Ефектът "Мура и Сараево": Започваме в евротурнирите още на 4 юли

Това се дължи на пропадането на България в ранглистата на УЕФА.

Ефектът "Мура и Сараево": Започваме в евротурнирите още на 4 юли

Два от родните тимове ще стартират тазгодишното издание на евротурнирите още на 4 юли, когато започват мачовете от първия квалификационен кръг на Лига Европа, обяви собственикът на Левски Тодор Батков, който беше формален домакин на днешната регионална среща на Европейската клубна асоциация от страна на "сините", предаде репортер на Novsport.com. Това се дължи на пропадането на България в ранглистата на УЕФА. 

"Лошата новина е, че България е на 28-мо място по клубен коефициент в Европа (б.а. - 14.250)", каза Батков. "Аз от осем години съм в асоциацията, никога не сме били толкова зле. Тоест, вторият и третият от първенството, ще трябва да играят от първия предварителен квалификационен кръг, което означава, че ще почнат на 4 юли с първите мачове."

"Никога не сме имали толкова лошо класиране. Чу се и идеята за създаване на някакъв междинен турнир. Нещо от рода на Балканска купа, който да бъде с протекциите на УЕФА, но без награден фонд. Така по някакъв начин ще се запази интереса на футболните фенове през месеците септември, октомври и ноември, а и август, защото балканските отбори отпадат толкова рано“, добави Батков. 

На срещата днес присъстваха представители на водещи футболни клубове от Чехия, Хърватия, Унгария, Македония, Черна гора, Полша, Румъния, Босна и Херцеговина, Словения, Сърбия, България и Словакия.


(Фото: Официален сайт на Левски)

Основни теми на дискусията бяха: бъдещият формат на европейските клубни турнири, медицинския  протокол, начало и край на трансферните „прозорци“, Европейския социален диалог относно икономическите и правни аспекти на трансфера на футболисти и др. въпроси свързани с развитието на детско-юношеските школи и споделяне на опит, относно застраховката на състезатели, при участието им в националните отбори.

"Това, че сме домакини на този форум е признание за нас. Миналата година аз бях на това събитие в Доха. Манчестър Юнайтед също е бил домакин. Следващият ще бъде Барселона. Това е признание. Тук бяха клубове от Централна Европа и всички страни от Балканите“, добави по темата адвокатът.  


(Фото: Официален сайт на Левски)

"Европейската клубна асоциация е по-скоро консултативен орган. Така да се каже, с нас се съгласуват всички важни решения на УЕФА. Коментирани бяха много въпроси. Ние подкрепихме комерселизацията на рекламните права в турнира Лига Европа. До този момент това се случваше само с телевизионните права", каза още Батков.  

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки