Барселона хвърля всичко в атака срещу Милан (ВИДЕО)

Мнозина се усъм­ниха във формата на Меси, който бе почти незабеле­жим в първия мач на "Сан Сиро"

Барселона хвърля всичко в атака срещу Милан (ВИДЕО)
Барселона е почти си­гурен шампион на Ис­пания, но радостта от титлата няма да бъде същата, ако тимът от­падне още на осминафинал в Шампионската лига. Каталунците изостават с 0:2 от първия мач срещу Милан, днес предстои реваншът на "Hoy Камп". Ако домакините допуснат гол, после ще трябва да връщат 4, а това е доста ве­роятно с оглед на пробле­мите, които изпитва Барса в дефанзивен план напос­ледък.
 
За да нулират пасива си, каталунците ще хвърлят всички сили в атака, което ще даде възможности за Милан на контра. В начало­то на сезона Барселона бе определян като фаворит за трета европейска тит­ла в рамките на 5 години, но сега шансовете на ти­ма са под сериозна въпро­сителна. Мнозина се усъм­ниха във формата на Меси, който бе почти незабеле­жим в първия мач на "Сан Сиро", но пък има 51 гола в 41 мача във всички турни­ри от началото на кампа­нията. 
 
Освен това Лео е голмайстор №1 в Шампио­нската лига през последни­те 4 сезона и сега съотборниците му повече отвсякога имат нужда от него, за да се класират в Топ 8 на Европа за шести пореден път. На пейката на Барса отново няма да бъде треньорът Тито Виланова, който е на лечение в Ню Йорк, и няма как спадът във формата на тима да не бъде свързван пряко с неговото отсъ­ствие.
 
Барселона успя да отстрани Милан през ми­налия сезон по същото вре­ме, както и в полуфинали­те на сезон 2005/06, но се­га традицията е срещу тях, тъй като не успяха да се възползват от правило­то за гол на чужд терен в първия мач. Казано по друг начин, шансовете на ре­ванша щяха да са много по-големи при 1:3 на "Сан Сиро", отколкото сега при 0:2.
 
Милан от своя страна вече има едно сериозно черно петно в историята си, постигнато именно срещу испански отбор при сходни обстоятелства, и сега росонерите ще са твърдо решени да не го повторят. През 2003/04 те победиха Ла Коруня с 4:1 в първия мач от четвъртфиналите и бяха сигурни в продължаването си нап­ред. Депор обаче разгроми росонерите с 4:0 на реванша и това е най-големият обрат, правен някога в Шампионската лига. Бар­селона ще се опита да сто­ри същото, като този път за разлика от първия мач условията ще бъдат на страната на каталунците. 
 
На собствения си терен, където тревата ще бъде намокрена преди начало­то, те ще могат да разгърнат типичния си комбинативен футбол, до­като на "Сан Сиро" игрище­то не бе в най-доброто си състояние и всички го оп­ределиха като "картофена нива".
 
Ясно е, че на реванша Жорди Роура и Тито Виланова ще изберат ултраофанзивна схема на игра. 
 
Освен че веднъж вече пропиля аванс от 4:1 сре­щу Ла Коруня в Шампионс­ката лига, това не е единственият случай, когато росонерите губят наглед надеждната си преднина. По същия начин през сезон 2004/05 бе загубен финалът на Шампионската лига сре­щу Ливърпул, когато дори аванс от 3:0 на почивката не бе достатъчен. Има и пресен пример от миналия сезон. Тогава Милан разгро­ми Арсенал с 4:0 в първия мач, но на реванша допусна 3 гола още до почивка­та и трепереше до послед­но. Така след като резулта­ти 4:1, 3:0 и 4:0 не дават нужната сигурност на Ми­лан, трябва ли росонерите да са спокойни сега, когато водят само с 2:0? 
 
Както Шави каза, на това поколение на Барса все още му липсва легендарен об­рат. Такъв обрат, който правеха отбо­рите на каталунците в миналото. Иначе Реал Мадрид по принцип е тимът, който е по-известен с това. Белия балет дори се класира след 1:5 от Дарби Каунти през 1976-а и подобни наглед невъзможни измъквания се превърнаха в марка за клуба през 80-те години.
 
При Барселона изкуството да прави обрат не е толкова голямо, колкото при Реал, но все пак има случаи в историята на каталунците, в които са го правили. Сега срещу Милан имат нужда да обър­нат от 0:2, но три пъти в историята си те са се класирали и след 0:3. Като напри­мер срещу Ипсуич през 1977/78, срещу Андерлехт година по-късно и най-драматичния случай - през 1985/86. Тогава треньор е Тери Венейбълс. Каталунците губят първия полуфинал от Гьотеборг с 0:3. 
 
В този мач шведите са толкова безпощад­ни, че накрая Барса пази резултата, за да не падне с повече. На реванша обаче е друго нещо. "Сякаш ни се яви самата Дева Мария", спомня си героят Пичи Алонсо, вкарал всичките три попадения за ката­лунците на "Hoy Камп". Накрая мачът се решава с дузпи. А едно от хлапетата, ко­ито гонят топките, тръгва да прегръща играчите по терена. Това хлапе се казва Пеп Гуардиола.

Вероятни състави: 


БАРСЕЛОНА: Валдес, Алвеш, Пике, Пуйол, Алба, Чави, Бускетс, Фабрегас, Иниеста, Педро, Меси

МИЛАН: Абиати, Абате, Сапата, Мексес, Констант, Монтоливо, Амброзини, Мунтари, Боатенг, Нианг, Ел Шаарави

Йодегор: Трябва да сме още по-гладни, за да спечелим всичко

Капитанът на Арсенал няма търпение за новия сезон

Интер взе точката от Лацио в последната минута

"Нерадзурите" спасиха празника за получаването на Скудетото

Aртета: Всичко се случи, защото феновете започнаха да вярват

"Трябва да бъдем по-добри и да печелим", заяви мениджърът на Арсенал

Клоп спусна завесата си в Ливърпул с 2:0 над Уулвс (ВИДЕО)

Германецът си взе "сбогом" с Анфийлд по подобаващ начин

Аталанта със сигурност ще откупи Де Кетеларе

Белгиецът игра под наем от Милан през този сезон

Бесният Алегри ще съди Ювентус?

Специалистът беше уволнен два кръга преди края на сезона в Серия А

Огромна драма: Удинезе запази шансове за спасение с дузпа в 104-та минута (ВИДЕО)

Емполи беше на секунди от изплуване над опасната зона

Луис Енрике за драмите около Шави: Не знам какво се случва

Треньорът на ПСЖ не пожела да коментира слуховете около Барселона

Пиоли: Някои се държат така, сякаш второто място е провал

Треньорът на Милан се опита да се защити срещу критиките от феновете

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки