България завърши годината със загуба от Украйна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Нашите претърпяха второ поражение при Любослав Пенев, но и този път срещата бе приятелска

България завърши годината със загуба от Украйна (ВИДЕО+СНИМКИ)
България загуби втори мач при Любослав Пенев, но и този път срещата бе приятелска. След поражението от Турция през май с 0:2 във Виена, днес националният ни отбор падна с 0:1 от Украйна в София в последния си мач за 2012 г. Голът на стадион „Васил Левски”, който беше слабо посетен, вкара Кучер в 33-ата минута, а Валери Божинов пропусна най-чистото положение за България в началото на втората част. Така „трикольорите” завършват годината с 3 победи, 4 равенства и 2 загуби, но нямат поражение в световните квалификации.
 
Нашите започнаха по-добре мача, но бързо отстъпиха инициативата на гостите. Въпреки че действията на „жълто-сините” не вещаеха опасности, Петър Занев сбърка на няколко пъти и при една от грешките му украинците се възползваха и откриха резултата. Освен гола си гостите пропуснаха още едно чисто положение, неутрализирано от Стоян Колев. През втората част нашите „лъвовете” потърсиха изравняване, но Валери Божинов на два пъти изпусна добри ситуации.
 
Дебют за България през втората част направи Иван Цветков. Той ще се запомни с атрактивен удар от ждроп в последните 10 минути, ненамерил очертанията на вратата.
 
Посещаемостта беше драстично по-малка в сравнение с мачовете срещу Италия и Дания, когато на „Васил Левски” имаше най-малко 15 000 зрители. Днес на националния стадион дойдоха около 1000 души.
 
На вратата за България започна Стоян Колев вместо контузения Николай Михайлов. Пред него защитната четворка съставляваха отдясно наляво Йордан Минев, Николай Бодуров, Иван Иванов и Петър Занев. За разлика от предишния мач - срещу Чехия, опорните халфове Владо Гаджев и Светльо Дяков отстъпиха местата си на Георги Сърмов и Георги Илиев. Тогава в предни позиции самотен беше Ивелин Попов, но днес той бе използван на обичайната си позиция зад централния нападател, който беше Валери Божинов. Футболистът на Верона беше подпомаган и от Станислав Манолев и Георги Миланов.
 
Българите започнаха мача с подчертано владеене на топката, пресиране и търсене на пролуки в украинската отбрана. Гостите обаче бяха дисциплинирани и трудно даваха пространства на нашите. Веднъж обаче Попов и Миланов взаимодействаха по левия фланг, успявайки да пробият гостите, но футболистът на Литекс стреля неточно вътре в наказателното поле.  
 
После отстъпихме инициативата на украинците, но за разлика от момчетата на Любо Пенев те осъществиха само няколко анемични центрирания, бързо ликвидирани от българската отбрана.
 
В 24-ата минута обаче Украйна създаде първото реално голово положение в мача. Федецкий изведе Селезньов сам срещу вратаря Колев, но стражът на Черноморец бързо скъси ъгъла и блокира навреме удара на футболиста на Днипро.
 
Последваха няколко опасни центрирания от зоната на Петър Занев, но останалите български защитници свършиха своята работа, пречейки на гостите да завършат головите си подавания.
 
Но при поредна грешка на Петър Занев „жълто-сините” откриха резултата. Той не успя да опази Олександър Кучер, който се беше включил при изпълнение на ъглов удар. Футболистът на Шахтьор (Донецк) засече топката с глава, пращайки я в обратния на Стоян Колев ъгъл за 1:0.
 
Изобщо, футболистът на украинския Волин (Лутск) Занев плачеше за смяна на почивката. От неговата зона дойдоха още няколко центрирания, но или Данчо Минев чистеше, или един измежду двамата централни защитници Бодуров и Иванов пречеха на нападателите на гостите да стрелят качествено.
 
На полувремето Любо Пенев извърши три смени, като една от тях бе изваждането на Петър Занев и пускането на Веско Минев на неговото място. Другият, който разочарова – Георги Сърмов – отстъпи мястото си на титуляря Светослав Дяков. Натурализираният бразилец Маркиньос пък замени Георги Миланов.
 
България натисна и в 49-ата минута Светльо Дяков осъществи ювелирен пас към Божинов, извеждайки го сам срещу вратаря. Пятов обаче блокира удара на нападателя с крака. В 53-ата минута Валери беше изпуснат във вратарското поле, но след това затворен бързо.
 
Като цяло 10-ката в състава на България беше тромав и си заслужи смяна в 61-ата минута, когато на неговото място влезе Димитър Рангелов. Две минути по-късно Иван Цветков направи дебюта си с националната фланелка, появявайки се на мястото на Георги Илиев.
 
Последваха удари на Ивелин Попов и Иван Иванов, които не намериха очертанията на вратата.  
 
В 82-ата минута резервата Цветков пробва удар от ждроп от точката за изпълнение на дузпа, но за съжаление не намери очертанията на вратата.
 
Така срещата приключи с успех за гостите от Украйна. 
 

Галерия от мача вижте ТУК!
 


(Фенка на България 30 минути преди мача)
 
(Едва малко над 1000 зрители дойдоха да гледат мача на живо)

 


 

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки