Андрей Рунчев: Йоан Костадинов и Митко Събев съсипаха „Нефтохимик”

„Нефтохимик” ще е жив, докато чувства обичта на привържениците си, отсича 32 годишния член на УС на фен-клуба

Андрей Рунчев: Йоан Костадинов и Митко Събев съсипаха „Нефтохимик”

 

След многобройните интервюта с известни футболисти и спортисти от цял свят ето, че дойде време да дадем дума и на обикновения фен. Този, който всяка седмица щурмува стадиона, залата или сяда пред домашния приемник с една едничка цел – да подкрепя безрезервно любимия си отбор независимо от обстоятелствата. Днес шанс да сподели мнение ще има Андрей Рунчев - заклетият фен на някогашният колос в българския футбол отбор на „Нефтохимик”.

-     Андрей, как така някогошното явление „Нефтохимик” сега се състезава с „колоси” като Равда и Стамболово във „В” група?
-     За съжаление до това положение се стигна след няколко мъчителни години под ръководството на определени лица, които косвено и пряко доведоха отбора до това да играе във В група. Както ни е известно, политиката на старото ръководство бе насочена по-скоро към ликвидацията на отбора, отколкото към по-ранно афишираните амбиции за План 2007, План 2009 и т.н. Сега всички сме доволни, че въпреки трудните моменти отбора се съхрани и вече успешно спрямо действителността се състезава с доскоро непознати нам отбори. В кръга на шегата, сега имаме възможността да посетим места, които доскоро не бяхме и чували и да опознаем Родината си, тъй като отборите в групата са от малки и китни селища и курорти.

- Кой според теб е виновен за сегашното положение на „шейховете” или причините са комплексни?
-     Мисля, че виновниците са няколко – като започнем от Порточанов и стигнем до Събев. Според мен началото на края започна още от преименуването на нашият любим отбор на фирменото „Нафтекс” и по-късното изгонване на Порточанов от отбора. Делата пое Пламен Киряков, той може би мислеше за отбора, но всичко се правеше според идеите и плановете на Събев. Всички знаят как изпаднахме, как се смениха цветовете на отбора, как после не допуснаха да влезем чрез баража срещу Видима, когато треньор бе Г. Василев, а спортен шеф - Андрей Желязков, а според всички фенове и специалисти бяхме най-добрият отбор в групата. После вече всичко беше ясно и се очакваше краят на отбора. Но най-голямата вина за мен остава във собственика на Черноморец и бившият кмет Йоан Костадинов.

 


-     Възможно ли е в близко бъдеще Нафтата да се завърне в елита на футбола ни, където биеше наред преди години?
-     Ние искрено вярваме, че това ще се случи, въпреки икономическото състояние в момента и трудностите при издържането на професионален отбор. И сега сме свидетели как един по един много славни отбори в миналото си заминават от футболната карта на България. За нас в момента е важно отбора да се съхрани, да се подготвят основите за едно добро бъдеще и след като сме готови да атакуваме по-горните групи. Ние знаем, че в момента е важно да създадем отбор и амбициите ни са да завършим успешно този сезон, но да видим че в края на първенството имаме някакво изградено ядро от добри футболисти, от които по-нататък ще се доизгради отбора.

-     Ти и останалите фенове на отбора, как приемате тази сурова действителност?
-      За много от нас е щастие да гледаме нашият любим Нефтохимик отново свободен, да играе със зелените екипи и да ни радва, припомняйки си някои от славните мачове преди години. Аз срещам стари фенове, които не са идвали на мачове от години и като ги питам защо не идват на мачове ми отговарят, че щом отбора е във В група не им се занимава да идват и да подкрепят отбора. Но за нас, феновете е важно да знаем, че отбора съществува както ние го искаме и знам, че след време отново ще имаме голяма подкрепа от феновете, като държа да отбележа, че и в момента ни е най-голяма посещаемостта във В групите. Ние вярваме, че бъдещето на отбора е добро и се надяваме, че името Нефтохимик в близко време отново ще стряска множество отбори в България. Нека само да припомня един от нашите лозунги: Опитаха се те да ни закрият, но ние никога не ще се предадем... 

-     Не трябва ли отношението на привържениците на „Нефтохимик” да са по-добре настроени към  „Черноморец”, все пак това е бургаски отбор?
-     Тази тема е разисквана многократно. Мненията са различни. За средностатистическият бургаски запалянко няма значение кой отбор гледа – утре Митко Събев може да прекръсти отбора на Челси Бургас и т.нар фен на бургаският футбол пак ще го гледа. Аз познавам хора, фенове на черноморец от над 20-30 години, които не приемат тоя Черноморец. С тази грандиозна кампания, с тези похарчени пари, Пи Ар и т.н много хора предвещават голямо бъдеще за отбора им, но според мен истината ще излезе наяве и хората, подкрепящи отбора им ще имат поводи за разочарование. Всеки знае, че нашият отбор беше оставен да потъне и почти да изчезне от картата на България, заради този сформиран отбор. Този отбор ни взе всичко – стадион, школа, треньори, но те не успяха да вземат нашата гордост и чест. Ние винаги ще бъдем зелени, а не съм убеден колко още Черномореца ще се появят на картата на Бургас. Аз мисля, че на град като Бургас му приляга да има 2 професионални отбора, така че нека всеки се развива както може, но предпочитам да гледам местни момчета да изорават терена, вместо някакви псевдо футболисти да ми говорят на развален арабско-немски и да печелят за месец, колкото ние печелим за година, примерно. Това е дразнещо и неприемливо и прекаленото натрапване от билбордове, градски транспорт и спортни медии в един момент идва малко в повече. Искам и да заявя нещо, което онзи ден коментирахме с приятели – знаете, че феновете редовно сипят лоши думи по Балъков, но онзи ден прозрях нещо интересно – всъщност, аз искам да благодаря на Балъков, че благодарение на неговите действия той ни отърва от Нафтекс, а така ни направи услуга защото ни даде нов живот и ни спести мъките да сме вечен сателит и да живеем свободно от техния отбор. Желанието на германския екип да остави един отбор в Бургас и да премахнат другия отбор всъщност се оказа може би най-голямата им грешка като стратегия за тяхното развитие. Те дълбоко ще съжаляват за това.

-     Какво ви е мнението за сегашното ръководство на отбора?
-     Когато миналото лято се видяхме с годподата Жоро Танев и Кмета Димитър Николов, всички приеха тяхната идея за спасението на отбора със отворени ръце и сърце. С Милен Георгиев начело всичко започна добре. Сега се завърна Благо Митрев. Ти си бил на доста стадиони в Англия примерно, знаеш какво е за редовия фен някоя легенда от отбора да започне работа в клуба – така се чувстваме и ние. Знаем, че всеки работи за пари, но пък така знаем, че човек дал много за отбора иска да работи отново за нас и връзката е много топла между фенове и ръководители. Ние вярваме на ръководството, надявам се че техния бизнес скоро пак ще потръгне и ще има средства за отбора, за инвестиции и добра школа. Относно школата, ние помним славните години в недалечното минало, купите за шампиони стоят на витрината в клуба. Затова сме зад ръководството, искаме и ние да помагаме, мисля че доста израснахме като фенове след като минахме през толкова трудности и мъки, страдахме и мисля, че си заслужихме своята малка радост. Искаме стъпка по стъпка да вървим нагоре, да растем и прогресираме.

-     Знам, че в последните месеци работите по организацията на феновете. Малко повече информация би ли могъл да дадеш?
-     Точно така. В момента се очаква да излезе регистрацията на новия фен клуб. Имаме сериозни амбиции относно този наш проект, като основната насоченост и идея е да се увеличи бройката на феновете, да се сдобием с помещение, където да се събираме, имаме намерения и за други дейности насочени към обществото и гражданите на Бургас, но всичко с времето си. Смятам, че Кмета и Общината ще ни помогнат, както помагат и на феновете на другия бургаски отбор и предварително искам да им благодаря за това. Този сезон наши фенове са били на всички мачове, така ще бъде и до края на сезона.

-     В заключение, какво още би искал да споделиш на феновете на футбола?
-     Бих желал да поздравя всички и да им пожелая здраве и успехи с любимият отбор. Нека да подкрепят своя отбор, да уважават противника и да мислят позитивно. За феновете на Нефтохимик мога да кажа само едно – нашата карма е нашата зелена любов. Защото за нас друг отбор няма – Нефтохимик е само един.

 

 

Стойне Манолов: За мен решението на Гриша Ганчев бе очаквано

Те се капсулираха от „червената“ общност и мислеха, че резултатите от Ловеч ще свършат работа тук…

Красимир Чомаков: Оставете Стамен Белчев

Не очаквах загубата от Ботев

Майкъла: На Гриша Ганчев просто му е писнало

„Лудогорец ще е шампион за 13-та поредна година“

Шеф в Ботев Пд обяви съдбата на треньора

Вижте какво каза Артур Платек

Нанков: Белчев държи много на дисциплината

"Няма да се оплакваме"

Везенков: Беше странен сезон

Вижте какво каза българинът в НБА

Славиша Стоянович: Никъде не съм виждал фенове като на Левски

"Два пъти си тръгнах обиден от "Герена"", заяви той

Дерменджиев: Още не изстудяваме шампанското

„Цената на Пьотровски трябва да е рекордна за България“

Станислав Иванов: Искам да играя в Реал Мадрид

Крилото на Арда разкри коя е най-голямата му мечта

Актуално


ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки