Николай Бухалов понесе много удари под кръста

Двукратният олимпийски шампион е луд по рока и "Рейнбоу"

Николай Бухалов понесе много удари под кръста

Николай Бухалов е най-големият български кануист. Името му остава завинаги в историята на нашия спорт като единственият, спечелил два златни медала от една олимпиада. През последните десетилетия на миналия век гребането става един изключително успешен спорт за България, който бълва световни звезди и шампиони. Николай Бухалов е роден на 20 март 1967 г. в Карлово. Има пет световни титли в дисциплината едноместно кану, спечелени между 1993 и 1995 г. Тренирал е в пловдивския клуб "Тракия". Последният му триумф е на Европейското първенство в Пловдив през 1997-ма. Малко недостига на Николай да вземе златото на Олимпиадата в Сеул 88, но четири години по-късно в Барселона никой не може да го спре. Злато на 500 м, последвано от нова олимпийска титла и на 1000м. В същата година е избран и за Спортист номер едно на България, а два пъти е втори в класирането.

Спортна двойка номер едно в Пловдив
Николай Бухалов е женен за своята колежка Бонка Пинджева, имат 4-годишен син Николай. Той не е кръстен на баща си, просто така са избрали името му. Бонка Пинджева също е от известните имена в българското гребане. Печели сребърен и бронзов медал на двуместен каяк от световните първенства през 2002 и 2003 г., има и бронз от европейско. Няма да споменаваме колко републикански титли има семейството. Без съмнение, това е най-известната спортна двойка в Пловдив. Родителите не страдат от болни амбиции и не искат на всяка цена детето им да става спортист. "Няма нищо лошо да тренира просто ей-така - за здраве", смятат Николай и Бонка. За гледането на детето най-много помага майката на Бонка.


След Пекин - отказ от треньорството
Дълги години Николай Бухалов беше треньор на националния отбор по кану. След Олимпиадата в Пекин 2008 той обаче реши да се откаже.  „Да си треньор е много трудно нещо. Работата е свързана с много нерви, не е за всекиго. Понасях много удари под кръста", твърди олимпийският ни шампион. Според Николай днешното поколение не е възпитано на ред и дисциплина. "В обществото настъпи демокрация, но в спорта правилата са други. Трябва ред и дисциплина, иначе е абсурд да постигнеш успехи. Колкото и голям талант да си", убеден е той. Както във всеки друг спорт, така и в българското гребане нивото днес не е високо. Вече ще се радваме на всеки спечелен медал и призово класиране. Иначе Бухалов е убеден, че липсата на достатъчно средства не е основната причина за трагичното състояние на родния спорт. По негово време за олимпийска титла държавата даваше кола, а спортист номер едно на страната получаваше часовник. Днес злато от олимпиада струва 100 000 лева. "Значи не е тук причината", разсъждава Николай.


Бизнесът не е за всекиго
Трябва да имаш усет за него, да ти е в кръвта. На Николай Бухалов тази сфера никак не му е чужда още като състезател. Пловдивчанинът прави първите си опити в търговията, откривайки магазин в жк "Тракия". В началото работата върви добре, но след откриването на големите супермаркети става трудно. След това отваря дискотека, но и тук нещата не продължават дълго. "Трябва през два-три месеца да измисляш нещо ново, за да поддържаш интереса на посетителите. Никак не е лесно", спомня си той. За да стигне до най-сериозния проект. Преди няколко години Бухалов заедно с бившия културист Йордан Кочев купуват запустял терен в квартал "Тракия", да го превърнат във фитнес център "Лаута" - един от най-модерните в града.
Това всъщност е и голямата мечта на Николай, а за нейното постигане голяма е помощта на Бонка. Двамата са убедени - българинът все повече разбира, че спортът е здраве и все по-често ще посещава подобни центрове.


Отказва се от политиката
Заради ангажиментите си с гребането няколко пътиНиколайБухалов отказва да влезе в политиката, а предложения не са му липсвали. Имал е покана от" Новото време", но тогава го спират задълженията към националния отбор. "Той е честен, точен и некорумпиран. На България са й нужни точно такива политици. Само хора, които са тръгнали от нулата, могат да преценят обективно от какво се нуждае нашият спорт", убедена е Бонка Плнджева.


Владислав Колев, вестник "Седмичен труд"

Днес е паметен ден за световния баскетбол

Майкъл Джордан спира със спорта на 16 април 2003 г.

Левски - Напук на всичко!

Пропадането на "сините" продължава, но всичко е точно

И школата на Левски е кръгла нула!

На „Герена“ не могат да се съвземат, след като бившия шеф Йончо Арсов отнесе ценната флашка

Бандата на невинните

На "Герена" няма нито един отговорен за резултатите и дълговете

Футболна еуфория завладява Добрич

Добруджа играе най-важния си мач от 21 години насам

Ще изхвърлят ли съдиите Черно море от тройката

Отношение по темата взеха треньорът Илиев и капитанът Димов

Непостоянството на Костов

Треньорът затвърди стара слабост

Всички червени картони на Роналдо през годините

Португалецът с грозна проява в Саудитска Арабия

Левски отново е тъжна картинка!

"Сините" вече не са опонент на Лудогорец и ЦСКА

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки