Стоичков за черното тото у нас: Щом не го разкриват...

Христо Стоичков даде интервю за предаването „Дикoff” по Нова телевизия. Ето част от него.

Стоичков за черното тото у нас: Щом не го разкриват...
Христо Стоичков даде интервю за предаването „Дикoff” по Нова телевизия. Ето част от него.
 
Ицо, Димитър Пенев каза, че 6 последния мач на световното първенство през 1994-а срещу Швеция половината отбор е играл за теб, за да станеш едноличен голмайстор, обаче другата половина не ти е подавала, за да не вкарат гол на Боби Михайлов. Кажи ни истината. Това е...
- Шокиращо?! Какво да кажа? След толкова години дали ще е коректно или няма - от моята уста никога няма да чуеш лоша дума за мой колега от тогава. С изключение на един. Аз се гордея, че съм играл с тези футболисти.
 
Димитър Пенев обаче каза, че не са ти подавали...
- Аз съм виновен, че не можах да вкарам, а не, че те не са ми подали. Имах възможността след една страхотна комбинация с Краси Балъков да изляза сам срещу шведския вратар. Но нямах ден да отбележа този седми гол (б.р. - финишира турнира с 6). Имах и два фаула, от единия ударих греда. Много неща може да се спекулират и говорят. Дали са искали, или не са - питайте тях. Аз нямам право да го кажа.
 
Имало е скандал преди първия мач срещу Нигерия - имал си договор с определена марка за обувки, а националният отбор с "Адидас". Имало е вариант ти и още няколко човека да не играете...
- Имаше, но се стигна до споразумение с Христо Данов (б.р. -тогава президент на БФС). Аз си имах договор с какво да играя. Но първото полувреме носих на Михтарски обувките.
 
От "Адидас" нямаше ли такива?
- Нямаше такива и му викам на Михтарски - "Сваляй твоите галоши. Ще играя с тях!п. Но през второто полувреме си сложих моите, но пак не стана - паднахме с 0:3.
 
Разбрахме, че е имало заплаха, че който не играе с "Адидас", е щял да получи веднага билет за България.
- Такива са били вижданията тогава. Но аз им казах, че имам договор. И че ако ми платят, ще играя с "Адидас".
 
Вярно ли е, че преди мача с Аржентина сте се видели с Марадона, за да уреждате мача и Аржентина да падне?
- Кой го каза това? Някоя мърша го е казала. Буквално с тази дума бих го посрещнал. Дай да не бъркаме приятелството с професионализма. Защото много от тези, които пишат и говорят -чул-недочул - никога няма да седнат да обядват или вечерят с Диего. А камо ли да бъдат на семейна почивка с него. Моето приятелство е извън терена – много, много по-далеч. Аз бях в хотела, видях се с него, с Клаудия - първата му жена. Няма нищо лошо да видиш един човек, който в момента е болен. Защото това, което стана с него, е предателство на ФИФА. Това е предателство!
 
Хванаха го с положителна проба за допинг.
- Не че го хванаха - това е предателство! Защото, ако е имало нещо нередно - и преди световното да го е имало. Ако ги е взимал тези - правил го е и преди това. Но да си направят голямата реклама големите "баровци"... Хапвайки хайвер и пиейки шампанско и незнаейки в колко часа се играят мачовете. И по време на двубоите спят, защото часовата разлика е много голяма. Това беше най-големият проблем. Защо смениха Каниджа, махнаха Диего? Всичко е подготвено. Не забравяй, че президентът на фИфА е бразилец (б.р. - тогава президент на фИфА бе бразилецът Жоао Хавеланж, а Бразилия стана световен шампион през 1994 година).
 
Значи да обезсилят Аржентина... Имаш ли обяснение защо в България няма разкрито черно тото?
- Защото всичко е в един кюп. Който не ги разкрива - значи и той е там. Аз така си го обяснявам.
 
Ще ставаш ли скоро дядо?
- Няма такова нещо. Действително Иво е много добро момче, много добър артист (б.р. - Иво Аръков, приятел на дъщеря му
Мика). Няма от какво да ме е срам, че ще стана някога дядо. Нека да са живи и здрави.
 
За Иво Аръков говориш, нали така?
- Да. Някои неща се появиха в пресата, които не са верни. Нито е говорил с мен, нито нищо. Когато човек си върши добре работата, е добре дошъл. Вратата е широко отворена.
 
Значи го одобряваш за зет?
- Какво значи да го одобрявам? Аз няма какво да го одобрявам -щерката да си го одобрява. Аз няма да живея с него.
 
Малката ти дъщеря в САЩ май била по-близо до женитба?
- И там няма нищо.
 
Какво искаш да направиш в най-близко бъдеще?

- Искам да видя всеки българин да даде малко от себе си. И да не се считаме за втора или трета ръка в Европа независимо кой е министър-председател и кой президент, кой отговаря за правосъдието, полицията, селското стопанство, спорта. Да тропнем по масата и да кажем - "Ние сме голямо семейство, ние командваме тук". А не да те командват другите мърши отвън. Защото ония са мърши, лешояди. Гледат да те крадат, да те източат. Да ти хвърлят една троха и да се оправяш сам. Искам всеки да се чувства горд. Нека всяко министерство подпомогне с нещо на хората от улицата. Защото България винаги се е славила с това, че сме бедни, но горди. 

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки