Федерер спря победната серия на Гришо (ВИДЕО)

Григор Димитров загуби от своя кумир в два сета и отпадна от турнира в Базел

Федерер спря победната серия на Гришо (ВИДЕО)

Серията от седем поредни победи на Григор Димитров бе прекъсната от неговия идол – Роджър Федерер, който го победи с 6:3, 7:6 (2) в ¼-финалите на турнира в Базел.

Първата ракета на българския тенис, който никога не е криел, че се възхищава на играта на Маестрото, се представи на ниво в мача, но в края се поумори, а опитът на 17-кратния победител в турнири от Големия шлем си каза думата.

Федерер на два пъти в мача спечели подаванията си от 0:40, а Гришо изпусна 9 от 10 възможности за пробив.

Иначе Гришо спечели жребия и сервира първи в мача, като взе с лекота първия гейм, а при втория получи 5 възможности за пробив. Подкрепяният бурно от публиката швейцарец обаче успя да се справи и в крайна сметка стигна до равенство – 1:1, но впоследствие Димитров отново поведе безпролемно. С известни затруднения все пак и Федерер взе сервиса си, ала четвъртата част бе спечелена на нула от българина и така след 16 минути игра на таблото светеше 2:2. Последва нова размяна на геймове, след като Маестрото намери верния ритъм и на свой ред спечели на нула подаването си за 3:3, а точно тогава първият сервис на Гришо сякаш отказа и той допусна пробив – 3:4. Това вдъхна допълнително спокойствие на швейцареца и той заигра фантастично, печелейки осмата част без да допусне нито една точка. Последва смут в представянето на българина и в деветия гейм той направи двойна грешка, а процентът му на вкаран първи сервис падна до 39%.  Това доведе до нов пробив и в крайна сметка Федерер спечели първия сет с 6:3.

Швейцарецът взе своето подаване в началото на втората част и така спечели пети пореден гейм, но после Димитров спря серията му, а при 1:1 съумя да осъществи и пробив след седмата си възможност за такъв. След това хасковлията го затвърди, макар и с известни затруднения, ала Федерер спечели петата част и намали изоставането си до 2:3. В шестия гейм се стигна до 30:30, но след това Гришо бе безпощаден и с два поредни аса поведе с 4:2. Бившият номер едно в световния тенис отвърна с гейм на нула и отново скъси дистанцията – 3:4. След това последва спад в представянето и в настроението на българина, който си усложни максимално ситуацията, но все пак съумя някак си да спечели осмата част за 5:3, а после достигна до 40:0 в своя полза при сервис на Федерер.

Точно както и във втория гейм на първия сет обаче швейцарецът успя да се измъкне и така принуди Гришо да сервира, за да стигне до равенството в мача, а това се оказа решаващо в мача.

Българинът започна слабо решителния гейм и допусна изоставане с 15:40, после върна една точка и при следващата, когато един удар на Федерер излизаше в аут, той реши да играе воле, а то не попадна в корта и пробивът бе върнат – 5:5.

Усетил колебанието в играта на първата ни ракета Маестрото взе своето подаване и накара хасковлията да сервира, за да остане в сета. Въпреки че умората на българина ставаше все по-осезателна, той все пак се справи и достигна до тайбрек – 6:6.

Федерер спечели подаването си, а после взе минипробив и достигна до преднина от 2:0, която затвърди при 4:1. Последва нова точка за швейцареца и той затвори мача след 7:2.

Така Маестрото спечели първата си среща с Григор Димитров за час и 40 минути игра, класирайки се за полуфиналите на турнира в родния си град Базел.

За Гришо, записал две победи на турнира от сериите ATP 500 в Базел, остана утехата, че се е докоснал до своя кумир и е защитил точките си в турнира от миналата година.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки