"ЦСКА Завинаги" ще поиска акции на ФК и издръжката на ДЮШ пред Томов във вторник

Ръководството да извади на светло проблемите си, за да не стане безкрайно късно, призова арх. Ивайло Мишев

"ЦСКА Завинаги" ще поиска акции на ФК и издръжката на ДЮШ пред Томов във вторник
Архитект Ивайло Мишев от сдружението „ЦСКА Завинаги” призова ръководството на ЦСКА и лично Александър Томов да излезе пред медиите и да даде отговор на наболелите въпроси, тормозещи „червената” общност. Според Мишев, който е направил два проекта за реконструкция на стадион „Българска армия”, пред клуба от Борисовата градина е надвиснала опасността да не вземе лиценз за следващия сезон.
 
В отговор на въпрос, свързан с вероятността ЦСКА да отиде във „В” група, арх. Мишев призна, че при такова стечение на обстоятелствата „ЦСКА Завинаги” ще се намеси.
 
Ако ЦСКА отиде там, ще продължим да подкрепяме този клуб и дори във В група, да играе на „Българска армия” и тогава вече може да възникне необходимостта да се търси стратегически инвеститор от наша страна. Защото ако възникнат 30 млн. дългове, не знам кой ще ги плати. За мен Александър Томов трябва да даде пресконференция по всички въпроси, да отговори на адв. Табаков по отношение „Люксембург” и да се вземе някакво решение, за да не стане безкрайно късно. За мен е учудващо, че няма реакция от клуба, който е надвиснал пред опасността да не вземе лиценз, да не си вземе тези пари от Люксембург”, каза Мишев пред Канал 3.
 
Както е известно ЦСКА спечели дело в Европейския съд в Люксембург за 3.49 млн. евро срещу предишния си собственик Прамод Митал, потвърди през юни представляващият червените адвокат Тодор Табаков. С лихвите сумата е нараснала над 4 млн. в европейската валута.
 
Архитектът добави, че досега сдружението „ЦСКА Завинаги” не се е сдобило с акции на футболния клуб, но ще поиска такива.
 
„До края на месеца ще обявим междинен баланс на сайта на сдружението. Официално са около 400 членовете на сдружението. Нямам информация да има милионери, поне засега. По-известните членове са: Александър Чакмаков, Стойне Манолов, Стефан Войнов, който е член на УС, Емил Манчев, Валентин Михов, който е член на Надзорния съвет, Петър Калпакчиев и т.н. Всеки член е свободен да си купи акции, ако прецени. Иначе самото сдружение не се е сдобило до момента. Ние във вторник ще представим меморандума. Ние ще го представим и ще го качим на сайта на сдружението и оттам очакваме реакция от клуба. Ако потърсят помощта ни, ние сме готови, но няма да приемем негативи, при евентуално недаване на лиценз на футболния клуб. Не съм наясно, но се надявам, че ръководството ще вземе мерки за получаването на лиценз. Когато Александър Томов пое клуба, каза, че има 53 бизнесмени и 7-8 млн. веднага ще бъдат погасени. Досега аз не съм чул да са дадени пари. Всички в сдружението не ни е никак безразлично това, което се случва в клуба”, подчерта той.
 
Що се отнася до инвестициите, които „ЦСКА Завинаги” влага в базата за ДЮШ на клуба, Мишев призна, че сдружението ще поиска акции при определени условия и от септември месец, за да облекчи ЦСКА, да поеме изцяло издръжката на школата.
 
В това не влизат договорите на футболисти, а (ще участваме) за топки, методика", уточни той. Трябват специалисти, които да повишат нивото. Във вторник ще ги предоставим в писмен вид на Александър Томов и оттам нататък чакаме неговото становище и решение.

 
Той каза още, че по техни разчети възстановяването на базата в Панчарево ще струва 10 милиона лева.
 
Мишев продължи: „Лицензирахме 4000 нови места на Армията и доизградихме две чисто нови тоалетни – да има 11 200 лицензирани места го направихме като жест на добра воля.”
 
Всички срещи с ръководството са били инициирани от сдружението. Никой от ФК не е искал разговор с нас по повод някакъв проблем или нещо друго, иначе се оценяват нещата, които правим за ДЮШ на клуба.”
 
„Ако времето ни позволи, до 20 март ще бъде завършено още едно от игрищата”, обеща той.  
 
„За „Българска армия” има виза за проектиране от г-н Петър Диков. Ние бяхме при него с Александър Чакмаков и срещнахме пълно разбиране. Документите са спрямо закона и изискванията. Аз казвам, че стадионът не може да бъде разширен, трябва да се ситуираме само в чашката. Може да бъде прибран, но не и разширен. В момента разработваме втори вариант с прибиране на секторите Г и Б. Ако в рамките на 3 месеца се появи стратегически инвеститори, да внесем проекта. Първоначалният проект беше 29 000 седящи, а после се обединихме върху 33 000, за да може да кандидатстваме евентуално за европейското 2020."
 
Нашето верую е да има хора с пари, които да гарантират операцията (с „Армията”). Имаме намерение да проведем една среща с него (Александър Томов) и след това да излезем с някаква позиция.”
 
„Приветствам желанието да се изгради чисто нов стадион – дали на Овча купел или на 4-ти километър. За Славия бих се радвал да се изгради чисто нов стадион, на който може да играе и националният отбор, и Славия. Що се отнася до ЦСКА, аз не мога да подкрепя преместване. Стадион „Българска армия” е символът на ЦСКА, там са се играли много мачове и се надявам да има още много мачове. Ние ще застанем абсолютно зад идеята да има национален стадион на 4-ти километър, където още може да се играят международните мачове, но като база това си остава стадион „Българска армия”.”
 
Запазени са всички емблеми от създаването през 1948 г., с изключение на 2. Едната е лъвчето на Вальо Михов и трите звезди. Идеята за запазването на останалите марки на ЦСКА, клубни емблеми, е да са на едно място и да се гарантира, че няма да се злоупотреби с тях. Знаете за проблемите с емблемата на Левски, която е запорирана от Петър Петров. Внесохме всички такси в патентно ведомство и чакаме становище. Идеята е те да бъдат на едно място, където да бъдат ползвани, но не и изнасяни там, където да се навреди на клуба. Колкото до сегашната, говори се за 3 млн. лв. към НАП, но аз нямам информация. Идеята е ние да възстановим от 1948 г. всичко, през всички знаменателни победи да правим лимитирани серии и приходите да отиват в ДЮШ.”
 
 

    

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки