Ботев (Пд) взе победа над ЦСКА след седем години суша у дома (ВИДЕО)

„Канарчетата” вече са трети след 2:1 на „Колежа”

Ботев (Пд) взе победа над ЦСКА след седем години суша у дома (ВИДЕО)
Отборът на Ботев (Пловдив) победи с 2:1 тима на ЦСКА в последен мач от междинния 20-и кръг в „А” група и се изкачи на третата позиция в класирането.

„Канарчетата” прекратиха седемгодишната си суша без победа над „червените” у дома, като последният успех на пловдивчани на „Христо Ботев” срещу „армейците” бе на 1 октомври 2006 година.

Тимът на Станимир Стоилов откри още в 12-ата минута след гол на Иван Цветков от доста съмнителна дузпа. Ивайло Чочев изравни две минути след началото на втората част, а победното попадение за „канарчетата” отбеляза Мария Огнянов след грешка на Черни.

Двубоят напълно оправда очакванията за дерби, като мачът се игра пред абсолютно пълни трибуни. Действията се прехвърляха от едната врата до другата, а опасностите валяха една след друга.

Домакините се опитаха да наложат първоначален натиск и още в петата минута се откри добър шанс за гол пред Ромарио. След центриране отдясно, Иван Цветков се размина с топката. Тя попадна в Ромарио, който обаче се забави и Вальо Илиев се хвърли на шпагат, за да блокира удара му.

В деветата минута обаче Ивайло Стоянов отсъди дузпа в полза на „канарчетата”. Иван Цветков падна в наказателното поле на ЦСКА след борба за висока топка с Жереми Фо-Поре. Главният рефер първоначално замълча, но след кратки консултации с рефера зад голлинията, показа бялата точка.

Зад топката застана потърпевшият Иван Цветков и с немалка доза шанс изведе Ботев напред в резултата. Нападателят на домакините успя да излъже Черни и прати топката в долния му ляв ъгъл. Цветков прати топката максимално близо до гредата. Кълбото рикошира в левия страничен стълб и след това се озова в мрежата.

В 18-ата минута Марсиньо шутира изненадващо от над 20 метра и за малко не изравни. Полузащитникът на ЦСКА изстреля страхотен снаряд по диагонала, преодоля Стаховяк, но топката срещна десния страничен стълб.

Десет минути по-късно Анисе пропусна най-чистата възможност на Ботев. Бившият играч на „червените” засече с глава центриране на Христов отляво, но от границата на малкото наказателно поле не успя да намери очертанията на вратата на Черни.

Втората част започна ударно за „червените”, като футболистите на Стойчо Младенов изравниха резултата само две минути след подновяването на играта. Апостол Попов центрира отдясно, а на задна греда непокритият Ивайло Чочев връхлетя върху топката и с глава направи 1:1.

Само две минути по-късно Чочев можеше да вкара и гол-близнак на изравнителния, но този път играчът на „червените” стреля право в ръцете на Стаховяк.

ЦСКА продължи да търси втори гол предимно с изстрели от дистанция. В средата на втората част и Тодор Янчев, и Ивайло Чочев пробваха удари отдалече, но и в двата случая топката не намери очертанията на вратата.

В 70-ата минута обаче, след грешка на Томаш Черни, „канарчетата” отбелязаха победното попадение. След центриране на Вандер отляво, последва удар към вратата на ЦСКА, Черни не успя да улови топката и тя попадна в Мариян Огнянов. Появилият се минути преди това на терена Огнянов, не сгреши и от няколко метра донесе историческия успех на домакините.

В края на двубоя „червените” можеха и да изравнят, но Стаховяк не повтори грешката на колегата си под другата врата. Косоко навлезе в наказателното поле и стреля, стражът на Ботев не успя да се намеси по най-добрия начин от начало, след което обаче се поправи и изчисти.

Това бе трета поредна победа за състава на Станимир Стоилов в „А” група, като в Ботев измести градския съперник Локомотив от третата позиция. "Канарчетата" гостуват именно на Локомотив само след три дни - в неделя от 14:00 часа на "Лаута". След загубата, ЦСКА отстъпва едно място надолу и вече е пети с 35 точки.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки