Приеха Буре, Сундин, Оутс и Сакич в Залата на славата на НХЛ

Павел Буре беше приет в Залата на славата на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) и стана шестият руснак, удостоен с тази чест след Анатолий Тарасов (през 1974 година), Владислав Третяк (1989), Вячеслав Фетисов (2001), Валерий Харламов (2005) и Игор Ларионов (2008)

Приеха Буре, Сундин, Оутс и Сакич в Залата на славата на НХЛ

Павел Буре беше приет в Залата на славата на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ) и стана шестият руснак, удостоен с тази чест след Анатолий Тарасов (през 1974 година), Владислав Третяк (1989), Вячеслав Фетисов (2001), Валерий Харламов (2005) и Игор Ларионов (2008).

„За мен е огромна чест да бъда в компанията на такива големи играчи в историята на нашия спорт. За мен лично хокеят е най-великият спорт в света изобщо. В такива моменти трябва да изкажа благодарности на всички хора, които са допринесли за моето развитие“, каза руснакът.

Решението да бъде приет беше взето на 26 юни в Торонто, но е изпълнено сега. Няколко часа преди церемонията пък той получи и златния пръстен, който се дава на всички членове на Залата. Като състезател в сборния отбор на несъществуващата комунистическа империя СССР Буре е Световен шампион през 1990 година, а вече в състава на Русия е олимпийски сребърен медалист от 1998 година и бронзов четири по-късно от Солт Лейк Сити.

В НХЛ има 12 сезона, започвайки от 1991-а година, а в кариерата си е носил екипите на Ванкувър, Флорида Пантърс, Ню Йорк Рейнджърс. Вкарал е 437 гола в 702 мача, а като допълнение има и 342 асистенции. Два пъти в кариерата си 41-годишният Буре е вкарвал повече от 60 гола в един сезон.

Заедно с него в Залата на славата бяха приети още легенди като Матс Сундин (Швеция) и канадците Джо Сакич и Адам Оутс. От тях тримата единствено Сакич е печелил Купа Стенли. Матс Сундин пък има 18 сезона в НХЛ, а Оутс - 19. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки