Рецептата на Мъри за български успехи: По-малко лицензи, добри терени, силни школи, много мачове (+ВИДЕО)

Мъри подкрепя идеята на Лудогорец за дублиращи отбори в "Б" група

Рецептата на Мъри за български успехи: По-малко лицензи, добри терени, силни школи, много мачове (+ВИДЕО)
Затягане на критериите за взимане на лиценз за А група и участие на дублиращи състави на най-добрите отбори в „Б” група. Това са рецептите на Мъри Стоилов за прогрес на родния футбол, които той даде в Студио „Дерби”, предаде репортер на Novsport.com.
Треньорът на Ботев (Пд) призова за повече мачове в А група и по-добри терени.

„Не можем да кажем коя схема (за първенството) е добра, защото ние опорочаваме всичко. И 16 отбора да има, пак не е гаранция, че всички ще се хвърлят. 26 мача сега се играят, аз мога да ги играя на моите 46 години 26 мача. Тези футболисти трябва да играят повече. Тези проблеми за бази и незавършване на първенството може да ги реши само БФС. Не може да се дава лиценз и да се пише „затревен терен”. То „затревен терен” може да има и някой на ливадата вкъщи. Да, Берое заслужава да играе постоянно с водещите отбори за условията, които има. Но има отбори, които нямат условия, нямат достатъчно финансиране. БФС трябва да постави строги условия за лицензиране. Има 3 клуба, които работят, има 3 000, които има завиждат и нищо не става. Трябва да се влагат пари, да се работи, да се строят бази и да се върви напред”, заяви Станимир Стоилов.

Той подкрепи предложението на Лудогорец дублиращи състави на водещите клубове да играят в „Б” група, без да имат право на промоция в елита.

„Подкрепям предложението на Георги Домусчиев всички отбори с финансови възможности да имат отбори в „Б” група, без да влизат в елита. Например играчи като Иван Цветков, който не игра 4-5 месеца, Тошко Неделев, Мариян, които след 2 месеца и половина направо ги хвърляме, можеха да играят там, а така и конкуренцията в „Б” група ще се повиши. Това са положителни решения, които трябва да се вземат, за да се развива футболът. От това, което знам от нашия собственик, ние също ще излезем с предложение на Конгреса за такова участие на „Б” отбори във втория ешелон. Преди 10 години имаше такова предложение от Левски, което беше на път да бъде прието, но тогава скочиха двама президенти на клубове от „Б” група и казаха: „А, не, как така те ще решават кой да влиза и кой да изпада”. Вие мислите ли, че е сериозно хора като Цветан Василев и Кирил Домусичев да решават кой да изпада в „Б” група? Даже и в глупостта и простотията трябва да има някакъв морал”.

Мъри обърна специално внимание на развитието на детско-юношеския футбол. Той смята, че в момента нашите млади играчи не са достатъчно добре подготвени и това си е проличало за пореден път в случая с младия Стефан Цветков, който беше на проби в Манчестър Юнайтед.

„Играч от калибъра на Тошко Неделев се съмнявам българския футбол скоро да произведе. Моето желание и на собственика е успоредно с развитие и печелене на мачове да се развива и детско-юношеският футбол. Последните 10 години Ботев няма работеща школа, цял един набор е напуснал дори, за да играе в Етрополе. Според мен реалният срок да видиш нов млад играч от академията е минимум 3-4 години. До 6-7 години 60-70% от играчите на Ботев трябва да са от школата. А другото трябва да са качествени чужденци. Точно преди мача с Литекс в Пловдив имахме среща с Величко Дихонов да разгледа базата и да поддържаме добри отношения. 2002 година е започнала промяната в ДЮШ на Литекс. По мое време започнаха да играят Сашо Цветков, Жоро Миланов, Страхил Попов. Трябваха им 5 години на тях да почнат да създават играчи и да играят. Страхил Попов първо беше дясно крило, после му бе променен поста. Миланови са продукт на школата на Литекс и те вече може би 10 години раждат добри футболисти. Периодът за създаване на школа и млади таланти е 5 – 10 години. Велков беше на проби в Манчестър Юнайтед и каза, че са му дали програма за физика, взривна сила и сподели, че много изостава. Това е момче на 16 години и играе отлично в А група, а в Англия му казват „това, това, това трябва да работиш”. На европейската сцена или на проби в чужд отбор веднага става ясна разликата. Ние (юношите на Ботев) играхме с една германска област лятото и юношите играха равностойно 15 минути, после беше като състезание срещу Ферари. Няма нищо случайно, че отпадаме от отбори като Астана. Те са над всички български отбори като организация”.

ЕТО И ВИДЕО ОТ ГОСТУВАНЕТО НА СТАНИМИР СТОИЛОВ В АКТУАЛНО СТУДИО "ДЕРБИ"

 
НКП обяви, че ще има шествие преди дербито с ЦСКА

Двубоят на "Васил Левски" е от 16:15ч. в събота

БПФЛ благодари на депутатите за визите на чужденците

С промените се слага край на бавната процедура по издаване на работни визи на футболисти извън ЕС

Звездите на България и Етър сътвориха шоу с 8 гола на "Ивайло"

Сборният отбор на Краси Балъков отстъпи пред водените от Стоичков легенди

Димитър Шалъфов: Стадион "Георги Аспарухов" не може да бъде отдаден на концесия

Вижте какво разясни председателят на СОС

Гонзо против дерби без публика: Трябва да решим проблема с футболното хулиганство

Президенът на БФС предупреди, че ако казусът не бъде решен, полицията ще затвори секторите

Балъков: Етър е майката и бащата на моята кариера

Легендата на българския футбол се надява мача в чест на 100-годишнината на "болярите" да стане празник на града

Вальо Илиев: Целта пред ЦСКА 1948 е Европа

"Не искаме да се задоволяваме с малкото, а напротив - да бъдем гладни за повече"

Ботев (Пловдив) продаде 15 000 билета за реванша с ЦСКА

Вижте какво съобщиха "жълто-черните"

Лудогорец пусна билетите за Крумовград

Вижте какво съобщиха от Разград

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки