Дунавска: "Българките имаме борбен дух, във Франция не са устроени по нашия начин"

Френският национален отбор ансамбъл, воден от старши треньорката Адриана Дунавска, е на подготовка в столичната зала "Раковски"

Дунавска: "Българките имаме борбен дух, във Франция не са устроени по нашия начин"

Френският национален отбор ансамбъл, воден от старши треньорката Адриана Дунавска, е на подготовка в столичната зала "Раковски". Днес гимнастичките показаха новите си композиции по време на контролното на националния отбор ансамбъл индивидуално на България. Френските грации все още се подготвят и не са участвали в състезание от началото на сезона. 
 

"Имаме две нови съчетания, защото се смениха и уредите и правилника. Бяхме на лагер за 12 дни тук, сега започват за нас състезанията. Първото ще бъде в Тие (Франция). Това дефакто в България е първото контролно състезание. Пет от девойките от миналата година останаха, имам едно ново допълнение в ансамбъла и две резерви, които рутинно ние готвим три момичета от страни, които евентуално ако има проблем се заместват. Защото за разлика от България, във Франция не може да се тренира нито с травми, нито с болки. Изобщо недопустимо", заяви Адриана Дунавска. Те е гледала турнира в Москва и е впечатлена от композициите на руския ансамбъл. 
 

"Гледах състезанието в Москва, но там почти никой не се появи. Затова нямам кой знае какви впечатления. Гледах рускините, изключително трудни съчетания имат. Те работят много добре, просто защото са водеща сила, но и никога не спират да търсят нещо ново и да се развиват, което е достойно за уважение. Още нямам никакви очаквания за предстоящите състезания, просто защото правилникът се смени, много от отборите си смениха съставите, може би трябва да мине поне едно състезание", добави Дунавска. 
 

Сестрата на Адриана - Камелия Дунавска е начело на българския ансамбъл за девойки. "Аз съм възхитена от тези деца. Съчетанието, изборът на музика, самата композиция, не че ми е сестра, но е просто наистина нещо невероятно. Дай Боже децата да имат късмет, защото много работят", каза още треньорката на френския ансамбъл. 


Дунавска обясни разликата между работата във Франция и в България. 
"Разлика има, разбира се. Мен ме поканиха да работя във Франция, за да мога да покажа, да науча момичетата по най-добрия начин, защото знаете - българската школа е водеща. Трудно се работи там, защото нямат нито традициите, нито тази култура, нито познанията по този спорт. Много трудно се налага нещо. Отне ми много време да променим системата на обучение, системата на тренировки. Много време отнема, защото се строи по друг начин целият механизъм. Но пък, ако наистина хората искат да направят нещо, трябва да положат усилия. Аз съм доволна от моите гимнастички на този етап, защото те наистина работят добре и работят много", заяви Дунавска. 


Тя обаче се скара доста сериозно на гимнастичките, които направиха грешки в изпълнението си с три топки и две ленти. "Скарах им се преди малко, защото това е разликата. Българките имаме един борбен дух. Имаме един състезателен дух. Ние отиваме да се борим и да вземем това, което ни е нужно. Работиш, работиш и накрая отиваш да се покажеш, искаш да вземеш медал. Тук те работят, а като дойде моментът да се покажат. Просто изведнъж всичко върви наопаки. Не искат да се отворят, не могат да се покажат, не знам стресират ли се, какво се случва. Много работа на това ниво трябва да се полага, не са устроени по нашия начин. Страшно много време отделям да ги мотивирам, да ги убеждавам, да говоря, да показвам. Това е най-трудното. Работата толкова не ми тежи, колкото говора и мотивацията всеки ден", завърши Адриана Дунавска.

България завърши на 10-о място на Световната купа по фехтовка

Вижте подробности

Карлос Насар: Никога не бих предал хората, които ме подкрепят

„Отивам в Париж, за да зарадвам България“

Министър Глушков присъства на фестивала по утринна гимнастика „Ямбол‘24“

Вижте подробности

Йоана Илиева и Олга Храмова във втория ден на Световната купа по фехтовка в Пловдив

Вижте подробности

Зам.-министър Петър Младенов награди участниците в спортния празник на училище „Питагор“

Вижте подробности

Министър Глушков в Пловдив за Деня на спорта

Подкрепи българите на СК по фехтовка и се срещна с кмета Костадин Димитров и студенти

Само за месец! Глушков преодоля забавеното финансиране на спортните клубове

Предишното ръководство на спортното министерство не намери време да разгледа проектите

Училище "Питагор" обедини спортисти и ученици под мотото „Чиста игра“

В деня на българския спорт

Георги Глушков поздрави спортната общественост по повод Деня на българския спорт!

Вижте какво казва министърът на младежта и спорта

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки