Мъри: Малките мачове спънаха Ботев, на част от играчите им липсва амбиция да се развиват (+ВИДЕО)

Ние в момента не правим стъпка нагоре и ще правим промени, закани се Станимир Стоилов

Мъри: Малките мачове спънаха Ботев, на част от играчите им липсва амбиция да се развиват (+ВИДЕО)
Треньорът на Ботев (Пд) Станимир Стоилов направи подробен анализ на своя клуб и перспективите за развитие на футбола в България в Студио „Дерби”, предаде репортер на Novsport.com. Мъри обвини част от играчите си в липса на амбиция и призова за промени в „Б” група, където според него трябва да играят вторите отбори на водещите клубове от елита. Той ще търси промяна в отбора, защото сега Ботев не прави "крачка напред".

"Ботев играе на приливи и отливи. На моменти даваме контрола на другия отбор и вместо ние да водим мача, мачът води нас. Тогава е нормално и да губиш топката. Като желание, амбиция и воля няма от какво да се оплача. Основната критика е, че някои играчи нямат амбиция да се развиват и да правят стъпка нагоре. Ние в момента не правим стъпка нагоре и ще правим промени", закани се наставникът.

Той успокои феновете на „канарчетата”, че пари за нови играчи през януари ще има и разкри плановете на Ботев за трансферния прозорец. Ботев следи играч на Льо Авър и силен централен нападател.

„Никой фен не се радва, че отборът на седмо място. Тъжни сме и караме паузата в по-минорно настроение. Трябва да отчетем, че това не е полусезона, а е пауза в първенството. Нашите проблеми дойдоха от загубата на 6 точки от Любимец и 2 от Гоце Делчев, това са 8 точки. Да не говорим и за загубата от Локо (Сф). Всички наши конкуренти се справиха с тези отбори и взеха точки там, само ние не можахме. В преките двубои с отбори над нас или сме наравно, или над 70% от отборите над нас ги превъзхождаме. Не се притеснявам за играта и силата на Ботев. Вярваме на играчите. Бобан Грънчаров беше наказан за диалог със спортния директор (Александър Александров-Кривия). Футболистите не са над клуба. Ако футболистите определят кой да е треньор или кой президент, тогава този клуб по-добре да го закриват. Никой от нас не е над клуба. Поведение срещу ръководител не мога да толерирам. За първи път имахме разговор със собственика и се взе решение да бъдат отпуснати допълнителни средства за нови играчи. Гледахме, търсим. Зимният период е труден за трансфери, защото никой не иска да пусне най-добрите си играчи или ти извиват ръцете за пари. За жалост играчът, който най-малко искахме да напуска, е Тошко Неделев. Там се отваря сериозна пробойна и ще ни липсва неговата класа. Според мен Неделев искаше да остане, но в последния момент реши да напусне. Той си избра сам бъдещето. Ако беше останал Тошко, за мен като треньор щеше да е много по-добре. Ще се опитам да освежа отбора и да подсилим играчи на няколко позиции. Нямам играч, от който да съм разочарован като тренировки и поведение. Ще потърся промяна в самите играчи, които не искат да подобряват играта си. Прекалено лесно се задоволяват с постигнатото. Хора без амбиция и желание да развиват себе си обикновено увличат останалите и има спад. Те живеят от футбола, но не живеят за футбола. А един футболист трябва да живее за футбола. Сега имаме само 18 играчи, не можем да се разделим с много. Бях във Франция, имам интерес към играч на Льо Авър, но не мога да кажа името му. Имаме интерес към централен нападател, за да засилим конкуренцията и качеството. Като идват играчи е лесно да се дават определения и похвали, но трябва това да се докаже. Защото някои си тръгват още преди да сме спрели с похвалите. Един нов нападател трябва да решава мачове. Такъв например беше Иван Цветков, той беше привлече и вкара много голове, реши мачове”

За вложените пари в Ботев, Мъри обясни:
„Друга легенда, че сме най-богатият клуб... Да, в Ботев се влагат най-много средства, заплатите се плащат навреме. Като бюджет и пари в клуба не смятам, че сме на топ ниво и не ни е целта да бъдем. Нашият собственик има и други цели – изграждаме база. За Луис Педро се платиха около 90 000 евро и всички други играчи са свободни агенти. За това всички спекулации и откровени лъжи трябва да спрат”.

Потенциалът на отбора според него е достатъчен за топ 3.
„Като потенциал сме в топ 3, печелим важни мачове и много дербита. Никога не съм бил така приятно изненадан, че играем много силно в дербитата. Не загубихме нито в Разград, нито в Ловеч, само на „Георги Аспарухов” загубихме от водещ отбор. Проблемът дойде от малките мачове. Направихме отлична еврокампания за отбор, който от толкова години не беше играл в Европа. Отпаднахме без да загубим. Имаше мачове, в които отборът по 15-20 години не беше побеждавал съперника и футболистите преодоляха дори исторически фактори. Радващо е, че Локомотив също играе силно, в Пловдив има истински футбол, водят се битки. Срещу тях също играхме добре, взехме 4 точки от два мача. Беше важно да положим максимални усилия да влезем в групите на Лига Европа, но изтеглихме отборът с най-висок коефициент. Малко ще е пресилено, ако кажа, че почти би бяхме елиминирали. Аз съм реалист. Важно е да си в Европа, за да трупаш самочувствие. Имахме проблеми в този период, защото непрекъснато пътувахме, а феновете също го правеха с нас. Основната ни четворка атакуващи футболисти, която подсилихме само с Ромарио през лятото, получиха контузии в най-неприятния момент. Стана ясно, че Иван Цветков ще отсъства 4 месеца, опитахме веднага да привлечем нов нападател, но Валери Домовчийски не е това, което аз лично очаквах като представяне. В Европа обаче играхме добре, но излизането на Вандер, Тошко и Огнянов също много ни затрудни. Въпреки всичко, през този период ние отново спечелихме, или не загубихме, дерби мачовете. Очаквах много повече агресия от нашите атакуващи футболисти в тези мачове, в които не успяхме да спечелим”.

Стоилов разкри, че е предупредил Цветан Василев за задаващата се криза още преди нейното начало. За лошата серия той обвини и лошите терени у нас.
„Преди серията от равни мачове в прав текст казах на собственика, че нашите проблеми тепърва започват, защото идваха гостувания на терени, на които не може да се играе футбол. Това е проблем за българския футбол, не само за Ботев. Не съм твърдял, че Ботев винаги ще побеждава на добър терен, но още преди лошата серия казах на собственика, че очаквам да имаме проблеми. За каква атракция говорим на такива терени – там има само рикошети, статични положение, повече на хъс. Футболът е коренно променен на такъв терен. Цяла седмица се тренира едно и накрая на мача се играе съвсем друго. Вие като ме познавате някога знаете ли да съм си променял тактиката? С Берое първото полувреме почти нямахме нито едно голово положение, но Берое нямаше за 90 минути едно положение. Обикновено някъде като се работи и нещо се развива, много хора искат да са там и да се намесят. Затова всеки бълва глупости и откровени лъжи, само и само нещо да се развали. Последното нещо, което ме вълнува мен, са змиите. При нас простотията вече мина санитарния минимум. Последно гледам кой какво казва и кой какво пише. Гледам Ботев да играе и да се развива”.

ЕТО И ВИДЕО ОТ ГОСТУВАНЕТО НА СТАНИМИР СТОИЛОВ В АКТУАЛНО СТУДИО "ДЕРБИ"
Стоичков: Оптимист съм за България

Камата смята, че скоро отборът ни ще се класира за голям футболен форум

Черно море се намира в добра серия срещу Ботев в Пловдив

В последните си девет мача, "канарчетата" имат само две победи

Гонзо избра кой да го наследи в БФС

Кирил Котев ще заеме поста технически директор

Локо Пловдив връща Медвед на Пирин

В момента той е под наем на "Лаута"

Трима национали вече тренират с Левски

Пламен Андреев, Марин Петков и Хосе Кордоба са на линия за Николай Костов

ЦСКА изгуби Де Нойер до края на сезона

Защитникът продължава да се възстановява от контузията в коляното

Интерес от чужбина към Пламен Андреев

Стражът на Левски може да потегли към Западна Европа след края на сезона

Лудогорец към Неделев: Не се предавай!

Вижте посланието към футболиста

Александър Димитров: Илиан Илиев е много голяма личност

"Момчетата работиха много за тази победа", каза селекционерът на младежкия национален отбор

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки