Антония Григорова-Бургова и Станимир Беломъжев: Яд ни е, че не станахме първи

Двамата останаха със сребро в смесената спринтова щафета в ски-ориентирането

Антония Григорова-Бургова и Станимир Беломъжев: Яд ни е, че не станахме първи
Представителите на България в Европейското първенство по ски-ориентиране Станимир Беломъжев и Антния Григорова-Бургова не скриха разочарованието си от това, че не спечелиха златни медали в смесената спринтова щафета.

От 5 до 15 март 2014 г. в Тюмен, Русия се проведе Европейското първенство по ски-ориентиране. В жестоката конкуренция на пълните отбори на скандинавските страни и Русия българските представители Станимир Беломъжев и Антония Григорова-Бургова се представиха отлично, постигайки успехи за ориентирането и българския спорт.

Равносметката от българското участие е европейска титла на Станимир Беломъжев от индивидуалната дълга дистанция и сребърни медали на Антония Григорова-Бургова и Станимир Беломъжев в смесената спринтова щафета. Беломъжев направи още четвърто място на спринта и девето в екстрадългата дистанция, а Антония зае осмо място на дългата дистанция и 11-о място в спринта. Треньори на състезателите бяха Иван Беломъжев и Пламен Недялков, а ръководител на българската делегация бе доц. Валентин Гърков.

Първенството бе и последен кръг от Световната купа за сезон 2013-2014. В крайното класиране по нации България заема осмо място, а индивидуалните постижения на Станимир и Антония са съответно четвърто и тридесет и пето.

За успеха им в спринтовата смесена щафета Антония и Станимир получиха специалната награда от Международната федерация по ориентиране "Отбор на годината".

"Едно невероятно европейско първенство за България. Специално за мен то започна изключително добре със смесената щафета с Антония, която направихме. Имахме да защитаваме позиция от миналогодишното европейско, както и от световното първенство. И на двете се представихме добре - бяхме на трето място на двете. Имаше малко притеснение преди старта. Всяка една държава имаше право да бъде представяна от шест щафети. Само ние бяхме с един отбор. Ние не се борихме срещу 20 държави, а срещу 50 отбора. Всеки един от тези отбори беше способен да стане европейски шампион. Малко труден старт и за двамата, но с хубави бягания и на двамата компенсирахме второто кръгче, а на третото силите бяха изравнени. Второ място за нас и голяма радост. Имаше малко разочарование, защото можеше да станем и европейски шампиони, но се задоволихме с второто място. На следващия ден бе индивидуален спринт. Миналата година аз станах европейски шампион на тази дистанция. Бях се настроил поне за медал. В случая рискувах на старта и загубих контролни точки. Нямаме претенции към организаторите. Всяко необходимо нещо на състезателя беше на лице", заяви Станимир Беломъжев в пресклуб "България".

"Дългата дистанция беше на масов старт. Всички състезатели стартирахме заедно. Има четири кръгчета, първите три са големи. Няма как титлата да се реши на финален спринт. Бях изненадан, когато карах до Андрей Ламов от Русия. Той е много силен състезател и спечели световната купа. Стори ми се, че темпото в началото е бавно. Като минах покрай него го бъзиках дали това не е темпо за маратон. Гледах да не допускам грешки, имах страхотни ски и благодаря на баща ми за това. В края на третия кръг пак се събрах с Ламов и разбрах, че сме в началото на групата. Мислих каква ще е правилната тактика. Постепенно образувах разлика между него и мен. Минавах през финала и видях, че съм първи, а разликата с Ламов бе 100-200 метра. Знаех, че ако не направя грешка, то ще спечеля състезанието и така стана", каза още Станимир Беломъжев.

"За мен европейското първенство премина изключително добре, особено в началото. За жалост на последните състезания бях болна и дори не успях да стартирам на дългата дистанция. За смесената щафета очакванията ми бяха много големи. Исках да защитим медалите си от предните години. Знаех за себе си, че нямам подготовка, но съм от добре подготвените състезатели. Имах само няколко подготовки с карта. Стартирайки за първа точка сгреших и разбрах, че изоставаме. Станимир на последното си кръгче бе втори и знаех, че имам сили, но на предпоследната точка направих падане, което ми костваше 4-5 секунди. Изтървах водачката и заради това ме е яд, че изтървахме златото. Разбира се, щастлива съм и за сребърния медал. Благодаря на Станимир за доброто представяне. На следващите ми участия стартирах с много заден стартов номер, но имах задоволително представяне", добави Антония Григорова-Бургова.

"Това беше добро представяне. Всичко беше зрелищно и видимо. До сега имаше само плахи опити, а сега беше фантастично. Стадионът бе пълен, даваха състезанията по телевизията и зрителят можеше да се ограмоти какво представлява нашият спорт. Радваме, че резултатите са добре. Това е чудо за тази безснежна България. Генетическата дарба на двамата състезатели бе фактор да се постигнат тези резултати", каза Иван Беломъжев. /БГНЕС 
Едмънтън намали изоставането си в серията срещу Флорида (ВИДЕО)

Шаная Туейн даде тон за победата

Флорида е на победа от Стенли Къп

"Пантерите" взеха и третия мач от финалната серия срещу Едмънтън

Новият отбор в НХЛ ще се казва Юта Хокей Клъб

Феновете познаваха тима под името Аризона Койотис

Флорида е вече само на две победи от Стенли Къп

"Пантерите" победиха Едмънтън с 4:1 във втората среща от сериите

Таванът на заплатите в НХЛ се увеличава

До 88 милиона долара още от следващия сезон

Флорида поведе във финала за Купа Стенли (ВИДЕО)

След успех с 3:0 над Едмънтън

Презибраха Цеко Минев за член на Изпълкома на ФИС

Президентът на Българската федерация по ски с нов 2-годишен мандат

Официално: Националите по биатлон с нов треньор

Знаменит германец ще бъде консултант на отбора

Едмънтън е на финал на НХЛ

Вижте подробности

ИЗБРАНИ НОВИНИ

Социални връзки