Еспаньол пред фалит, гонят Марто от квартирата

Клубът на българина дължи 145 млн. евро

Еспаньол пред фалит, гонят Марто от квартирата

Kризата в Еспаньол взема все по-застрашителни размери. Освен че остави служителите си без премии за Коледа, клубът на Мартин Петров няма пари да плаща квартири, пише "Ел Паис".

Заплатите също изостават от графика. Това създава огромен проблем на всички, които имат да покриват ипотеки и кредити към банки", обясни служител на Еспаньол. В последните два месеца клубът е платил два пъти по половин заплата.

Решение на проблема е нов банков заем, обясниха от барселонския тим. Плащанията към доставчици например са забавени или замразени. Отборът е блокирал банковите сметки в резултат на дълг от около шест милиона евро, който е натрупан през 2012 г.

"Ако продължаваме в този дух, испанският футбол умира", казва Хосе Мария Гей, професор по финанси и икономика в Университета на Барселона. Еспаньол е длъжник въпреки годишни приходи от около 48 милиона евро, 24 от телевизионни приходи", казва икономистът.

Дълговете на клуба са 145 млн. 54 от тях са към банки, други 45 милиона са към държавната хазна, 22 се дължат на местно предприятие и още 24 към различни кредитори.

В най-скоро време Еспаньол може да фалира заради заем към руски инвестиционен фонд. Треньорът Хавиер Агире смята, че приоритет на клуба трябва да са заплатите на служителите. "Абонатите ни са спаднали с 6000  този сезон", обясни той.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки