Сензациите в пресата: Ботев /Пловдив/ иска Любо Пенев за треньор

„Сините” пред раздяла с Генков, питат Гонзо за национал, имат 2 седмици да спасят строежа на „Герена” и още…

Сензациите в пресата: Ботев /Пловдив/ иска Любо Пенев за треньор

Сензациите в пресата днес, 15.12.2013 година:



"7 дни спорт": След издънките на Мъри, Ботев иска Любо Пенев
Неубедителната игра на Ботев Пд в последно време и слабото представяне на отбора принудиха ръководството на клуба да търси спасение от кризата. Един от ходовете, които готвят на Колежа, е намирането на нов треньор. Грешните стъпки на Станимир Стоилов напоследък станаха прекалено много и затова фаворит за поста е Любослав Пенев, разбра "7 дни спорт". Ботев иска на всяка цена националният селекционер да поеме отбора след Нова година. На Колежа търсят голямо име, което да поеме поста, и именно Пенев е техният фаворит към момента. Шефовете на жълто-черните имат желание Пенев да води едновременно Ботев и националния отбор. За целта обаче трябва да има съгласието на БФС, както и отговора на Пенев. За последно именно Станимир Стоилов водеше едновременно Литекс и националния отбор, но той не се задържа дълго и на двете места.

„Тема спорт”: Левски пита Гонзо за национал
Националът Александър Александров е в плановете на Левски за зимна селекция. Централният защитник прави поредния си силен сезон за моряците. В А група той изигра 18 двубоя. Александров и Котев изградиха солидна централна двойка и са с основна заслуга за доброто представяне на моряците през сезона и почти сигурното им влизане в първата седмица. 27-годишният футболист кара деветия си сезон на "Тича". Той има договор за още година и половина с варненци. Левски на няколко пъти е правил опити да го вземе на "Герена". Сините обаче винаги са удряли на камък. Сега ще направят нов ход. Това обаче ще стане, при положение че успеят да продадат Владимир Гаджев или Гари Родригес. С техни трансфери на "Герена" ще влязат свежи пари за селекция. При липса на сделки за тях обаче Левски ще взима само свободни агенти. Сините имат нужда от подсилване в центъра на отбраната. Сега в нея играят Даниел Димов, който пристигна на Терена" като дефанзивен халф, и Станислав Ангелов, който най-вероятно играе последния си сезон за Левски. Почти сигурна е раздялата с Йордан Милиев и Алехандро Перес. На спортния директор на сините Христо Йовов са предложени и няколко чужденци за този пост.

„Труд”: Левски пред раздяла с Генков

Очаква се зимна раздяла на „Левски“ с деветката Цветан Генков. Централният нападател пристигна през юни, спазарен още при властта на Иво Тонев и преди идването на Наско Сираков. Бившият национал получи в аванс култовия номер 9 и твърдо титулярно място. Но за 5 месеца мачове има само 4 гола в „А“ група плюс още два за купата... Генков получава една от най-високите заплати в клуба - говори се за 200 000 евро годишно. Постепенно обаче звездата загуби титулярното място, вероятно ще е на пейката и днес срещу „Нефтохимик“. Анализът на заплата, принос и възраст (Цветан ще навърши 30 години на 8 февруари) доведе до намерението на „Левски“ за раздяла. Засега напускането на Генков не е сигурно. Идеалният вариант е да си намери отбор и ще бъде пуснат. В противен случай ще трябва да се плаща неустойка. Тя ще е солидна, защото Генков щедро получи договор до 2016-а. В най-добрия за „сините“ случай нападателят ще си тръгне срещу три месечни заплати обезщетение. По две или три възнаграждения неустойка договориха при скъсването на контрактите през август Кристовао Рамос, Жоао Силва и Рамон Лопес. Тримата си чакат обезщетенията, както и Славиша Йоканович, който трябва да вземе три заплати (общо 75 хиляди евро).
Има списък за раздяла с още няколко имена. Договорът на Нуно Пинто няма да бъде подновен - ясно е от септември, а и футболистът бе известен през октомври. Йордан Милиев вероятно ще отиде в чужбина. Централният нападател Димитър Макриев остава при раздяла с Генков. Търси се нова деветка, след като Валери Божинов предпочете да мисли за Китай и Турция.

„Тема спорт”: „Сините” обмислят да върнат Димов на Черноморец
Ръководството на Левски обмисля възможността да преотстъпи за пролетния полусезон Пламен Димов на Черноморец. 23-годишният защитник така и не успява да се пребори за титулярно място на „Герена". Той бе взет именно от бургаския тим в началото на тази година. През пролетта обаче взе участие само в един двубой. През този той взе участие в 11 срещи в елита, в които се разписа веднъж - при 1:0 над Нефтохимик. Черноморец има нужда от подсилване в защита и иска да си върне Димов за борбата за оставане елита през пролетта.

„Тема спорт”: Две седмици за спасяване на строежа на „Герена”
Следващите 2 седмици ще бъдат решаващи за това дали Левски ще има готов сектор А за 100-годишнината на клуба. През това време от 'Терена" ще се опитат да намерят свежи пари, за да "размразят" обекта. В момента работата по него е почти спряла - има не повече от 20-ина работници, което е крайно недостатъчно той да бъде завършен в срок. Целта бе трибуната да се вдигне до 24 май догодина, но поради липса на средства това може и да не се случи. В следващите 2 седмици Тодор Батков, а и председателят на Управителния съвет в оставка Иво Тонев ще се опитат да осигурят пари. Има възможност да се изтегли и кредит, но това е последна опция пред клуба. Тодор Батков обяви, че ще разк- рие плановете за строежа около Нова година. Засега обаче работите отиват към неговото стопиране и подновяване, когато се намерят пари.

„Тема спорт”: Испанци следят Роман Безяк

Словенският нападател на Лудогорец Роман Безяк е попаднал в полезрението на испанци. 2Фгодишният футболист е следен от близо два месеца от мениджъри от Иберийския полуостров. Те са присъствали на няколко мача, в които са се убедили на живо в качествата на тарана. За последно съгледвачите са наблюдавали Безяк в гостуването на Динамо Загреб на „Максимир“. Бившият играч на Целье показа много силна игра и се отчете с гол, който падна след невероятно елиминиране на един от най-опитните при модрите Йосип Шимунич. Съгледвачите са останали впечатлени от работоспособността на Безяк, както и головия му нюх. „Тема Спорт" научи, че нападателят е бил предложен на няколко клуба от Примера. Става въпрос за Гранада, Осасуна и Бетис. И трите отбора изпитват големи трудности в атакуващ план и вече търсят човек, с който да ги решат. Откакто се присъедини към Лудогорец през лятото на 2012 година, Роман Безяк е отбелязал 15 гола в 30 мача за първенство. 179-сантиметровият нападател е голмайстор на тима през този сезон не само в А група, но и в Европа, където има 4 попадения. Освен към словенеца голям интерес от чуждестранни отбори има и към бразилеца Марселиньо. 29-годишният плеймейкър също блесна в Загреб, но не с голмайсторските си способности, а с бързото си мислене и креативност. Той пусна страхотен пас към Абало, след който падна и първият гол. Атакуващият халф вдигна много нивото си след идването на Стойчо Стоев и вече работи повече в защита.

„Тема спорт”: Акулите набелязаха двама от Любимец

Черноморец оглежда двама футболисти на Любимец за зимната си селекция. Това са защитникът Величко Величков и нападателят Мирослав Будинов. Първият вече е свободен агент, след като разтрогна с новака заради неполучени заплати. Будинов все още носи екипа на Любимец, но по всичко изглежда, че скоро и той ще напусне отбора. В плановете на Димитър Димитров е бил и Илия Мунин, но преди дни той подписа с Берое. През зимната пауза в отбора на Херо се очаква да пристигнат няколко дузини чужденци, които ще преминат пробен период. За разлика от лятото този път качествата им ще бъдат внимателно анализирани, за да не се допускат отново грешки.

„Тема спорт”: Локо (Сф) се раздели с нападател

Локомотив София даде старт на зимната чистка. Първият освободен е нападателят Седрик Басея, научи „Тема спорт”. Френският футболист подписа двегодишен договор с клуба преди малко повече от месец. От ръководството обаче са останали разочаровани от представянето му и затова са решили да прекратят договора му. Червено-черните са се разбрали с 25-годишния таран да го компенсират с няколко заплати. Откакто дойде в „Надежда", Басея изигра 5 мача и отбеляза един гол. Попадението падна още в първия му мач в А група срещу Черноморец (1:2). Треньорът Стефан Генов възлагаше надежди, че именно французинът ще реши проблемите в атакуващ план, които съпътстват отбора от началото на сезона. С освобождаването на Басея наставникът отново остава само с Крум Бибишков на върха на атаката. Другият Вариант да бъде използван на тази позиция е Димитър Илиев. И двамата обаче се представят изключително слабо през този сезон и общо имат 27 мача и само едно попадение, което е дело на Бибишков. Освен Басея от „Надежда" през зимата се очаква да си тръгнат още поне трима футболисти. За сигурен напускащ се счита и Тодор Христов, който не попада в плановете на ръководството. По всяка вероятност през паузата с клуба може да се разделят Крум Бибишков, Мартин Димитров и Александър Бранеков. Не е изключено червено-черните да отпратят и десния бек Елтон, който засега не убеждава. В същото бреме стана ясно, че бившият треньор на Славия, ЦСКА и Литекс Миодраг Йешич е сред вариантите да замени Стефан Генов. Името на сърбина е сред обсъжданите от ръководството за нов треньор. С шансове да заемат поста при провал са още Адалберт Зафиров и Велислав Вуцов.

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки