Батков: Договорът с "Газпром" зависи от проекта "Южен поток"

"Има няколко срещи за уточняване на детайли, но така или иначе никога не е ставало въпрос за конкретна дата", уточни собственикът на "сините"

Батков: Договорът с "Газпром" зависи от проекта "Южен поток"

За да се случи спонсорство на Левски от страна на "Газпром", проектът "Южен поток" трябва да тръгне нормално. Това каза собственикът на "сините" Тодор Батков след срещата на Европейската клубна асоциация в София, на която Левски беше формален домакин, предаде репортер на Novsport.com.

В края на миналата година на руснаците бе препоръчано да подпомагат финансово български футболен клуб покрай проекта „Южен поток". На 15 ноември лично шефът на най-голямата газова компания в света Алексей Милер призна в София: "Ще обсъдим възможностите за финансирането на Левски в зависимост от размерите на сътрудничеството". Тогава в присъствието на премиера Бойко Борисов и енергийния министър Делян Добрев Милер подписа протокол за окончателно инвестиционно решение на газопровода "Южен поток" на българска територия. 

Тодор Батков обаче спомена в началото на пролетния полусезон, че руснаците следят нестабилната обстановка в страната

Днес той заяви: "За да се случи спонсорството на Левски, трябва да тръгне нормално "Южен поток". Между другото това е единственият читав проект в България и ако някой си мисли, че ще го спира - било то служебно правителство, било каквото и да е друго - няма да се случи, защото в края на краищата тази държава има народ, и половината народ са фенове на Левски."


По думите му ситуацията между Левски и "Газпром" не се е променила, а първоначалните планове са били договорът да стане факт в средата на годината. Батков обаче заяви, че политическата ситуация в България ще доведе до забавяне.

"Има няколко срещи за уточняване на детайли, но така или иначе никога не е ставало въпрос за конкретна дата. Ориентировъчно идеята беше да започнем средата на годината", каза Батков.

"Не мога да скрия, че ситуацията в България от последните няколко седмици, която доведе до оставка на правителството, до служено правителство и предсрочни избори определено забавя процеса и го комплицира. Нещата не са приключили. Ако се случи, ние първи ще го обявим", добави той.

В момента реализирането на "Южен поток" на българска територия зависи от множество административни процедури, като издаване на разрешение за строеж, ОВОС, получаване на одобрение на проекта от Европейската комисия и други.

Строежът на стадион "Георги Аспарухов" върви по план и се очаква в края на април да започнат ремонтните дейности, каза Батков.

В началото на март изпълнителният директор Иво Тонев обяви, че финансирането на първия етап от реконструкцията - изграждането на сектор А - е осигурени. Батков обаче не беше еднозначен по този въпрос.

"Няма забавяне. Конкурсът е обявен, на 5 април изтича срокът. Ние готвим нашите документи, надявам се да няма друг кандидат. Очаквам до края на април да получим правото за строеж и почваме бързо да строим. За 24 май 2014 г. трябва да сме готови със сектор "А", заяви Батков.

"Не ми се иска евентуална политическа промяна да не се отрази върху ремонта на стадиона. Поне засега няма такива индикации и всичко е наред. Резултатите от изборите няма да определят нищо около договора. "Газпром" е търговско дружество, гледат си интересите", добави той.

Той обясни, че "Газпром" спонсорира в страни, в които има силни местни фирми и се отказва от част от дивидентите, като ги оставя на място във вид на спонсорство.

"Такъв е случаят и с "Цървена звезда", и с "Шалке". Г-н Милер каза, че всички големи клубове в Европа искат спонорство от тях. Може би само без "Реал" (Мадрид) и "Барселона". Но "Газпром" определено има сантимент, определено имат добро отношение към България - все пак има се предвид историческите връзки, православие, азбуки и т.н.", каза още собственикът на "сините". 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки