Иво Тонев за оставката, стадиона, Левски и Локо

Ежедневието на Иво Тонев вече е доста различно от времето, прекарано в Левски. С усмивка признава, че се прибира около 17,00 ч у дома

Иво Тонев за оставката, стадиона, Левски и Локо

Ежедневието на Иво Тонев вече е доста различно от времето, прекарано в Левски. С усмивка признава, че се прибира около 17,00 ч у дома. Въпреки това продължава да дърпа конците на бизнеса си. Каквото обещае, го изпълнява. Уговаря се със "Стандарт" за интервю на тема Левски и удържа на думата.

-
Г-н Тонев, трудно е да се повярва, че сълзи­те на Наско Сираков са ви накарали да напусне­те "Левски". По-скоро е изтъкнатата от вас дру­га причина - че всичко ще рефлектира върху вас?

- Абсолютно. Аз бях сигурен, че ако в този мо­мент остана в "Левски", всичко ще се стовари върху мен. И то се стова­ри, при положение че аз напускам. И няма да се върна.
- Откъде според вас идват тези атаки?
- Няма значение, това е от мисленето. Българи­те сме такива хора. Все­ки търси скандала. Като е интригант, смята и дру­гите за такива. Аз лично не съм такъв човек. Ка­зах го ясно и точно. Хората, които ме познават, го знаят. Аз мога да се скарам и да воювам с все­ки, но очи в очи. Не зад гърба му.
- След като уведомих­те Тодор Батков, че на­пускате, разговаряли ли сте с него?
- Видяхме се в поне­делник и му потвърдих категоричната позиция, че не искам да се връщам в "Левски".
- Да започнем отнача­ло, има много слухове около вашата поява и престой на „Терена".
- Тези слухове не мо­жем да ги изчистим. Въп­реки това, което ще ка­жа, някои ще продължат да твърдят, че не съм ис­крен. Или казвам неща­та в мой интерес.
- Кой ви прати в Лев­ски, Говори се, че е Бой­ко Борисов?
Истината е, че ме покани Тодор Батков. Освен това се познавам добре с хората, които бя­ха спонсори на Левски. Все още са такива и ми имат голямо доверие ка­то човек, който няма да злоупотреби.
- Беше обявено, че по­магате с пари?
- Не, няма такова не­що. Имам бизнеси и се е налагало, когато е имало спешни плащания, да по­магам. Сумите обаче не са големи. Мои бизнес партньори са помагали в даден момент, давали са пари назаем за малко, след това сме ги връща­ли. Пак казвам, при не­отложни пращания. При­мерно, ако чакаме внос­ка от спонсорите след  месец. Моите финансови възможности не са тол­кова големи, за да си поз­волявам големи суми.
- Йовов от кое каре карти е, за да бъде ди­ректор в Левски?
- (Смее се) Събирали сме се няколко пъти да играем карти с него и с Иванков. Разбирам смисъла на въпроса, бях чел тази смешна публикация. Тя е част от нещата, за които говорихме преди малко - всичко ще се изсипе вър­ху мен. Цялата история е съпътствана с подмолни игри, интриги, конспира­ции. Ицо Йовов е човек, който дълго време игра в Левски. Даде много на клуба, доста е и взел. Аз лично смятам, че той има необходимите качества да бъде отличен ръково­дител. Дори да задмине Наско Сираков. Между другото с Наско сме ко­ментирали качествата на Ицо. Просто на него му трябваше още година да се учи от Наско. Така обаче се развиха събити­ята, че Йовов трябва да грабне шанса, ако иска да успее.
- Каква е самооценката ви на престоя в Лев­ски, защото хванахте и едни от най-драматичните събития на „Тере­на"?
- След последната тит­ла през 2009 г. миналият сезон е най-добрият и съ­ответно най-лошият. Станахме втори и стиг­нахме финал за купата, което не се е случвало от 2009 г. Същевременно нито взехме купата, нак­рая загубихме и титлата. Направо се самоунищо­жихме, спечелена титла. Победихме Лудогорец. Господ ни погледна след един рикошет, поведохме с точка. Просто трябва­ше да победим Славия. Този мач го помня мину­та по минута. В края на първото полувреме има­ха едно центриране от центъра на Здравко Лаза­ров, което удари гредата. До почивката изпуснах­ме поне 3 стопроцентови положения. Става 3:0 иприключваме. В тази си­туация нямаше да го во­дим този разговор. Зато­ва оценката ми не може да бъде добра, в никакъв случай.
- Около вашето име се спекулира и с финансира­нето на строежа на сек­тор "А"?
- Сектор "А" няма ни­що общо с клуба като фи­нансиране. Парите за ста­диона не могат да влязат в Левски като заплати или трансфери. И обрат­но, от клуба не излизат пари за строежа. Иначе сключихме договор с фирма, която осигури 4-4,5 млн. лв. за изгражда­нето на сектора, фирма­та ги дава, за да има ексклузивитет за концерти и всякакви извънфутболни мероприятия. Сериозни хора, които до момента са направили най-големите концерти у нас. 4 млн. лв. са близо една трета от сектора. Говорихме с То­дор Батков, той също се ангажира с конкретна сума. Ще даде в порядъка на 2,5 млн., което не касае клуба. Разчитахме да набавим още средства от спонсори и евентуално от кредит. Само за ко­зирката в момента тряб­ва да дадем 1 млн. лева, за да почне да се изработ­ва. Всяко едно забавяне може да е фатално.
- Какво значи: "Аз на­пускам Левски, но ще строя стадиона". Заядо­ха ви, че не сте строител?
- Да, аз съм иконо­мист по образование, но отговарям за това. До преди малко бях с Баждеков да фактурираме су­ми, които дължим към строителите и надзора. Нормално е тези сметки да минават през него. Иначе ангажиментът е мой - финансиране, стро­ителство, качество и т.н.
Вече имаме три заявки за ВИП боксовеза по 10-12 души, въпре­ки че още не съществу­ват.
- Колко ще струва да бъде нает един такъв?
- Не мога да кажа. На различните стадиони е различно. В Германия на стадиона на Кьолн мисля, че беше 50 000 евро на година. В Англия според местата около 100 000. Тук естествено цената няма да е такава, защото и билетите са по-евтини.
- Кой е "величието" от писанията на Илияна Раева във фейсбук?
- Не знам. Ако трябва да бъда честен, не мисля, че съм аз.
- За отношенията ви с Наско се изговори доста, каква е истината?
- Не сме били големи приятели и не мисля, че ще бъдем. Което обаче не означава, че не можем да имаме близки отноше­ния. Ако е имало нещо, което съм забелязал и не съм харесал, съм му го казвал на 4 очи.
- В Левски се загово­ри за сгрешена селекция, а шеф на скаутите е Дон­чо Донев, който вие наз­начихте. Приемате ли го като удар по вас?
- Всички футболисти, дошли в Левски по мое време, са по желание на треньора. От първия до последния.
- Сираков каза, че трима жизненоважни за Левски футболисти не са привлечени?
- Това не е вярно. За поляка Василевски изп­ратихме конкретна оферта по желание на Наско. Сейтаридис въоб­ще отказа да дойде. Там ставаше въпрос за 250-300 хиляди евро на годи­на. Иначе двамата всеки клуб би ги искал, но циф­рите бяха прекалено ви­соки.
- Бяхте запален по Локо,  как така станах­те от Левски?
- Който не е бил вътре в клуба, не е разбрал как­во е Левски като усеща­не.
- Как се разбирате с баща ви (б.а. Атанас То­нев - бивш шеф на феде­рацията по баскет и за­пален „локомотивец“)?
- Трудно! От първия ден, в който отидох в Левски. Много трудно го прие, защото е "локо­мотивец". Сантименти към „Локо" ще имам докато съм жив, въобще не се коментира. До ден днешен ми се обаждат фенове на Локомотив. Израснал съм на този стадион, но Левски е не­що, което те грабва. Усе­щането е друго!

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки