Алберто Томба и Петър Попангелов дадоха открит урок на деца в Банско

Двамата легендарни скиори се включиха в проекта "Научи се да караш ски"

Алберто Томба и Петър Попангелов дадоха открит урок на деца в Банско

Трикратният олимпийски шампион по ски-алпийски дисциплини Алберто Томба и българският номер 1 в алпийските ски Петър Попангелов дадоха открит урок на талантливи деца в Банско по случай Световния снежен ден - 20 януари.

Двамата легендарни скиори се включиха в проекта "Научи се да караш ски", след като вчера дадоха старта на инициативата на Витоша. Това е петото издание на проекта, осъществяван от Българска федерация по ски съвместно с Министерството на физическото възпитание и спорта и Министерството на образованието, науката и младежта.

Както обяви при старта вчера министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, въпреки сериозната криза в държавата, министерството е успяло да осигури 450 000 лв., за да подпомогне проекта и тази година. Разпределението на средствата ще бъде за четирите български зимни курорта - Банско, Витоша, Боровец и Пампорово.

В изпълнението на проекта първи стъпки в ските тази зима се очаква да направят около 2800 деца. Днешният открит урок на писта "Шилигарника" - неделаче от писта "Алберто Томба" на Бъндеришка поляна в Пирин, бе едно от събитията, посветени на Световния снежен ден - 20 януари.

По този повод домакините на скицентъра от дружество "Юлен" зарадваха най-младите любители на белите спортове, като обявиха символичната цена от 1 лев за ползване на всички лифтови съоръжения в скизоната през този ден от децата до 12-годишна възраст. Под ръководството на Томба и Попангелов всички участниците в открития урок демонстрираха завиден ентусиазъм. Двамата казаха на децата, че ските са труден спорт, трудно се става шампион, но че най-важни са желанието и мотивацията, които им пожелаха никога да не губят, за да успеят. Заниманието наблюдава и председателят на БФСки Цеко Минев.

Томба даде автографи на десетки малки скиори, а в края на открития урок всички се снимаха заедно. Алберто Томба каза, че му е много приятно да бъде отново в Банско, където миналата година бе сред гостите на състезанията за Световната купа. Те се състояха на пистата, наречена на неговото име след първото му посещение тук през 2003 г. Томба бе първият голям шампион, който тогава даде старта на скисезона на пистите под Тодорка и оттогава стана традиция това да правят и други легенди на световните алпийски ски като Франц Кламер, Рози Митермайер, Люк Алфан, Яница Костелич, Михаела Дорфмайстер, Марк Жирардели, българинът Петър Попангелов.

Само преди месец за откриването на новия сезон на 15 декември по писта "Томба" се спусна за радост на хилядите си фенове и безспорно най-великият скиор в последните години Херман Майер - Херминатора. Сегашното посещение е пето за Алберто Томба в България, където освен Банско е имал вече възможност да посети и други два скикурорта - Боровец и Витоша.

Големият шампион благодари за възможността,предоставена му от Българската федерация по ски, да подкрепи тази уникална, по думите му, инициатива - "Научи се да караш ски". На Световния снежен ден в Банско освен спускания със ски, любителите на белите спортове и снежната планина се забавляваха и с други атрактивни надпревари и игри - с шейни, найлони и туби.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки