Емил Стефанов спечели международния турнир "Надеждите на света"

Един от най-сериозните си успехи в кариерата досега постигна перспективният великотърновски шахматист Емил Стефанов

Емил Стефанов спечели международния турнир "Надеждите на света"

Един от най-сериозните си успехи в кариерата досега постигна перспективният великотърновски шахматист Емил Стефанов. Той спечели шампионската титла в десетото издание на международния турнир "Надеждите на света", провело се в курорта "Св. св. Константин и Елена".

Надпреварата събра състезатели от България, Русия, ОАЕ и на практика не отстъпваше по сила на държавното първенство до 16 г., тъй като дойдоха почти всички най-добри шахматисти у нас в тази възраст.

14-годишният Емил Стефанов, който вече е ученик в ПМГ "Васил Друмев", не само триумфира в своята възрастова група, а спечели и генералното класиране до 16 години. За първото си място в своята възраст той получи купа от името на гросмайстор Веселин Топалов, който на 14 г. навремето стана световен шампион в Пуерто Рико. Аналогичен приз имаше и за победителката до 10 г. от името на Антоанета Стефанова, станала пък световен шампион по същото време в своята възраст.

В турнира имаха право да участват училищните шампиони – момчета и момичета в различните възрастови групи до 8, 10, 12,14 и 16 години, родени след 1 януари 2005, 2003, 2001, 1999 и 1997 г. Той бе по швейцарската система в 9 кръга с контрола за игра 90 минути на състезател плюс 30 секунди на ход. Главен съдия бе инж. Емил Бенлиев – съдия международна категория. Надпреварата се проведе при отлични условия и организация в Грандхотел "Варна".

Право на директно участие с поемане на всички разходи имаха четирите най-добри от веригата състезания "Млад гросмайстор" във всяка възраст. Нашият отбор бе съставен от Емил Стефанов, Мария Васова, Тодор Георгиев и Васил Методиев. В стартовия лист до 16 г. Емо бе на четвърта позиция с ело 1929.

Състезанието започна перфектно за младата великотърновска надежда. В първия кръг Стефанов, който т.г. е шампион по ускорен шах до 14 г. и бронзов медалист  по класически шах до 20 г., победи с белите фигури Мира Сархан от Обединените арабски емирства, а във втория с черните направи реми с друг от финалистите, излъчени в Трявна - Тодор Георгиев. Последваха три поредни победи - над Николай Христов, Боряна Петрова и шампиона до 14 г. Мартин Петров, което позволи на Емил Стефанов да оглави убедително класирането.

В шестия кръг той направи реми с черните фигури с Дарио Дерешки, а решаваща за крайния изход бе партията му срещу брата на Мартин - водача в ранглистата Владимир Петров. Поредната победа даде на великотърновеца огромен шанс за крайното първо място, като му бе достатъчно и едно реми в последните две срещи, за да завърши първи. В 8-ия кръг Емо отстъпи с черните фигури на Мария Васова, а в последния завърши реми с Веселин Методиев, което му бе напълно достатъчно.

Така Стефанов финишира на първото място с 6.5 т., колкото събраха и Дарио Дерешки и Владимир Петров, но бе с по-добри директни показатели.

За първото си място в общото класиране той получи златен медал и парична премия, а още по-ценен бе призът за победата му и в своята възраст до 14 г. - купата от името на световния шампион Веселин Топалов, връчена му от главния организатор Борис Христов.

Тимът му "Млад гросмайстор" стана победител и в отборното класиране, за което четиримата състезатели получиха отборна купа и златни медали. Още в началото българските шахматисти получиха от домакините и фланелки с националния герб и трибагреник.

"Изключително доволен съм от постигнатото. Хареса ми и това, че имах възможността да общувам със свои връстници - шахматисти от различни страни", заяви Емил Стефанов.

"С този успех Емил се утвърди за пореден път като един от лидерите в своята възраст не само в България. Доближи се плътно до важната рейтингова граница от 2000 т., която аз вярвам, че ще премине още при следващото си участие от 11 до 17 август в открит международен турнир в Румъния. В момента това е най-силната възрастова група у нас, има явна разлика в класите между 14-годишните и 16-годишните в полза на по-малките. Да не говорим, че има пропаст между тях и следващата ги група до 12 г. Изключително силната конкуренция помага на няколко състезатели едновременно да израстват бурно в последните години. Представянето на Емо не е изненадващо, по-скоро той бе настроен за реванш за представянето си на държавното първенство до 14 г., когато поради заболяване не успя да влезе сред медалистите. Изненадата бе тогава, а сега представянето му бе един закономерен реванш срещу същите противници, подсилени с някои от най-силните състезатели до 16 г.", коментира председателят на ШК "Етър" Николай Йорданов.

Победител в турнира при 12-годишните стана Виктор Боев със 7.5 т., при 10-годишните първи е Валентин Митев със същия актив, а при 8-годишните - Георги Колев с 9 точки.

Отборът на бежанците в Париж с 36 спортисти и свое лого

Вижте какво съобщиха от МОК

След корупционния скандал, щангите може да гръмнат и за Олимпийските игри?

Финансови задължения и вътрешни драми петнят имиджа на България и провалят състезателите

Министър Глушков присъства на част от финалите на ученическите игри

Впечатленията ми от организацията са много положителни

Тежък удар! България може да остане без най-сигурния си олимпийски медал

Вижте защо

Пловдив получи знамето на Европейското първенство по гребане`2025

В състезанието ще участват и гребци със специални потребности

Лицензираните компании предупредиха за неконтролируем ръст в нелегалния хазарт заради промените в Закона за хазарта

Лицензираните оператори направиха конкретни предложения за подобряване на законопроекта

БРАВО! Йоана Илиева завоюва квота за Париж 2024 (ВИДЕО)

Тя взе първо място на европейската олимпийска квалификация на сабя в Диферданж (Люксембург)

Кристиан Василев с квота за Париж

Българинът трети на финал А на скиф

Карлос Насар със световен рекорд, но не го признават

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки