаос, а от спокойст­вие и единство.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки