Левски тръгна нагоре с 3:1 над Ботев (Пд), Божинов се отпуши (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Сините" взеха първа победа за 2014-та и комфортен аванс преди реванша от 1/4-финалите за купата

Левски тръгна нагоре с 3:1 над Ботев (Пд), Божинов се отпуши (ВИДЕО+СНИМКИ)
Левски победи Ботев (Пд) с 3:1 на „Герена” в първа среща от четвъртфиналите за Купата на България. Валери Божинов вкара първия си гол за „сините”, които взеха първи успех през календарната 2014 година след три неуспеха. Загубата пък е първа за Ботев за 2014-та.

Ботев беше по-добрият отбор в началото и поведе с гол на Доре с глава, но само две минути по-късно Адам Стаховяк подари гол на Левски за 1:1 и си вкара автогол след центриране на повторно дебютиралия на „Герена” Кристовао Рамос от пряк свободен удар. Дъстли Мулдер направи обрата пълен с красиво попадение в 25-ата минута, а Божинов блесна с класен първи гол в началото на втората част за крайното 3:1.
Реваншът е след седмица на 19 март в Коматево.

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК!!!

Победата дава самочувствие на Левски преди дербито с ЦСКА в събота, а Ботев ще трябва да се вдига за пловдивската битка срещу Локомотив в неделя. Тези две дербита ще се играят на Националния стадион „Васил Левски” заради наказанието на Ботев.



Орлин Старокин за първи път носеше капитанската лента на Левски в отсъствието на Станислав Ангелов, Гаджев и Пламен Илиев. Кристовао Рамос и Рафаел Бастош записаха дебют като титуляри, като за португалеца това беше повторен първи мач след първия му престой на „Герена”.

Феновете на Ботев отбелязаха 102-годишния юбилей на любимия си тим със страхотна хореография. Те превърнаха сектор „Г” в жълт-черна картина, а на преден план издигнаха плакат с легенди на Ботев през годините.



Играчите на Мъри започнаха по-активно и Доре на два пъти отправи слаби удари към Блажевич. В 5-ата минута пак конгоанецът беше изведен с пас зад защитата и замахна да стреля, а идващият отзад Мулдер го бутна, но Цветан Кръстев прецени, че няма дузпа.

По-добрата игра на Ботев обаче се отплати в 13-ата минута. Капитанът Йордан Христов центрира отдясно, а Феребори Доре се извиси между безучастните Даниел Димов и Мулдер, за да прати с глава в левия ъгъл на Блажевич, който също не мръдна – 1:0.

Голът сякаш събуди „сините”, които опитаха да изнесат играта по-напред. Само две минути след попадението вратарят Адам Стаховяк буквално подари изравнителен гол на домакините с кошмарна намеса, довела до автогол. Кристовао Рамос центрира високо от свободен удар почти до тъча вляво, топката се насочи към вратата, Стаховяк не я прецени, тя се удари в гредата, после в неговата глава и влезе в мрежата – 1:1 и автогол на Стаховяк.

Три минути след грешката на полския страж Рамос опита да го изненада по същия начин от същата позиция, но този път Стаховяк внимаваше повече и лови.

Пламен Крумов неочаквано се озова на чиста позиция след едно меле, но Веселин Минев го натисна и Стаховяк излезе и успя да избие удара на Крумов от въздуха от 5-6 метра.



ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК!!!

Левски обаче доминираше в тези минути и поведе след много красиво попадение  на Дъстли Мулдер. Капитанът днес Старокин пусна в коридор за холандеца и Мулдер без да се бави с външен фалц от въздуха порази далечния ляв ъгъл за 2:1. Така домакините направиха пълен обрат само за 12 минути.

Тежък сблъсък между Иршак и Пламен Крумов в центъра стана повод двата лекарски екипа да влизат на терена, а Крумов заслужено получи жълт картон на носилката заради грубата си намеса.

Адам Стаховяк донякъде се реваншира за лекия гол, който пусна, с отлична намеса в 33-ата минута. Божинов беше изведен сам срещу него, но Стаховяк разпери ръце и изби удара, а после добавката на Бастош мина над целта.

Страничният рефер Диян Вълков вдигна спорна засада при извеждащ пас от центъра за Хамза зад синята отбрана.

Божинов отново бе на сантиметри от гола в последната минута преди почивката, но Адам Стаховяк предвидливо излезе и лови в краката му.

На почивката Мъри смени единия си централен защитник и пусна Бенга на мястото на Спрокел като партньор на Лукин.

Левски обаче започна вдъхновено втората част и увеличи аванса си с първия гол на Валери Божинов за клуба. Дъстли Мулдер взе отдясно и пусна за Божинов на ръба на засадата, а бившият играч на Ювентус и Манчестър Сити красиво се обърна с финт покрай защитник, направи още един финт, с който си нагласи на десния крак и заби в близкия десен ъгъл от границата на наказателното поле за 3:1.






Ботев пробва да натисне, но така и не можеше да създаде чиста голова заплаха. Вместо това Доре поиска дузпа, след като Димов и Белаид го повалиха с общи усилия, но и конгоанецът сякаш се подхлъзна при засилката за удар и Цветан Кръстев отново не показа бялата точка. Протестите на Доре му донесоха само жълт картон.



Точно в средата на първата част Доре се измъкна от опита за засада и беше с топка в крака зад защитата, но направи първо лошо докосване и Даниел Димов се върна бързо, за да изчисти от краката му в корнер.



Тони Здравков замени изостаналите с подготовката Бастош и Рамос в 67-ата минута и пусна младите Орачев и Боби Цонев. Мъри пък извади напълно неефективния Куртеан и пусна Вандер Виейра.



„Жълто-черните” спечелиха няколко свободни удара на отлични  позиции, но безхаберни изпълнения на Вандер, Доре и Огнянов не донесоха никаква заплаха за домакините.



Безсилието на Ботев бе демонстрирано от Доре 10 минути преди края. Той взе топката в наказателното поле и вместо да търси пас или удар просто реши да се бутне в Крумов и падна театрално за дузпа. Цветан Кръстев пожали очевидната му симулация и не го изгони с втори жълт картон.



До края Левски се прибра в своята половина и задържа аванса. На реванша Ботев ще трябва да победи с два или повече чисти гола, ако иска да продължи.


ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА ВИЖТЕ ТУК!!!

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки