Арменският поп Абгар Овагимян: Харесах феновете на мач в София

Радио Ереван: Ще ви бием, имаме по-добри футболисти

Арменският поп Абгар Овагимян: Харесах феновете на мач в София

 

“Футболен мач между Армения и България? Дори не знаех, че ще има”, с тези думи учуден ни посрещна ръководителят на арменската епархия у нас архимандрит Абгар Овагимян. Понашему - арменският поп. Негово високопреподобие бе на заседание с 15-ина души от епархията, но излезе за среща с репортер на “Труд”.
 
“Братски отношения свързват двата народа от векове и те могат да се проявят както на футбол, така и на трапезата - каза 41-годишният архимандрит. - Победата е естествен човешки порив, пожелавам я и на двата отбора...”

Главата на арменската епархия бърза да уточни, че не е голям фен на спорта. Не защото не го харесва, а защото няма време. Сега, например, е зает с откриването на още две църкви у нас.

“Миналата година бях на стадион “Васил Левски” и гледах на живо България и Армения - разкри Овагимян, който завършва образованието си в Австрия. - Много ми хареса. Най-вече феновете. Излъчваха невероятна енергия. В един момент не можеш да разбереш кой кого подкрепя. Сякаш бяха едно цяло.”

Архимандритът разкри, че в ученическите си години е играл волейбол и много харесва тази игра.  “От време на време гледам вашия национален отбор - суперпрофесионалисти са”, заяви той за високите момчета на България.
 
Негово високопреподобие бе откровен, че често не го интересува кой е на терена. “Важното е, когато гледаш спорт, това да ти доставя удоволствие”, допълва Овагимян.

Признава, че едва когато е пристигнал от Канада, където е оглавявал тамошната църква, разбрал за крилатата фраза у нас: “Оплачи се на арменския поп!”

 “Не е обидно, дори ще ви кажа откъде тръгва историята - продължава Овагимян. - По време на Османската империя българите, заточени в Диарбекир, чрез арменския свещеник предавали молбите си до Султана. Защото само той имал достъп до него. И това се случвало често, а оттам дошъл и изразът.”

На раздяла архимандритът обещава по-често да гледа спорт и още в петък да седне пред телевизора за мача Армения - България.

Радио Ереван: Ще ви бием, имаме по-добри футболисти

Попитали Радио Ереван: Вярно ли е, че шахматистът Петросян е спечелил от лотарията хиляда рубли? Радиото отговаря: Истина е, но не е шахматистът Петросян, а футболистът на "Арарат" Акопян. И не са 1000, а 10 хиляди, и не са рубли, а долари, и не от лотария, а на карти, и не ги е спечелил, а загубил...

Сигурно сте слушали безброй вицове за Радио Ереван, но преди мача Армения - България без нотка на шега потърсихме истинското Радио Ереван с молба за коментар какво очакват от световната квалификация в петък. Секретарката на медията информира, че вече нямат спортен отдел, но веднага ни свърза със зам.-директора Оганесян Амасия.

"Здравейте, аз като футболен фен и арменец, естествено, съм за Армения и смятам, че ще ви бием, защото имаме по-добри футболисти - прогнозира Амасия. - Особено Мхитарян, който играе в "Борусия" (Дортмунд), и Мовсисян от "Спартак" (Москва)... Първо се надявам да се получи хубав мач между отбори на две държави, които имат добри отношения исторически. Да, сега сме съперници на терена, но то е само за тези 90 минути. Аз лично съм бил във Варна и имам много добри впечатления от вашата страна. Знаем какви имена са за вашия спорт Норайр Нурикян, Армен Назарян...
 
Иначе футболът тук е като национален спорт и очаквам да има поне 30 хиляди зрители на трибуните. Що се отнася до написаното в Чехия за някакви уговорки - това няма как да се случи. Армения има теоретичен шанс да се класира на световното и ще се бори до последно. Пак пожелавам - нека двата отбора играят красиво и да победи по-добрият."

 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки