Дакар 2014: Нани Рома победи, а Monster Energy X-Raid доминира на ралито

Легендата в състезанието Стефан Петерханзел остана на второ място

Дакар 2014: Нани Рома победи, а Monster Energy X-Raid доминира на ралито
След безброй часове на усилена работа и 5,000 километра през най-тежкия терен на планетата, испанския състезател на Monster Energy X-Raid - Нани Рома, с навигатор Мишел Перин, грабна победата в 35 – тото издание на Рали Дакар.

Но добрите новини не свършват до тук, защото X-Raid Team успя да превземе целия подиум. Г-н Дакар – Стефан Петерханзел завърши втори, а победителя от Дакар 2010 и заводски пилот на отбора – Насър Ал-Атия зае третото място.

След победата си с мотоциклет през 2004, Рома трябваше да чака цели десет години преди отново да се изкачи до най-горното стъпало на стълбичката, този път с автомобил. С тази победа, испанецът се присъединява към елитна група пилоти, съставена от Убер Ориол и съотборника му в Monster - Петерханзел, печелили надпреварата както на две, така и на четири колела.

Второто място не бе единствената награда, която Стефан Петерханзел отнесе в това издание на Дакар. Вече признат за най-успешния участник в историята на ралито, французинът разби и рекорда за най-много етапни победи. След като финишира първи в четири от етапите през 2014, той вече има зад гърба си 65 първи места, което го поставя пред руския състезател с камиони – Владимир Чагин, известен още като „Царят на Дакар“.

За Monster Energy X-Raid Team успехите не бяха само на подиума. Кристоф Холовчик и навигатора Константин Жилцов показаха изключителна последователност и рядко завършваха извън топ шест. В последния ден Холек и Жилцов пресякоха финала втори, само на 23 секунди зад победителя Жиниел Де Вилиерс. Полският пилот и навигатора му се наредиха шести в генералното класиране на Дакар 2014.
Местният герой и състезател от Аржентина – Орландо Теранова имаше доста интересна година в Дакар, включваща втората му етапна победа. Орли спомогна за пълната доминация на Monster Energy, завършвайки ралито на пето място.

Сега това което остана да направим е да отворим бутилките и да изпръскаме шампанското в първата за Дакар нощна церемония по награждаването.

Генерално Класиране
:
1. Нани Рома             X-raid Mini      50ч4м58с
2. Стефан Петерханзел  X-raid Mini         +5м38с
3. Насър Ал-Атия     X-raid Mini        +56м52с
4. Жиниел Де Вилиерс    Imperial Toyota  +1ч19м07с
5. Орландо Теранова     X-raid Mini      +1ч27м44с
6. Кристоф Холовчик   X-raid Mini      +3ч55м42с
7. Марек Дабровски       Orlen Toyota     +5ч34м25с
8. Кристиан Лавиеий   Haval            +5ч35м50с
9. Мартин Кацмарски    X-raid Mini      +6ч58м12с
10. Владимир Василиев    X-raid Mini      +6ч59м34с

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки